Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017

Ανεβαίνει η ένταση: Ανταλλαγή πυρών Τούρκων στρατιωτών – Κούρδων μαχητών στην Συρία

Fighters from Syrian Democratic Forces (SDF) patrol in Syria. FILE PHOTO. EPA/YOUSSEF RABIH YOUSSEF


Τούρκοι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη βορειοδυτική Συρία ανταπέδωσαν πυρά όλμων που εκτοξεύθηκαν από περιοχές που ελέγχονται από Kούρδους μαχητές, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Σύμφωνα με το Ανατολή, πέντε βλήματα όλμων εκτοξεύθηκαν προς την κατεύθυνση ενός τουρκικού παρατηρητηρίου το οποίο έχει εγκατασταθεί στην επαρχία Ιντλίμπ στο πλαίσιο μιας «ζώνης αποκλιμάκωσης» που δημιουργήθηκε με σκοπό τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην περιοχή, χωρίς να προκαλέσει θύματα.
Κανένα βλήμα δεν έπληξε τις τουρκικές θέσεις, ανέφερε το Ανατολή, που επέρριψε την ευθύνη για τα πυρά στο Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) των Κούρδων της Συρίας, η στρατιωτική πτέρυγα της οποίας, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον.
Αντιδρώντας, οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυρά προς την κατεύθυνση των κουρδικών θέσεων στην Αφρίν, στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Ανατολή.
Είναι η πρώτη φορά που τουρκικά μέσα αναφέρονται σε πυρά εναντίον παρατηρητηρίου στην Ιντλίμπ, δύο ημέρες πριν από μια σύνοδο κορυφής για τη Συρία κατά την οποία αναμένεται να συναντηθούν, στο παραθαλάσσιο θέρετρο Σότσι, οι πρόεδροι της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας.
Οι τρεις χώρες, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη Συρία, είναι ανάδοχοι μιας συμφωνίας που οδήγησε στην εγκαθίδρυση «ζωνών αποκλιμάκωσης» με σκοπό να μειωθεί η ένταση των μαχών ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες.
Η Τουρκία θεωρεί το PYD και τις YPG «τρομοκρατικές οργανώσεις», συγγενικές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας κουρδικής οργάνωσης που πραγματοποιεί ανταρτοπόλεμο εναντίον της Άγκυρας από το 1984.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα τη βούλησή του να «καθαρίσει την Αφρίν» από την παρουσία Κούρδων μαχητών.
Ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις YPG στον πόλεμο κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια Συρία. Οι πολιτοφυλακές αυτές είναι η κύρια δύναμη μιας αραβοκουρδικής συμμαχίας SDF, η οποία ήταν η αιχμή του δόρατος στη μάχη της Ράκας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters