Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2017

Οι ΗΠΑ θέλουν την Ελλάδα πυλώνα ασφάλειας στην περιοχή, λέει ο Πρέσβης Τζέφρι Πάϊατ. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ!!FILE PHOTO: Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρυ Πάϊατ κατά την ομιλία του στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με θέμα : Η Ελλάδα και το διεθνές περιβάλλον - Μιά ματιά στο Μέλλο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Aλέξανδρος Μπελτές Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρυ Πάϊατ κατά την ομιλία του στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με θέμα : Η Ελλάδα και το διεθνές περιβάλλον - Μιά ματιά στο Μέλλο.Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «ήταν πρόθυμος για την επέκταση της συνεργασίας μας στη Σούδα, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών», υπογραμμίζει, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα και την ιστοσελίδα μας, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ και προσθέτει ότι «ο Πρόεδρος Τράμπ εξέφρασε την μεγάλη εμπιστοσύνη του στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις».

«Είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα ώστε να παραμείνει ένας πυλώνας ασφάλειας στην περιοχή και να αναγνωρίσουμε τους κοινούς στόχους ασφαλείας μας. Η Ελληνο – αμερικανική συνεργασία στον Κόλπο της Σούδας αποτελεί αληθινά ένα πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο τέτοιες συνεργασίες στον τομέα της ασφάλειας μπορούν να εφαρμοστούν παγκοσμίως».
Ο κ. Πάϊατ, που είναι πολύ υποστηρικτικός στις προσπάθειες της Ελλάδας να εξέλθει της οικονομικής κρίσης, που την μαστίζει τα τελευταία οκτώ χρόνια, εξηγεί ότι «όσον αφορά τη συμφωνία για τον κόλπο της Σούδας, η σημερινή ανανέωση θα μας οδηγήσει μέχρι το 2018 και έχω πει ξανά ότι ενώ θα ήταν ευπρόσδεκτη μία πολυετής συμφωνίας για τη διευκόλυνση του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και των επενδύσεων σε υποδομές, εξίσου σημαντική είναι και η ποιότητα της καθημερινής συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού και του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού».
Ο Αμερικανός πρέσβης είπε επίσης οτι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του στόλου των ελληνικών F-16 μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, που θα βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας στις δύο χώρες.
Ο εκσυγχρονισμός, είπε, υποστηρίζει τα αμοιβαία συμφέροντα της Ελλάδας και των ΗΠΑ, και θα έχει θετικό αντίκτυπο στις οικονομίες των δύο χωρών.
Ο κ. Πάϊατ σημειώνει ότι έχουν επεκτείνει τις πληρωμές για δέκα χρόνια και έχουν μειώσει το κόστος για τα πιο δαπανηρά έτη. «Με αυτόν τον τρόπο», τονίζει, «ισοσκελίζουμε τις πληρωμές και παρόλο που δεν είναι ο συνηθισμένος τρόπος που λειτουργεί μια έγγραφη συμφωνία, το έχουμε προσαρμόσει ώστε να σεβαστούμε τόσο τις αμυντικές ανάγκες της Ελλάδας, όσο και την οικονομική κατάσταση της χώρας».
Ο κ. Πάϊατ λέει ότι την αναβάθμιση του στόλου, αντανακλά τους στόχους για την εθνική και περιφερειακή πολιτική ασφάλειας της Ελλάδας τα επόμενα δέκα χρόνια, υποστηρίζουν τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση. 
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδειξαν στον Λευκό Οίκο ότι έχουν εξαιρετικές σχέσεις, τόσο σε πολιτικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Πιστεύετε ότι η στρατηγική σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί περισσότερο από ότι στο πρόσφατο παρελθόν;
           Βρισκόμαστε σε αυτήν την μοναδική στιγμή της ιστορίας όπου καθίσταται σαφέστερο από ποτέ, το πόσο συγκλίνουν τα ελληνικά και αμερικανικά συμφέροντα σε αυτήν τη συγκεκριμένη περιοχή. Το είδαμε αυτό να συμβαίνει με πολύ θετικό τρόπο στην Ουάσιγκτον κατά την διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού. Πιστεύω ότι η σταθερή αμερικανική υποστήριξη στην Ελλάδα καθ όλη την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η ρητή υποστήριξη του Προέδρου για ένα υπεύθυνο σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους και το ευρύτατο ενδιαφέρον που υπάρχει από αμερικανικές επιχειρήσεις για την Ελλάδα ως επενδυτική ευκαιρία αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στον τρόπο που οι δύο ηγέτες βρέθηκαν κοντά. Ολόκληρη η αποστολή μας στην Ελλάδα, η Πρεσβεία στην Αθήνα, το Γενικό Προξενείο στην Θεσσαλονίκη, η Ναυτική Βάση Υποστήριξης στον κόλπο της Σούδας, όλοι και συμπεριλαμβανομένου εμού του ιδίου, κοιτάζουμε τι θα μπορούσε να προωθήσει τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις σε αυτήν την συγκεκριμένη στιγμή. Οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα στην Διεθνή ¨Εκθεση Θεσσαλονίκης το 2018 και αυτή θα είναι μια από τις πολλές ευκαιρίες που υπάρχουν στον ορίζοντα. 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ευχαριστημένος με την επιλογή της κυβέρνησης Τραμπ να αυξήσει την συνεργασία με την Αθήνα με την «αναβάθμιση της ναυτικής βάσης» στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη. Θα μπορούσατε να μας πείτε περισσότερα για το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας;
           Ο Πρωθυπουργός ήταν πρόθυμος για την επέκταση της συνεργασίας μας στη Σούδα, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών. Και ο Πρόεδρος Τράμπ εξέφρασε την μεγάλη εμπιστοσύνη του στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα ώστε να παραμείνει ένας πυλώνας ασφάλειας στην περιοχή και να αναγνωρίσουμε τους κοινούς στόχους ασφαλείας μας. Η Ελληνο – αμερικανική συνεργασία στον Κόλπο της Σούδας αποτελεί αληθινά ένα πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο τέτοιες συνεργασίες στον τομέα της ασφάλειας μπορούν να εφαρμοστούν παγκοσμίως Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι, εξίσου σημαντική, είναι η έμφαση στις περιφερειακές ασκήσεις, για παράδειγμα, με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κύπρο και τους άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Όσον αφορά τη συμφωνία για τον κόλπο της Σούδας, η σημερινή ανανέωση θα μας οδηγήσει μέχρι το 2018 και έχω πει ξανά ότι ενώ θα ήταν ευπρόσδεκτη μία πολυετής συμφωνίας για τη διευκόλυνση του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και των επενδύσεων σε υποδομές, εξίσου σημαντική είναι και η ποιότητα της καθημερινής συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού και του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού. Είδαμε μια άλλη διάσταση αυτής της συνεργασίας την περασμένη εβδομάδα στην Αλεξανδρούπολη, όπου συνεργαστήκαμε στενά με το Λιμενικό Σώμα, το Ελληνικό υπουργείο άμυνας και την ελληνική ακτοφυλακή για να βοηθήσουμε ελικότπερα Blackhawk των ΗΠΑ να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από μια μεγάλη περίοδο παραμονής στην Ρουμανία. Την ίδια εβδομάδα, πραγματοποιήσαμε μια κοινή άκσηση ανεφοδιασμού καυσίμων με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στους ουρανούς πάνω από το Αιγαίο για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, επιβεβαβιώνοντας την διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ. Στις 9 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιήσουμε κοινή άσκηση στο Πεδίο βολής Κρήτης με ελληνικές και γερμανικές δυνάμεις. Αυτό ακριβώς είναι το ΝΑΤΟ τελικά – η ειλικρινής δέσμευση όλων των συμμάχων να αγωνιστούν από κοινού, να συνεργαστούν. Και η Σούδα είναι ένα κρίσιμο μέρος, αλλά μόνο ένα μέρος στην Ελλάδα, όπου αναπτύσσουμε και στηρίζουμε αυτή την εμπιστοσύνη.

Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις για τα F– 16;
           Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Τραμπ, συμφωνήσαμε για ένα πλαίσιο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του στόλου των F-16 της Ελλάδας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, το οποίο υποστηρίζει τα αμοιβαία συμφέροντα μας. Oχι μόνο για να εκσυγχρονίσουμε τα πολεμικά αεροσκάφη της Ελλάδας και να στηρίζουμε την περιφερειακή ασφάλεια, αλλά και για να έχουμε θετικό αντίκτυπο στις οικονομίες μας. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξέδωσε μια απόφαση για το ανώτατο όριο του εκσυχρονισμού του στόλου των F-16. Αυτό αποτελεί ένα ορόσημο για την ελληνική πλευρά ώστε να προσδιορίσει το τί ακριβώς ζητεί. Στην συνέχεια θα ακολουθούσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Lockheed Martin και την ΕΑΒ. Με αποστολή εγγράφων συμφωνίας. Μέσω αυτής της διαδικασίας έχουμε δώσει μεγάλη προσοχή στα αιτήματα της Ελλάδας. Έχουμε επεκτείνει τις πληρωμές για δέκα χρόνια και έχουμε μειώσει το κόστος για για τα πιο δαπανηρά έτη. Με αυτόν τον τρόπο ισοσκελίζουμε τις πληρωμές και παρόλο που δεν είναι ο συνηθισμένος τρόπος που λειτουργεί μια έγγραφη συμφωνία, το έχουμε προσαρμόσει ώστε να σεβαστούμε τόσο τις αμυντικές ανάγκες της Ελλάδας, όσο και την οικονομική κατάσταση της χώρας. 
           Ποια είναι τα οφέλη για την Ελλάδα από τη συμφωνία αναβάθμισης των F-16;
           Πρώτα απ ‘όλα, η αναβάθμιση του στόλου αντανακλά τους στόχους για την εθνική και περιφερειακή πολιτική ασφάλειας της Ελλάδας τα επόμενα δέκα χρόνια. Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της τα επόμενα χρόνια και πιστεύουμε ότι η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας, στο πλαίσιο της άμυνας και της ασφάλειας στην περιοχή, είναι ένας κρίσιμος παράγοντας. Εκτός αυτού,η συμφωνία θα έχει και οικονομικά οφέλη για τις δύο πλευρές. Η συνεργασία ανάμεσα στην Lockheed Martin και την ΕΑΒ μετρά δεκαετίες. Και είναι σημαντική. Σε περίπτωση που εγκριθεί η συμφωνία, θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα η Νέα Δημοκρατία , αντέδρασε αρνητικά στη συμφωνία. Ποιο είναι το σχόλιό σας; 
Δεν πρόκειται φυσικά να σχολιάσω την εσωτερική πολιτική. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο δημόσιος διάλογος και η ανάγκη για διαφάνεια στις συμφωνίες είναι βασικά χαρακτηριστικά μιας δημοκρατίας. Θεωρώ ότι είναι υγιές ότι οι Έλληνες συζητούν για θέματα εθνικής ασφάλειας, δημοσίως. Παράλληλα θα ήθελα να σημειώσω ότι τα περισσότερα μεγάλα κόμματα συμφώνησαν στην ανάγκη να εκσυγχρονίσει η Ελλάδα τις στρατιωτικές της ικανότητες και ότι, όσον αφορά τη συμφωνία αυτή, είναι σαφές ότι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι ασφαλείας της Ελλάδας αντικατοπτρίζουν εκείνους των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι αυτή η συμφωνία θα προωθήσει τους κοινούς στόχους μας στο ΝΑΤΟ. Επίσης εκτιμώ την δήλωση του κ. Μητσοτάκη στις 16 Οκτωβρίου, όταν και επισήμανε ότι «η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιείται σε ιδιαίτερα ευνοϊκή στιγμή για τη χώρα μας».
           Αισθάνεστε περισσότερο αισιόδοξος για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα μετά την συνάντηση του Προέδρου Τραμπ με τον πρωθυπουργό Τσίπρα;
           Ναι, χωρίς αμφιβολία. Και δεν ήταν μόνο η σαφής υποστήριξη του Προέδρου για μια υπεύθυνη ελάφρυνση του χρέους ή την δημιουργία μιας επενδυτικής ομάδας εργασίας με επικεφαλής τον Υπουργό Εμπορίου και τον Έλληνα Υπουργό Οικονομίας. Επίσης, δεν αρκούσε η στήριξη του Προέδρου για την μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο μέσω του Αδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου και της διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας καθώς και της ανάπτυξης μονάδων υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι οποίες θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να μεταφέρει νέες πηγές αερίου στην Ευρώπη, ακόμα και μέσω των ΗΠΑ. Παράλληλα ο πρωθυπουργός Τσίπρας είχε μια σειρά συναντήσεων στο Σικάγο και στην Ουάσινγκτον και ήρθε σε επαφή με εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς και αμερικανικών επιχειρήσεων που θα μπορούσαν πραγματικά να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός έκανε μια καλή “πώληση” όπως έμαθα από πολλές εταιρίες και κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή του θα βοηθήσει τους διεθνείς επενδυτές. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η Ελλάδα να διασφαλίσει το κατάλληλο περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα κοιτούν τα θετικά σημάδια σε αυτό το πλαίσιο. 
           Τι σημαίνει για τις ΗΠΑ η πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης να τιμηθεί η χώρα σας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2918;
           Θεωρούμε ότι η ΔΕΘ αποτελεί την καλύτερη και πιο σημαντική ευκαιρία για εμάς να αναδείξουμε την ισχυρή σχέση μας με την χώρα , ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα. Το επόμενο έτος και όχι μόνο τον επόμενο Σεπτέμβριο, θα δώσουμε έμφαση στην οικονομική υποστήριξη, την συνεργασία στον τομέα ασφάλειας και άμυνας και στην πολιτιστική συνεργασία. Για αυτόν τον λόγο ο Πρόεδρος Τραμπ είπε ότι αισθάνεται υπερήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα και υποσχέθηκε μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία των ΗΠΑ για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η ομάδα της Πρεσβείας σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, εργάζεται ήδη με αξιωματούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Βόρεια Ελλάδα, με τη διοίκηση της HelExpo και με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να προγραμματίσει μια σειρά εκδηλώσεων σχετικά με την ΔΕΘ. Η υψηλού επιπέδου επιχειρηματική αντιπροσώπευση στην ΔΕΘ θα αναδείξει τις αμερικανικές επιχειρήσεις, την καινοτομία και την ψηφιακή τεχνολογία, καθώς και την επέκταση των στενών δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Επομένως, θα έλεγα να μείνετε συντονισμένοι και να ακολουθείτε τους λογαριασμούς μας στα κοινωνικά δίκτυα. Ήτοι, USATIF2018 στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram καθώς και στην ιστοσελίδα www.usatif2018.gr.
           Γιατί νομίζετε ότι ο αντι-αμερικανισμός στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει τόσο πολύ;
           Ως διπλωμάτης ακολουθώ πάντα μια τακτική. Να εστιάζω στο μέλλον και όχι τόσο στο παρελθόν, το οποίο άλλωστε δεν μπορεί να αλλάξει. Η στήριξη των ΗΠΑ για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των δυσκολότερων περιόδων την τελευταία οκταετία υπήρξε σταθερή. Επίσης έχουμε μεγάλη υποστήριξη από την ελληνοαμερικανική κοινότητα, η οποία υπήρξε ανεκτίμητη πηγή για τη διατήρηση των διμερών σχέσεων τα τελευταία χρόνια. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο. Φυσικά γνωρίζω ότι τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε όπως τώρα. Αλλά αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην δουλειά μου. Οι Έλληνες ήταν πολύ ευγενικοί και γενναιόδωροι οικοδεσπότες, τόσο σε εμένα, όσο και στην σύζυγο μου Mary. Επίσης στο προσωπικό της Βάσης στην Σούδα και στους πολλούς Αμερικανούς που έρχονται εδώ είτε για τουρισμό, είτε για να επενδύσουν. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από πρώτο χέρι την ελληνικής φιλοξενία. Ξέρω ότι μιλώ στο όνομα όλων των συναδέλφων μου στις αποστολές των ΗΠΑ στην Ελλάδα, όταν λέω ότι όλοι αισθανόμαστε τυχεροί που ζήσουμε σε αυτή την όμορφη χώρα και που κάνουμε το καθήκον μας σε μια τόσο καλή περίοδο για τις ελληνο – αμερικανικές σχέσεις. Υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμα να κάνουμε, αλλά σημειώνουμε πρόοδο.
Σύμφωνα με ελληνικές και ευρωπαϊκές πηγές, η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να βοηθήσει στην συνεργασία της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σκοπεύετε να αναλάβετε πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση;
Η διαρκής δέσμευση με την Τουρκία, οι συζητήσεις για την ευρωπαϊκή της πορεία και η ένταξή της στα ευρωατλαντικά θεσμικά όργανα παραμένουν κρίσιμοι στόχοι τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσινγκτον θεωρεί θετικές τις προσπάθειες της Ελλάδας αναφορικά με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων διπλωματικών συνομιλιών και επισκέψεων, της στρατιωτικής συνεργασίας, των τηλεφωνικών κλήσεων του πρωθυπουργού Τσίπρα και της επίσκεψης του Προέδρου Παυλόπουλου στην Κωνσταντινούπολη. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για την εξεύρεση ευκαιριών για να προσεγγίσουμε τις χώρες σε αυτήν την περιοχή, με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς και τις συμμαχίες.
 mignatiou.com