Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017

«Πρωτοσέλιδη» σύγκρουση για τις αναφορές Ξαφά

Μέγαρο Μαξίμου 
Σε υψηλούς τόνους έρχεται η αντίδραση της κυβέρνησης στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών». Το Μαξίμου σχολιάζει τις δηλώσεις της Μιράντας Ξαφά στο Λονδίνο και επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι επενδύει στην καταστροφή και προσπαθεί να υπονομεύσει την πορεία της χώρας.

Η «ΕΦ.ΣΥΝ.» στο σημερινό της πρωτοσέλιδο αποκαλύπτει ότι η άτυπη σύμβουλος του προέδρου  της ΝΔ Μιράντα Ξαφά παρουσίασε σε επενδυτές στο Λονδίνο μία ζοφερή εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Ανέφερε ότι οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν ξανά, προσθέτοντας ότι δεν θα κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν εκλεγεί, θα υπογράψει νέο μνημόνιο.
Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν χαρακτηριστικά ότι «Ο κος Μητσοτάκης, αφού από τη πρώτη στιγμή επένδυσε στη καταστροφή, απελπισμένος πια και απόλυτα πεπεισμένος ότι χωρίς καταστροφή δεν έχει καμιά ελπίδα πολίτικης επιβίωσης στέλνει τη σύμβουλό του στο εξωτερικό σε διατεταγμένη υπηρεσία, μήπως και καταφέρει να υπονομεύσει τη πορεία ανάκαμψης της οικονομίας».
«Η διασπορά καταστροφολογικών ψευδών ειδήσεων, δεν είναι κάτι καινούργιο από πλευράς ΝΔ» αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν ότι «Η μεθοδευμένη υπονόμευση, όμως, προς τους διεθνείς επενδυτές της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος την ώρα που η κυβέρνηση τους καλεί να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα, συνιστά πράξη που εκφεύγει από τα όρια της πολιτικής και εισέρχεται στη σφαίρα της δικαιοσύνης. Ο λόγος για τη συνέχεια προφανώς της ανήκει».

Δεν είναι σύμβουλος η κ. Ξαφά

Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε στην κριτική από το Μαξίμου διαψεύδοντας ότι η Μιράντα Ξαφά είναι σύμβουλος ή συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση είναι εκείνη που πολεμά κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια.
Αναλυτικά:
Η κυρία Ξαφά δεν είναι σύμβουλος ή συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη. Αντιθέτως ο κ. Καμμένος είναι συναρχηγός του κ. Τσίπρα. Θα δώσει εξηγήσεις ο κ. Τσίπρας για τα σκάνδαλα του κ. Καμμένου ή θα συνεχίζει να αποπροσανατολίζει τη συζήτηση διακινώντας ανοησίες; Εν αντιθέσει με τον Αλέξη Τσίπρα που πολεμούσε και πολεμά κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί με κάθε ευκαιρία επενδυτές στην Ελλάδα ακόμη και σήμερα που η ανερμάτιστη κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να τις διώξει
Οι πολίτες θυμούνται καλά ότι ο κ. Τσίπρας, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, υπονόμευε κάθε επένδυση και καλούσε τους πολίτες να μην πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ, που δήθεν θα καταργούσε, και τους φόρους τους, επειδή τάχα θα έφερνε σεισάχθεια. Η υπονόμευση της χώρας, τα ψέματα και το θράσος έχουν από καιρό ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας.


Για fake news μιλάει η Ξαφά

Από την πλευρά της η Μιράντα Ξαφά, με δήλωσή της στην ιστοσελίδα liberal.gr, κάνει λόγο για fake news, αλλά δεν παραλείπει να... ασκήσει κριτική για την οικονομία.
Αναλυτικά: 
Ζούμε σε μια παράλογη εποχή που κατασκευάζονται «ειδήσεις» χωρίς όσοι τις μαγειρεύουν να κάνουν καν το κόπο να τις κάνουν να φαίνονται αληθοφανείς. Είναι η τακτική των fake news την αθλιότητα της οποίας για να την αντιληφθεί στην ολότητά της κάποιος θα πρέπει να την βιώσει προσωπικά. Πρόκειται για πρακτικές που θυμίζουν εγχειρίδια προπαγάνδας του μεσοπολέμου, όταν αναπτύχθηκε η θεωρία ότι όσο πιο τερατώδες είναι ένα ψέμα τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει να γίνει πιστευτό.
Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας που είναι και η ουσία, η κυβέρνηση καλά θα κάνει αντί να αναζητά σωσίβια στα fakenews, να συνειδητοποιήσει την τεράστια ζημιά που προκαλεί η υπερφορολόγηση και ότι η προσέλκυση επενδύσεων και η τριτοκοσμική προπαγάνδα είναι ασυμβίβαστα. Οι επενδύσεις δεν διατάσσονται από προπαγανδιστές. Έρχονται όταν υπάρχουν θετικές οικονομικές προσδοκίες και πραγματική βούληση για μεταρρυθμίσεις
Η κ. Ξαφά, μάλιστα, απειλεί ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Την ίδια ώρα η Δράση σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για συκοφαντική επίθεση κατά της κ. Ξαφά.

Η απάντηση του συντάκτη της «ΕΦ.ΣΥΝ.» Νίκου Σβέρκου

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τι ακριβώς επιχειρεί να διαψεύσει η κ. Ξαφά στις δηλώσεις της στο φιλικό της liberal.gr, που είναι γεμάτες απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς αντί για επιχειρήματα και στοιχεία.
Δεν βρισκόταν στη συνάντηση του Λονδίνου της περασμένης Παρασκευής με επενδυτές; Δεν είναι συνομιλήτρια του κ Μητσοτάκη; Γιατί δεν έχει διαψεύσει τόσα και τόσα δημοσιεύματα στο παρελθόν; Δεν ανήκει στη Δράση που πλέον σύσσωμη έχει ενταχθεί στη ΝΔ;
Από εκεί και πέρα η «Εφ.Συν.» πάντοτε προσηλωμένη στη δημοσιογραφική δεοντολογία και τη διασταύρωση των ειδήσεων δεν επηρεάζεται από τις γεμάτες πανικό απειλές οποιουδήποτε ούτε από απόπειρες να συσχετιστεί η δημοσιογραφική λειτουργία με πολιτικά συμφέροντα (μάλλον έτσι έχουν συνηθίσει οι καταγγέλλοντες). 
Θα συνεχίσουμε με νέα ακόμα πιο αποκαλυπτικά ρεπορτάζ.