Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2017

Το «φλερτ» του Ράμα με τον Αλ Ουαλίντ και το σχέδιο της «αλβανικής Ριβιέρα»

© Παρέχεται από: Newmoney.gr
Του Στέλιου Μορφίδη
Εκείνο το ηλιόλουστο πρωινό του Σαββάτου της 26ης Αυγούστου, πριν από περίπου δυόμιση μήνες, το πρωθυπουργικό μέγαρο στα Τίρανα είχε προετοιμαστεί για έναν υψηλής σημασίας προσκεκλημένο. Μπορεί να μην ήταν κάποιος ηγέτης χώρας όμως η σημασία του για τα επενδυτικά πράγματα στην Αλβανία και κυρίως για το μεγάλο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης που κατέστρωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ήταν κρίσιμη.
Κυρίως για να προσδώσει κύρος και να «πιστοποιήσει» διεθνώς ότι το περιβόητο σχέδιο της δημιουργίας της «αλβανικής Ριβιέρας» στην ευρύτερη περιοχή της Χειμάρρας αλλάζει το στάτους της ίδιας της Αλβανίας προς το διεθνές επενδυτικό και τουριστικό κοινό.
Ο άνδρας αυτός ήταν ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ, ο πρίγκιπας απ' τη Σαουδική Αραβία που εσχάτως βρίσκεται υπό κράτηση από τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας με την κατηγορία της διαφθοράς.
Την προηγούμενη μέρα το Kingdom 5KR, το υπερπολυτελές γιοτ του Αλ Ουαλίντ, ο οποίος έχει εξελιχθεί με τις επενδύσεις του σε έναν απ' τους κύριους «παίκτες» στο Real Estate και την παγκόσμια ξενοδοχειακή αγορά με εταιρείας όπως η Four Seasons, η Movenpick, η Fairmont Raffles κοκ, είχε δέσει στο λιμάνι του Δυρραχίου με τις αλβανικές Αρχές να φροντίζουν να παρέχουν κάθε διευκόλυνση.

Αν και το ραντεβού την επόμενη μέρα δεν ήταν επίσημο, κάτι εξάλλου που φαινόταν απ' τη χαλαρή, καλοκαιρινή αμφίεση του Σαουδάραβα προσκεκλημένου και του Αλβανού πρωθυπουργού η συζήτηση, σύμφωνα με τα όσα θα γράψουν τα αλβανικά μίντια αργότερα, μόνο χαλαρή δεν ήταν.
Εξάλλου το γεγονός ότι ο Αλ Ουαλίντ εμφανίστηκε με πλειάδα συμβούλων φαινόταν ότι η συζήτηση θα ήταν διεξοδική και ο στόχος ένας: Πώς ο - υπό κράτηση πλέον – πρίγκιπας μέσω των πολυτελών ξενοδοχειακών αλυσίδων που ελέγχει θα μπορούσε να ενταχθεί στην τουριστική «άνοιξη» της Αλβανίας που οραματίζεται ο Ράμα και για την οποία έχει ενεργοποιήσει ήδη σχέδιο εκδίωξης της ελληνικής ομογένεια απ' το «φιλέτο» της Χειμάρρας.


«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν διάφορα θέματα γύρω από επενδύσεις. Ο πρωθυπουργός προσκάλεσε τον πρίγκιπα Αλ Ουαλίντ να διερευνήσει τις ευκαιρίες που παρέχει η Αλβανία στο χώρο του τουρισμού και των ξενοδοχείων και να επενδύσει σε μοναδικές τοποθεσίες στη χώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που φρόντισε να εκδώσει τότε η Kingdom Holding, η εταιρεία συμμετοχών του πρίγκιπα.
Πέραν τούτου ουδέν. Οι συζητήσεις θα παραμείνουν εμπιστευτικές. Ο Ράμα θα αρκεστεί να διαρρεύσει στα μίντια της χώρας ότι το μεγάλο σχέδιο του βρίσκει απήχηση και ότι υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον με τα φιλοκυβερνητικά μέσα μάλιστα να κάνουν λόγο για «ένθερμο ενδιαφέρον» του πρίγκιπα.
Στο μεταξύ και με δεδομένο ότι η αλβανική κυβέρνηση του Έντι Ράμα επιδιώκει σύσφιξη σχέσεων όχι μόνο με την Τουρκία αλλά και τη Σαουδική Αραβία ο πρίγκιπας φρόντισε να περάσει και απ' το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, όπου τον είχε προσκαλέσει ο υπ. Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι όπου και συζήτησαν «μία σειρά από ζητήματα συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματικών ευκαιριών αλλά και δράσεις φιλανθρωπίας».