Έντονες διεργασίες ξεκινούν στο παρασκήνιο αλλά και στο προσκήνιο για την επίλυση του Σκοπιανού, μετά τη νίκη του Ζόραν Ζάεφ στις δημοτικές εκλογές στη FYROM και τη σταθεροποίηση της κυβέρνησής του.
Ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς όρισε στις 20 και 21 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ελλάδας Αδαμάντιο Βασιλάκη και της FYROM Βάσκο Ναουμόφσκι, με στόχο μια νέα προσπάθεια για την επίλυση του ονόματος και την εγκατάλειψη των αλυτρωτικών συνθημάτων από την γειτονική μας χώρα.

Μια τέτοια εξέλιξη, άλλωστε, θα οδηγήσει την Ελλάδα να άρει το βέτο, ώστε η FYROM να ενταχθεί με το νέο της όνομα που θα είναι erga omnes (έναντι όλων) στο ΝΑΤΟ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο του 2018.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, ο Μ. Νίμιτς θα καταθέσει στη συνάντηση της Νέας Υόρκης και προτάσεις για το όνομα των Σκοπίων.
Η Αθήνα, που προσέρχεται με θετικές διαθέσεις στη συνάντηση της Ν. Υόρκης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα επιθυμούσε από την κυβέρνηση Ζάεφ “κινήσεις καλής θέλησης” το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως π.χ. τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων, αλλά και το γκρέμισμα αγαλμάτων που στήθηκαν από τις κυβερνήσεις Γκρουέφσκι για να τονίσουν τον αλυτρωτισμό της FYROM.
Ζήτησαν παρέμβαση ΗΠΑ τα Σκόπια για το όνομα
Tην στήριξη και παρέμβαση των ΗΠΑ για να επιλυθεί το ζήτημα της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ ζήτησε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Κότσο Ανγκουσέβ στην διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο Χόπικινς.
Ο Κότσο Ανγκουσέβ, αναπληρωτής πρωθυπουργός για θέματα Οικονομικών Σχέσεων της ΠΓΔΜ μιλώντας στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του Συνεδρίου 2017 Transatlantic Economic Forum που διοργανώσε το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins αναφέρθηκε στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που συμβαίνουν στην ΠΓΔΜ καθώς και στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας, η επίλυση του οποίου εκκρεμεί.
Στην ομιλία του ο Aνγκουσέβ ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον της χώρας του να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και για να γίνει αυτό πρέπει να επιλυθεί το εκκρεμές ζήτημα της ονομασίας. Ο σκοπιανός αναπληρωτής πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του είναι αξιόπιστος συνομιλητής και έχει τη βούληση να λυθεί το ζήτημα αλλά χρειάζονται τρεις επιπλέον προϋποθέσεις: χρειάζεται και η Ελλάδα να έχει βούληση να λύσει το ζήτημα, χρειάζεται να υπάρξει υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα και χρειάζεται να υπάρξει κατανόηση και εποικοδομητική κριτική στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ ώστε να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

pentapostagma.gr