Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017

Έπρεπε να συλληφθούν οι του Ρουβίκωνα, λέει ο Τόσκας: Κακώς εννοούμενος ακτιβισμός η εισβολή…

Η είσοδος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, λίγη ώρα μετά την εισβολή 20 περίπου ατόμων της ομάδας "Ρουβίκωνας". ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ«Κακώς εννοούμενο ακτιβισμό» αποκάλεσε την εισβολή των μελών του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο οποίος δικαιολόγησε την έλλειψη αντίδρασης, επικαλούμενος τον αιφνιδιασμό.
“Από πλευράς συμβολισμού, την ευθύνη την έχουν κάποιοι στρατιωτικοί. Την ευθύνη ασφάλειας εννοώ, όχι την ευθύνη του περιστατικού, την ευθύνη ασφάλειας την έχουν κάποιοι στρατιωτικοί”, είπε, όπως αναφέρει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα. Και συνέχισε:

“Οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν, γιατί μπήκαν και βγήκαν αυτοί άμεσα… Θα έπρεπε να συλληφθούν και δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτός ο κακώς εννοούμενος ακτιβισμός που μπορεί να παίζουν κάποιοι στα όρια της Δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να συνεχίζονται αυτές οι πράξεις από κάποιους που νομίζουν ότι έτσι κάνουν την επανάσταση τους. Μακάρι να άλλαζαν τόσο εύκολα τα πράγματα παγκοσμίως… “.
“Είδατε πως κάποιοι παίζοντας στο όρια της δικαιοσύνης, μιας δικαιοσύνης που την αρνούνται οι ίδιοι, έτσι; Αλλά παίζουν στα όρια της δικαιοσύνης. Προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, γιατί αν ψάξετε πίσω από τις εντυπώσεις, ο πολιτικός τους λόγος είναι τόσο ρηχός όσο ρηχές είναι και οι πράξεις τους. Είναι πολιτικός λόγος νηπιακής μορφής που δεν πάει στο επόμενο βήμα. Γιατί να ρωτήσω εγώ σε ποιό σημείο του κόσμου άλλαξαν τα πράγματα με τέτοιους ακτιβισμούς, επιπολαιότητες, πράξεις, όπως θέλετε πείτε το”.
Ο Νίκος Τόσκας μίλησε στον Αθήνα 9.84 και για τη δικηγόρο που τραυματίστηκε σεοβαρά στο πόδι από φωτοβολίδα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο:
«Την είδα χθες, μίλησα με τους γιατρούς που κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να βγάλουν αυτή τη φωτοβολίδα που τραυμάτισε την γυναίκα, την καθηγήτρια. Η συγκεκριμένη καθηγήτρια ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος με αγώνες για αποτροπή της αυθαιρεσίας της βίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα από όλες τις πλευρές και για αυτό είναι δύο φορές κρίμα. Η κατάστασή της σε ότι αφορά τον τραυματισμό από ότι μου είπαν οι γιατροί είναι θα είναι σε κρίσιμο επίπεδο για 2 μέρες και στη συνέχεια βέβαια θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια, είναι σοβαρός ο τραυματισμός».
Σε ερώτηση για την απόδοση ευθυνών είπε:
«Έγιναν αρκετές συλλήψεις ανθρώπων οι οποίοι συμμετείχαν στα επεισόδια σε αυτή την περιοχή. Δυστυχώς δεν προέκυψε κάτι για κάποιον που να έχει άμεση σχέση με το περιστατικό, αλλά συνεχίζονται οι έρευνες. Δείχνουν αυτά τα περιστατικά ότι οι πραγματικοί αγώνες για τη δημοκρατία και για τα δικαιώματα δεν έχουν καμία σχέση με τέτοιες πράξεις που μάλλον ταιριάζουν σε ανθρώπους φασιστικής προέλευσης άσχετα του τί επικαλούνται.
Η αστυνομία από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να αποτρέψει κλεψιές, από κάποιους που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις περιστάσεις. Πήραμε μεγάλες δυνάμεις και από το Πολυτεχνείο και τους γυρίσαμε στην περιοχή της Μάνδρας και βγαίνει τώρα η δήμαρχος εκεί και λέει ότι πήραμε τέσσερις αστυνομικούς και τους πήγαμε στο σπίτι του πρωθυπουργού. Πράγμα που είναι και ψέμα. Αλλά και ξέρετε κάτι, οι αστυνομικοί πάνε σε διάφορες αποστολές δεν πάνε και μένουν συνέχεια στο ίδιο σημείο, αλλά είναι και ανακριβές αυτό που ειπώθηκε. Είναι τέτοια η βοήθεια που έχει σταλεί και θα έπρεπε πολύ παραπάνω, αλλά οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες.
Υπάρχει πράγματι μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή, βοηθάμε, είμαστε σε συνεχή επαφή. Τώρα το μεσημέρι θα γίνει και άλλη σύσκεψη με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για να δούμε τί δεν πάει καλά, πού θέλει περισσότερες δυνάμεις, γιατί καμιά φορά ξέρετε στέλνουμε μηχανήματα μεγάλα και χρειάζονται φτυάρια. Θα το αντιμετωπίσουμε και αυτό όσο μπορούμε».
Ακολούθως η συνέντευξη στράφηκε στην κατάσταση ανομίας που επικρατεί στα Εξάρχεια:
«Δεν αρνούμαι το πρόβλημα και στα Εξάρχεια. Δυστυχώς δεν μπορούν όλα να γίνουν μέσα σε μία ημέρα. Κάνουμε συνεχείς προσπάθειες και θα ενταθούν οι προσπάθειες στο επόμενο διάστημα γιατί δεν μπορεί κάποιοι να αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας, δεν μπορούν κάποιοι να αμαυρώνουν επετειακές εκδηλώσεις, εκδηλώσεις αγώνων για τη δημοκρατία και δεν μπορεί κάποιοι να τραυματίζουν αγωνιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως είναι η συγκεκριμένη καθηγήτρια, η κ. Τσουκαλά και όλα αυτά να λένε ότι το κάνουν στο όνομα των ελευθεριών».
Σε ερώτηση για τους πλειστηριασμούς δήλωσε:
«Πρέπει να γίνουν οι πλειστηριασμοί. Οι πλειστηριασμοί υπενθυμίζω, όχι για το σπίτι του φτωχού ανθρώπου…
Για κακοπληρωτές αρκετών εκατομμυρίων που δεν αφορούν τον απλό πολίτη σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αν χρειαστεί η συνδρομή της αστυνομίας θα δίνεται προκειμένου να διευκολυνθεί η δουλειά των συμβολαιογράφων…».

Για την κατάσταση των φυλακών τόνισε:
«Εμείς είμαστε αντίθετοι με την κατασκευή φυλακών τύπου Γ΄, με κάποια πολύ σκληρά μέτρα που δεν έχουν σχέση με το σωφρονισμό, είμαστε σε διαφορετική αντίληψη. Υπενθυμίζω ότι σε άλλες χώρες, στη γειτονική Ιταλία, που υπήρχε πολύ μεγάλο πρόβλημα με 4.500 περίπου μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών, τώρα δεν υπάρχει καν αυτό το πρόβλημα. Υπάρχουν πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί λοιπόν και σε άλλες χώρες πολύ αποτελεσματικές και συνεργαζόμαστε πάνω σε αυτά τα θέματα όπου χρειαστεί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Και να θυμίσω ο κυριότερος αντίπαλος της τρομοκρατίας είναι η Αριστερά, γιατί η Αριστερά αγωνίζεται χρόνια για την ενδυνάμωση της Δημοκρατίας και όχι για την αποδυνάμωση».
mignatiou.com