Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017

Αργεντινή: Μυστήριο με ασυνήθιστο ήχο που καταγράφηκε την ημέρα εξαφάνισης του υποβρυχίου

Ενας αφύσικος ήχος είχε καταγραφεί πριν από μία εβδομάδα, τρεις ώρες μετά την τελευταία επικοινωνία του υποβρυχίου ARA San Juan με τη βάση του, κοντά στην τελευταία γνωστή θέση του, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής Ενρίκε Μπάλμπι. Όταν πιέστηκε από δημοσιογράφους να απαντήσει εάν το επιτελείο πιστεύει ότι επρόκειτο για μια έκρηξη, ο πλοίαρχος Μπάλμπι απέφυγε να απαντήσει.

«Ενημερωθήκαμε για ένα στοιχείο, την Τετάρτη 15η Νοεμβρίου στις 11:00 (τοπική ώρα· 16:00 ώρα Ελλάδας), στην περιοχή επιχειρήσεων του υποβρυχίου: μια υδροακουστική ανωμαλία. Είναι ένας ήχος που πρέπει να αναλυθεί», περιορίστηκε να πει ο Ενρίκε Μπάλμπι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η τύχη του Σαν Χουάν, του νεότερου υποβρυχίου του στόλου του ΠΝ της Αργεντινής, και των 44 μελών του πληρώματός του αγνοείται από την περασμένη Τετάρτη. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του εισήλθαν πλέον σε «κρίσιμη» φάση, καθώς εάν έχει παραμείνει κάτω από την επιφάνεια καθ' όλο το διάστημα που δεν έχει δώσει το στίγμα του, τα αποθέματα οξυγόνου του σκάφους θα έχουν πλέον εξαντληθεί τελείως.
Το στίγμα του υποβρυχίου χάθηκε ενώ ταξίδευε από το λιμάνι της Ουσουάια στην Μαρ Ντε Πλάτα που βρίσκεται σε απόσταση 400 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Μπουένος Αιρες.
Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι το οξυγόνο θα μπορούσε να διαρκέσει έως 10 μέρες εάν το υποβρύχιο ήταν άθικτο αλλά στον βυθό. Οι αρχές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν το υποβρύχιο ανέβηκε στην επιφάνεια ώστε να ανανεωθεί το οξυγόνο κάτι που θα επηρέαζε τους υπολογισμούς τους.
kathimerini.gr