Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017

Μνημόνιο για τον ΕastMed υπογράφει η τετραμερής

Καθοριστικής σημασίας εξελίξεις για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς Φυσικού Αερίου ΕastMed αναμένονται σήμερα Τρίτη στην Λευκωσία, στην δεύτερη τετραμερή σύνοδο των υπουργών Ενέργειας Κύπρου – Ελλάδας – Ιταλίας και Ισραήλ.
Παρουσία εκπροσώπου του Επιτρόπου Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι τέσσερις υπουργοί θα υπογράψουν Μνημόνιο Συναντίληψης για την περαιτέρω προώθηση των ενεργειακών σχεδιασμών, στο επίκεντρο των οποίων είναι ο ευρωπαϊκός διάδρομος του Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, το ενθαρρυντικό στοιχείο από τις διαπιστώσεις που προκύπτουν από τις μελέτες είναι πως ο EastMed είναι η πιο ανταγωνιστική επιλογή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές.
Σύμφωνα με τις μελέτες η σχεδιαζόμενη δυναμικότητα του αγωγού θα είναι 10 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως, με δυνατότητα να ανέλθει στα 16 δισ. κ.μ. Με αυτά τα δεδομένα, βρίσκονται σε εξέλιξη βαθυμετρικές μελέτες που θα δείξουν τη βέλτιστη και ασφαλή διαδρομή του αγωγού.
Εντωμεταξύ, οριστικοποιήθηκαν οι ημερομηνίες για τις τριμερείς συναντήσεις σε επίπεδο ηγετών για τα ενεργειακά ζητήματα με Ισραήλ και Ιορδανία. Στις 8 Ιανουαρίου θα γίνει στην Λευκωσία η συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ και στις 16 Ιανουαρίου επίσης στη Λευκωσία η συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, στην οποία θα παραστεί και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα.

 https://slpress.gr/