Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2017

Έτοιμος για συμφωνία ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης


Ανοικτός σε συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία, αν άρει τον αποκλεισμό που επιβάλλει στη Υεμένη, δήλωσε σήμερα Σάββατο ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, οι υποστηρικτές του οποίου αντιπαρατέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με την άλλη συνιστώσα του αντάρτικου που δρα στην χώρα. «Καλώ τους αδελφούς μας στις γειτονικές χώρες να σταματήσουν την επίθεσή τους και να άρουν τον αποκλεισμό και θα γυρίσουμε σελίδα» είπε ο Σάλεχ σε δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά. Και πρόσθεσε: «Υποσχόμαστε στους αδελφούς και […]
Ανοικτός σε συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία, αν άρει τον αποκλεισμό που επιβάλλει στη Υεμένη, δήλωσε σήμερα Σάββατο ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, οι υποστηρικτές του οποίου αντιπαρατέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με την άλλη συνιστώσα του αντάρτικου που δρα στην χώρα.
«Καλώ τους αδελφούς μας στις γειτονικές χώρες να σταματήσουν την επίθεσή τους και να άρουν τον αποκλεισμό και θα γυρίσουμε σελίδα» είπε ο Σάλεχ σε δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.
Και πρόσθεσε: «Υποσχόμαστε στους αδελφούς και γείτονές μας ότι από τη στιγμή που θα εγκαθιδρυθεί κατάπαυση του πυρός και αρθεί ο αποκλεισμός, θα κάνουμε απευθείας διάλογο μέσω της νόμιμης αρχής που εκπροσωπείται από το κοινοβούλιό μας».
Οι δυνάμεις του Σάλεχ, που έχουν συμμαχήσει με το σιιτικό, φιλοϊρανικό κίνημα των Χούτι, πολεμούν από το 2015 τον στρατιωτικό  συνασπισμό, ο οποίος με επικεφαλής την Σαουδική Αραβία εισέβαλε στην Υεμένη για να υποστηρίξει τον διάδοχο του Σάλεχ, τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.
Ωστόσο στην διάρκεια της περασμένης εβδομάδας ξέσπασαν συγκρούσεις στην πρωτεύουσα Σαναά, ανάμεσα σε υποστηρικτές του Σάλεχ και τους Χούτι, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς μαχητών και από τις δύο πλευρές.
Από την πλευρά του, σύμφωνα με το σαουδαραβικής ιδιοκτησίας ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Hadath, ο υπό την Σαουδική Αραβία συνασπισμός εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ηγέτες του κόμματος του πρώην προέδρου Σάλεχ, Κόμμα Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου (GPC), θα επιστρέψουν στην αραβική εστία.
Παραλλήλως ο συνασπισμός κατηγορεί τον Σάλεχ ότι πρόδωσε τους Άραβες γείτονές του, συμμαχώντας με τους Χούτι, οι οποίοι  υποστηρίζονται από το Ιράν.

 https://slpress.gr/