Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2017

Όπλα για τον βρώμικο πόλεμο στην Υεμένη

της Νεφέλης Λυγερού  –  Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ανοιχτά την Ελλάδα για την απόφασή της να πουλήσει και να μεταβιβάσει πολεμικό εξοπλισμό στη Σαουδική Αραβία. Όπως ανέφερε η οργάνωση, υπάρχει κίνδυνος αυτό το πολεμικό υλικό να χρησιμοποιηθεί στη σύγκρουση στην Υεμένη, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούνται πολυάριθμες επιθέσεις που παραβιάζουν συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο. Επιθέσεις σε νοσοκομεία, σχολεία, αγορές και τζαμιά. Δεν είναι η μόνη οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία υποστηρίζει ότι η πώληση αυτή ισοδυναμεί με έμμεση […]

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ανοιχτά την Ελλάδα για την απόφασή της να πουλήσει και να μεταβιβάσει πολεμικό εξοπλισμό στη Σαουδική Αραβία. Όπως ανέφερε η οργάνωση, υπάρχει κίνδυνος αυτό το πολεμικό υλικό να χρησιμοποιηθεί στη σύγκρουση στην Υεμένη, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούνται πολυάριθμες επιθέσεις που παραβιάζουν συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο. Επιθέσεις σε νοσοκομεία, σχολεία, αγορές και τζαμιά.

Δεν είναι η μόνη οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία υποστηρίζει ότι η πώληση αυτή ισοδυναμεί με έμμεση και ακατανόητη συμμετοχή σε έναν ιδιαίτερα σφοδρό και βρώμικο πόλεμο. Ο πόλεμος αυτός βρίσκεται σε εξέλιξη στην πιο φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου, στο πλαίσιο του οποίου συντελείται κατά κάποιον τρόπο γενοκτονία, με θύματα κυρίως αμάχους και παιδιά.
Ο «ξεχασμένος πόλεμος», όπως τον χαρακτηρίζει στις εκθέσεις της η Διεθνής Αμνηστία, ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 2015, όταν ένας σουνιτικός στρατιωτικός συνασπισμός, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, εξαπέλυσε σειρά αεροπορικών επιδρομών για να συντρίψει τους αντάρτες της εθνότητας Χούτι. Οι Χούτι, ως σιίτες, θεωρήθηκαν «δάκτυλος» της Τεχεράνης στην περιοχή.

Όχι στα βλήματα που σκοτώνουν αμάχους

Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε, όμως, ανοιχτά πια τις επιφυλάξεις της για τον ορατό κίνδυνο που θα έχει στην Υεμένη η χρήση του υλικού που πωλείται στη Σαουδική Αραβία, καθώς η Υεμένη βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση ανέφερε: «Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Ελλάδα να ανακαλέσει άμεσα την πώληση και μεταβίβαση πολεμικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία και να αρνηθεί να εγκρίνει τη μεταφορά, προς τα μέρη της σύγκρουσης στην Υεμένη, κάθε είδους συμβατικών όπλων, πυρομαχικών και εξαρτημάτων πολεμικού εξοπλισμού».
Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει χιλιάδες θανάτους αμάχων, περιλαμβανομένων και εκείνων που προκαλούνται από αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία. Επιδρομές που συνιστούν, κατά το Διεθνές Δίκαιο, εγκλήματα πολέμου. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του Ριάντ τελικός χρήστης των πυρομαχικών θα ήταν η Εθνοφρουρά της Σαουδικής Αραβίας και όχι οι εμπλεκόμενοι στον πόλεμο της Υεμένης. Είναι κοινό μυστικό, ωστόσο, ότι τα πυρομαχικά τελικώς θα κατέληγαν εκεί. Γι’ αυτό και εκδηλώθηκε η ζήτηση πυρομαχικών που σε μερικούς μήνες θα λήξουν.
Η βρετανική κυβέρνηση, επίσης, δέχεται πιέσεις για τις στρατιωτικές συμφωνίες που έχει συνάψει με τη Σαουδική Αραβία. Ο βομβαρδισμός κηδείας με θύματα 140 αθώους σόκαρε τη βρετανική κοινή γνώμη. Τέσσερις διεθνείς οργανισμοί, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να οδηγήσουν τη Βρετανία στο Ανώτατο Δικαστήριο, ισχυριζόμενοι πως η πώληση όπλων συνιστά στήριξη εγκλημάτων πολέμου. Το αποδεικτικό υλικό, με βάση το οποίο το βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η Σαουδική Αραβία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην τραυματίζονται άμαχοι, δεν έφτασε ποτέ στη δημοσιότητα, διότι αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφαλείας!

Σημείο μηδέν

Τη στιγμή που η κατάσταση στην Υεμένη έχει φτάσει στο απροχώρητο, η ασφυκτική πίεση των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ επιτέλους ανάγκασε τον σαουδαραβικό συνασπισμό να επιτρέψει την προσγείωση τριών αεροσκαφών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην πρωτεύουσα Σαναά, για πρώτη φορά εδώ και αρκετές εβδομάδες. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, από τις 6 Νοεμβρίου, η Σαουδική Αραβία έχει μπλοκάρει όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Υεμένης που ελέγχονται από τους αντάρτες Χούτι.
Η επίσημη αιτιολογία είναι ότι προσπαθεί να σταματήσει την είσοδο στη χώρα όπλων από το Ιράν. Παράλληλα, εξαπέλυσε και πυραυλική επίθεση κατά του αεροδρομίου της Σαναά, καταστρέφοντας κάποια από τα ηλεκτρονικά συστήματα αεροπλοΐας του. Χιλιάδες πολίτες στην Υεμένη θα αρχίσουν άμεσα να πεθαίνουν καθημερινά, αν ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός δεν άρει τον αποκλεισμό των βασικών λιμανιών της χώρας.
Τελικά, μετά από πολλές εφιαλτικές ημέρες, μεταφέρθηκαν στην υπό κατάρρευση χώρα εμβόλια και άλλα φάρμακα για λογαριασμό της UNICEF. Επίσης, μεταφέρθηκαν και τρόφιμα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ. Δεν υπάρχει κανείς, όμως που πιστεύει ότι τα αυτά είναι κάτι περισσότερο από μία σταγόνα στον ωκεανό.

Θύματα τα παιδιά

Για κάποιους, το αλλοτινό «μαργαριτάρι» της Αραβίας και η χώρα που αποτελούσε «πολιτισμική κληρονομιά της ανθρωπότητας», σύμφωνα με την UNESCO, δεν έχει σωτηρία. Δεν έχει, άλλωστε, απομείνει τίποτα από τις πράσινες κοιλάδες και τον φυσικό πλούτο της Υεμένης, παρά μόνο θάνατος και πόνος.
«Δύο εκατομμύρια παιδιά στην Υεμένη υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό – και σχεδόν όλα τα μικρά αγόρια και κορίτσια στη χώρα αυτή έχουν απελπιστική ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ. «Υπολογίζουμε ότι κάθε 10 λεπτά ένα παιδί πεθαίνει στην Υεμένη από ασθένειες που μπορούν να αποφευχθούν». Στο ίδιο μήκος κύματος και η UNICEF, ο περιφερειακός διευθυντής της οποίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική δήλωσε ότι «τα θύματα αυτού του πολέμου είναι τα παιδιά». 
Η προαναφερθείσα προειδοποίηση αυτή έγινε αφού η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε ότι 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι στις πολυπληθείς πόλεις της Υεμένης δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης της επιδημίας χολέρας. Από τον Απρίλιο, περισσότεροι από 940.000 άνθρωποι στην Υεμένη έχουν προσβληθεί από τη χολέρα, μια ασθένεια που μεταδίδεται μέσω του ακάθαρτου νερού, στη χειρότερη επιδημία που έχει καταγραφεί στη διάρκεια ενός έτους.
Η χολέρα έχει οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 2.200 ανθρώπους, τόνισε η Γιολάντα Ζακεμέ, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού.  «Το σύστημα υδροδότησης και αποχέτευσης στην Ντάμαρ και την Άμαραν καλύπτει πλέον μόνο τις ανάγκες του μισού πληθυσμού». Τρεις πόλεις, η Σάανα, η Τάεζ και η Χοντέιντα, δεν έχουν πια καθόλου νερό, καθώς, εξαιτίας του αποκλεισμού, δεν γίνονται εισαγωγές πετρελαίου, που είναι απαραίτητο για την άντληση νερού και την αποχέτευση. Κάπως έτσι σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στερούνται το καθαρό νερό.

Τυφλές επιθέσεις

Πρόσφατα, στην επαρχία Μπέιντα σκοτώθηκαν άμαχοι μετά από επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε συγκεκριμένα στην περιοχή Ουκμπέ Ζάκ της ίδιας επαρχίας. Τα θύματα, μάλιστα, λέγεται ότι δεν είχαν διασυνδέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση ISIS, αλλά ήταν περαστικοί, κάτοικοι της περιοχής.
Κάποιες ημέρες νωρίτερα, οι συνασπισμένες δυνάμεις υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας είχαν πλήξει το υπουργείο Άμυνας στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά, που τελεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων Χούτι. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα μαχητικά των συνασπισμένων δυνάμεων οργάνωσαν τη δεύτερη αεροπορική επιδρομή τους εντός μιας εβδομάδας με στόχο πάντα το υπουργείο Άμυνας.
Το πρακτορείο ΣΑΒΑ, που τελεί υπό τον έλεγχο των Χούτι, μετέδωσε ότι, στη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών των μαχητικών, επλήγησαν ορισμένες εστίες και ότι προκλήθηκαν σοβαρές υλικές καταστροφές σε ιδιωτικές περιουσίες. Εξάλλου, εναέριες επιθέσεις είναι που έχουν καταστρέψει ολοσχερώς περισσότερα από τα μισά νοσοκομεία της χώρας. Ως αποτέλεσμα, το βάρος της περίθαλψης ενός πληθυσμού που στενάζει από τον πόλεμο και τις επιδημίες πέφτει στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες, όμως, δεν μπορούν πλέον να στείλουν άλλη βοήθεια στη χώρα.

Τριγμοί στην κυβέρνηση λόγω Υεμένης

Ο πόλεμος στην Υεμένη μαίνεται από τον Μάρτιο του 2015, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού Σαουδικής Αραβίας και Ιράν στην κρίσιμη γεωπολιτικά αυτή περιοχή. Το αιματοκύλισμα της χώρας, όμως, δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο, καθώς κινδυνεύει άμεσα η ζωή 15 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η έμμεση εμπλοκή της Ελλάδος έχει προκαλέσει μεγάλες εσωτερικές ρωγμές στην κυβέρνηση. Τη στιγμή που ο Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε «παλιά ιστορία» τον πόλεμο στην Υεμένη, ο Νίκος Φίλης και άλλα κορυφαία κομματικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα οφείλει να υπακούσει στα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου και να μην κλείνει τα μάτια στην τεράστια ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη.
«Έχω διατυπώσει την άποψη ότι η συζήτηση για τους εξοπλισμούς στη Σαουδική Αραβία πρέπει να υπακούσει στα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου. Το τελευταίο είναι τον Ιούνιο, και αυτή την εβδομάδα έχουμε και νέα συζήτηση στην Ευρωβουλή», είπε ο Νίκος Φίλης. Και υπογράμμισε ότι «η Ευρωβουλή αποφαίνεται ότι είμαστε σε μια ανθρωπιστική κρίση και ότι η εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας είναι άμεση και εις βάρος αμάχων. Δολοφονούνται άμαχοι».
Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης επίσης συμπάσχει με το δράμα στην Υεμένη, αλλά δεν βλέπει τη σύνδεση της Ελλάδας με αυτό. «Αν κάποιος μου έλεγε ότι, αν δεν πουλήσουμε αυτές τις οβίδες και αυτά τα βλήματα, θα υπάρξει ειρήνη στην περιοχή, θα το σκεφτόμουν κι εγώ διαφορετικά». Διευκρίνισε, μάλιστα- προς αποφυγήν παρεξηγήσεως- ότι «όπλα είναι, δεν είναι για αγαθοεργίες, είναι για κακούς σκοπούς».

 slpress.gr