Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017

Για “πράξεις προδοσίας” μίλησε ο Ερντογάν και ταρακούνησε την τουρκική οικονομία

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μιλά σε παιδιά και αθλητές. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία


Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε τη Δευτέρα ότι έδωσε εντολή να περιοριστεί η εκροή κεφαλαίων, μια ημέρα μετά που ανέφερε ότι η μετακίνηση περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό αποτελεί πράξη προδοσίας.
“Δεν υπάρχει κανένα αίτημα από εμένα ή οδηγίες για τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων”, τόνισε ο Ερντογάν.

«Η Τουρκία είναι μια οικονομία ελεύθερης αγοράς», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.
“Από το 1989, ο καθένας είχε το δικαίωμα να μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό αν το ήθελε. Χωρίς αμφιβολία, αυτό συνεχίζει όπως και πριν”, υπογράμμισε.
Τα σχόλια Ερντογάν την Κυριακή δημιούργησαν ανησυχίες για το ενδεχόμενο να τεθούν περιορισμοί στις κεφαλαιακές ροές, αφού κάλεσε την τουρκική Κυβέρνηση να μην επιτρέψει στους επιχειρηματίες να μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο εξωτερικό και είπε ότι αυτές οι ενέργειες αποτελούν «πράξεις προδοσίας». Ωστόσο, δεν έδωσε ονόματα.
Επίσης, ο Ερντογάν παρότρυνε τους επιχειρηματίες και τις γυναίκες να επιδείξουν “εγχώρια, εθνική” στάση, την στιγμή που η χώρα “δέχεται επίθεση από αλλού”.
Ο Ερντογάν διατείνεται ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να «τιμωρήσουν» την Άγκυρα επειδή ασκεί ανεξάρτητη πολιτική
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να τιμωρήσουν και να υπονομεύσουν την κυβέρνηση στην Άγκυρα διότι αρνείται να ενεργήσει όπως θέλει η Ουάσινγκτον.
«Αυτοί (οι ΗΠΑ) προσπαθούν να μας τιμωρήσουν, να μας καταδικάσουν και να μας υπονομεύσουν, επειδή δεν ακολουθούμε τα σενάριά τους, που είναι προφανή και τα εκτελούν αυτοί που τα έχουν γράψει μαζί τους στη χώρα μας», υποστήριξε ο Ερντογάν σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV την Κυριακή.
Απευθυνόμενος σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δρουν στην Τουρκία με τη βοήθεια του πολιτικοθρησκευτικού κινήματος του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα αποκαλεί Τρομοκρατική Οργάνωση Φετουλάχ, ή FETO.
Επιπλέον, ο Ερντογάν κατήγγειλε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την αυτονομιστική ένοπλη οργάνωση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).
Ο πρόεδρος της Τουρκίας έκρινε ότι οι διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον Τούρκων από την αμερικανική δικαιοσύνη αποτελούν μέρος ενός σεναρίου με σκοπό να διχαστεί η τουρκική κοινωνία και πρόσθεσε: «Όλες αυτές οι προσπάθειες θα αποτύχουν».
Στο πλαίσιο μιας δίκης που διεξάγεται στις ΗΠΑ για την ενδεχόμενη παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, ο ένας από τους κατηγορούμενους, ο τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, όχι μόνο ομολόγησε την ενοχή του, αλλά ενέπλεξε προσωπικά τον πρόεδρο Ερντογάν στην υπόθεση.
Ο Ζαράμπ αποκάλυψε την Πέμπτη πως ο ίδιος ο Ερντογάν, όταν ήταν ακόμη πρωθυπουργός, ενέκρινε τουλάχιστον μία συναλλαγή προκειμένου να βοηθήσει το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις και πρόσθεσε ότι θα καταθέσει σε βάρος του Χακάν Ατίλα, του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της τουρκικής τράπεζας Halkbank, που φέρεται να ενέχεται σε μια διεθνή απόπειρα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από την οποία επωφελήθηκε και η Τεχεράνη.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ από: ΚΥΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Sputnik-AFP, Άγκυρα, Turkey 

mignatiou.com