Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017

“Οι διακρατικές συμφωνίες γίνονται επειδή συμφέρουν ή επειδή παραδεχόμαστε ότι κλέβουμε”;

Ειδικού συνεργάτη.
Διαβάζω στον ιστότοπο του Militaire, ότι η παρουσίαση της πρότασης της Boeing , που επρόκειτο να γίνει στον ΥΕΘΑ, ματαιώθηκε κατόπιν παρέμβασης της Αμερικανικής Πρεσβείας. Αιτιολογία ότι ευρίσκεται σε εξέλιξη  η διακρατική διαπραγμάτευση.

Ο  αναγνώστης  θα το ερμηνεύσει ως ωμή παρέμβαση της Αμερικής στα εσωτερικά μας. Όχι, τά πράγματά είναι πιό απλά. Οι Αμερικανικές αρχές κάνουν αυτό που ζήτησε ο πελάτης, δηλαδή εμπλέκουν στο πρόγραμμα μόνο την  εταιρεία  που υπέδειξε το Ελληνικό Κράτος. Ο Πελάτης δηλαδή και Μόνο αυτός έχει τον τελικό λόγο για το ποιός και πώς θα εμπλακεί στο πρόγραμμα. Δέν μας επιβάλλονται λύσεις “άνωθεν”.Οι ισχυριζόμενοι κάτι διαφορετικότερο ή δεν γνωρίζουν ή γνωρίζουν  πάρα πολλά!! Και στις δύο περιπτώσεις προσφέρουν κακές υπηρεσίες.
Το ζητούμενο όμως, όπως εγραψε  πρόσφατα το Militaire, είναι να εξασφαλιστεί το κάλλιστο τεχνικό αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος. Με γνώμονα αυτό, αναρωτιέμαι αν έχουμε την πολυτέλεια να απορρίπτουμε, έτσι χαλαρά, εναλλακτικές προτάσεις, όπως της προαναφερθείσας Boeing. Αν αληθευει η ειδησεογραφία, προσφέρει εκσυγχρονισμό 123 F-16 με 1,2δις δολ, έναντι εκσυγχρονισμού 85 F-16 με 1,6δις της Lockheed Martin, μέσω Διακρατικής συμφωνίας μέ ΗΠΑ.Θα συμφωνήσω ότι οι  διακρατικές      εξασφαλίζουν διαφάνεια,  χρηματοδότηση και εγγυήσεις. Εξετάστηκε όμως, στην περίπωσή μας, και διαπιστώθηκε τεκμηριωμένα ότι δεν διατίθενται τα δύο τελευταία; Οσον αφορά αυτή την καραμέλα της διαφάνειας, κάποτε πρέπει να σοβαρευτούμε. Παραδεχόμαστε δηλαδή ότι κλέβουμε, και ζητάμε την συνδρομή μιας ξένης Κυβέρνησης να μας αποτρέψει;
Καλές λοιπόν οι Διακρατικές, αλλά μόνον όταν εξυπηρετούν το συμφέρον μας. Μια στο εκατομύριο πιθανότητα να εξοικονομηθεί μισό δις για το πρόγραμα επιβάλλει την εξέταση εις βάθος. Θα επαναλάβω κλείνοντας ότι οι κανόνες μπαίνουν αποκλειστικά από τό Ελληνικό Κράτος, πού έχει και τον τελικό λόγο, ώστε το υστέρημα μας να διατεθεί με τον καλύτερο τρόπο! Οψόμεθα!
ΥΓ.Επειδή θα βιαστούν ορισμένοι να με τοποθετήσουν σε κάποιο κάδρο συμφερόντων, απλά λέω “Ιδού η Ρόδος…….”, αποδείξτε, με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, ότι τα ανωτέρω είναι λάθος, και θα υπερθεματίσω πρώτος.
militaire.gr