Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2017

Στην οριστική φάση της απόφασής του για την Ιερουσαλήμ ο Τραμπ

Ένα βήμα πριν την οριστική απόφασή του για ενδεχόμενη μεταφορά της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο στενός  συνεργάτης του Τζάρεντ Κούσνερ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ «αναλύει ακόμη σειρά γεγονότων και όταν θα έχει λάβει την απόφασή του, θα θελήσει να την ανακοινώσει ο ίδιος» δήλωσε ο γαμπρός του κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του για την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή, στο «Saban Forum» που οργανώθηκε από το think tank Brookings Institution στην Ουάσινγκτον.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «θα φροντίσει να ανακοινώσει την απόφασή του την κατάλληλη στιγμή».
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θεωρητικά, ο Τραμπ θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι αύριο αν θα ανανεώσει, όπως έχουν κάνει όλοι οι προκάτοχοί του και ο ίδιος τον περασμένο Ιούνιο, την ρήτρα εξαίρεσης στον νόμο του 1995 που προβλέπει την εγκατάσταση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ ή αν δίνει το πράσινο φως για την μεταφορά της πρεσβείας, όπως υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
Ωστόσο, πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Τραμπ μπορεί να περιμένει μέχρι την Τετάρτη, για να εκφωνήσει ομιλία για το θέμα. Αυτό το ενδεχόμενο δεν διαψεύσθηκε ούτε από τον Τζάρεντ Κούσνερ.
Τις τελευταίες εβδομάδες κυκλοφορούν αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις του Τραμπ, αρκετοί παρατηρητές όμως εκτιμούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναγνωρίσει μεν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δεν θα προχωρήσει όμως άμεσα στην μεταφορά της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η μη ενεργοποίηση της ρήτρας θα θεωρηθεί από τους Παλαιστίνιους μοιραίο πλήγμα στην ειρηνευτική διαδικασία. Σε αυτό το πνεύμα ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου του  παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος μίλησε για  «καταστροφή της ειρηνευτικής διαδικασία» και μάλιστα την ώρα που ο  Τραμπ «είναι αποφασισμένος να την υπηρετήσει», αναθέτοντάς την αποστολή επανεκκίνησής της στον γαμπρό του, Τζάρεντ Κούσνερ.

 https://slpress.gr/