Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2017

Κοτζιάς: Ο Ερντογάν είναι έξυπνος άνθρωπος

 «Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να συζητάμε. Να συζητάμε αυστηρά. Εμείς κάνουμε πολιτική υπευθυνότητας, πολιτική, η οποία δεν είναι προϊόν αδυναμίας»
Την δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την  επίσκεψη του Ρεζέπ Ταγίπ Ερτογάν, στην Αθήνα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha από την Κορέα, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη.

«Για μένα το κυριότερο απ’ όλα είναι ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας και να συζητάμε τα προβλήματα μας» υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι αντίθετος στην πολιτική του απομονωτισμού. Σημείωσε επίσης ότι τις τελευταίες 25 ημέρες, μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία, με εξαίρεση δύο ημέρες, ήταν πολύ περιορισμένος ο αριθμός των παραβιάσεων, ενώ για ένα 10ήμερο δεν υπήρχε καμία παραβίαση. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό γίνεται «πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια».
Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε επίσης ότι έχει συζητήσει «αρκετές φορές με τον Πρόεδρο της Τουρκίας» και ότι «έχει απαντήσει με αυστηρό και διπλωματικό τρόπο πάνω στις απόψεις που εκφράζει και στις οποίες εμείς έχουμε διαφωνίες», σημειώνοντας ωστόσο ότι η ελληνική πλευρά  αναζητούσε «τρόπους να αυξηθούν οι επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες και στις δύο κοινωνίες».
«Εγώ θεωρώ καλό ότι ένα εκατομμύριο Τούρκοι έκαναν διακοπές στην Ελλάδα. Θεωρώ καλό να ανοίξουμε τη γραμμή Σμύρνης – Θεσσαλονίκης» είπε ο κ. Κοτζιάς, προσθέτοντας ότι θα ήταν επίσης  καλό πράγμα η ταχεία σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη.
«Εμείς δεν είμαστε πεισματάρηδες, μας εγκατέλειψε ο φίλος, είναι η φιλενάδα μας και δεν της μιλάμε. Εμείς κάνουμε πολιτική υπευθυνότητας, πολιτική η οποία δεν είναι προϊόν αδυναμίας, αλλά είναι προϊόν υπευθυνότητας» σημείωσε ο υπουργός.

Για την Θράκη και τον Ερντογάν

Σε ερώτηση αν η επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη δημιουργεί κάποια νευρικότητα, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πρωτίστως την ανάγκη κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της Θράκης από την Ελλάδα. «Να μη τους αντιμετωπίζουμε όλους σαν να είναι το ίδιο και το αυτό, είναι πάνω απ’ όλα Έλληνες πολίτες και με τα μέτρα της οικονομικής πολιτικής ανάπτυξης της Θράκης θα διασφαλίσουμε να βλέπουν το μέλλον τους μέσα σ’ αυτή την περιοχή, σε αυτή τη χώρα», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.
Σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη Θράκη ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «θα θελήσει να ανεβεί, είναι ολοφάνερο». Σημείωσε ωστόσο ότι και ο ίδιος, όταν πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη πηγαίνει και βλέπει τον Πατριάρχη. «Αλλά αν πάει και εφόσον συμφωνηθεί να πάει», πρόσθεσε ο υπουργός εξωτερικών, «θα πάει με τρόπο -που του εξήγησα και του ίδιου- να μην βλάπτει τις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας, γιατί πρέπει να γίνει ένα ταξίδι που να ωφελήσει αυτές τις σχέσεις. Να μη βλάψει την εικόνα της Τουρκίας στην Ευρώπη, αλλά η συμπεριφορά και οι συμφωνίες να είναι τέτοιες που να φτιάχνει την δική του εικόνα στην Ευρώπη. Είναι ένα θέμα που ο ίδιος θα επιλέξει και ελπίζω να επιλέξει με σωστό τρόπο».
Τέλος σε ερώτηση για τον ίδιο τον Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι πρόκειται για έναν «έξυπνο άνθρωπο» και ότι «για τη χώρα του είναι ένας μεγάλος ηγέτης που (κατά την άποψη του Έλληνα υπουργού) βρίσκεται σε φάση αναστοχασμού. Έχει καταλάβει επιτέλους να δείξει μεγαλύτερο ορθολογισμό, να μειώσει τη νευρικότητα που επιδεικνύει η χώρα του και στην εξωτερική πολιτική. Σε ποιο βαθμό θα το κάνει, εδώ είμαστε να το δούμε, να το φροντίσουμε, αλλά και να το διαπιστώσουμε».

 https://slpress.gr/