Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017

Το Ισραήλ κάλεσε τον Σαουδάραβα πρίγκηπα! Τα πάνω κάτω στη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ επιβεβαίωσε σήμερα ότι η ισραηλινή κυβέρνηση προσκάλεσε τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να επισκεφθεί τη χώρα παρά το γεγονός ότι τα δύο κράτη δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.
Η ισραηλινή ηγεσία διαμηνύει ότι η ολοένα κι αυξανόμενη επιρροή του Ιράν και οι ανησυχίες που προκαλεί σε ορισμένες χώρες της περιοχής, ιδίως στη Σαουδική Αραβία, δημιουργούν μια νέα σύγκλιση συμφερόντων. Αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτή η σύγκλιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αναμόρφωση των διπλωματικών σχέσεων στην περιοχή, την ώρα που μονάχα δύο αραβικές χώρες (Αίγυπτος, Ιορδανία) έχουν αναγνωρίσει το Ισραήλ.

Ο Γίσραελ Κατς, που είναι επίσης υπουργός Μεταφορών και μέλος μιας ομάδας που είναι επιφορτισμένη με ζητήματα στρατηγικής, ανέφερε αυτήν την πρόσκληση σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στον ενημερωτικό ιστότοπο Elaph, τον οποίο έχει ιδρύσει ένας Σαουδάραβας επιχειρηματίας και εδρεύει στη Βρετανία, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος τύπου του Αρίγε Σαλικάρ.
Η πρόσκλησή του δεν συμπεριλαμβάνεται ωστόσο στην έκδοση της συνέντευξης που αναρτήθηκε στον Elaph. Ο εκπρόσωπος τύπου δεν διευκρίνισε τους λόγους για αυτό.
Όταν ωστόσο το ραδιοφωνικό δίκτυο του ισραηλινού στρατού με τη σειρά του ρώτησε τον υπουργό εάν η κυβέρνηση προσκάλεσε τον Σαουδάραβα διάδοχο, ο Κατζ απάντησε «ναι, βεβαίως».
«Πρόκειται για μια πρόσκληση, δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει συντονισμός στο θέμα (με τους Σαουδάραβες) και είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αύριο» τόνισε ο ίδιος.
«Καλώ τη Σαουδική Αραβία, η πλουσιότερη και με τη μεγαλύτερη επιρροή χώρα στον αραβικό κόσμο, να αναλάβει την πρωτοβουλία και να εκπροσωπήσει τους Παλαιστίνιους, που είναι πάρα πολύ αδύναμοι και διχασμένοι» συμπλήρωσε.
«Η Σαουδική Αραβία αναγνωρίζει περισσότερο το Ισραήλ σε σχέση με τους Παλαιστινίους» τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας ότι υπάρχουν «μεγάλες πιθανότητες συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών εναντίον του Ιράν, «του απόλυτου εχθρού μας».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του, ο Κατζ είπε στην Elaph να ζητήσει «από τον βασιλιά (της Σαουδικής Αραβίας) να απευθύνει επίσημη πρόσκληση στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να επισκεφθεί το Ριάντ και (να ζητήσει) από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, τον γιο του, να έρθει να επισκεφθεί το Ισραήλ».
Στο μεταξύ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Elaph, ο Κάτζ προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σύμμαχο του Ιράν. Είπε συγκεκριμένα ότι εάν η σιιτική οργάνωση πυροδοτήσει έναν πόλεμο εναντίον του Ισραήλ «ολόκληρος ο Λίβανος θα βρεθεί αυτήν την φορά στο στόχαστρο».
«Τα όσα εκτυλίχθηκαν (στον πόλεμο του 2006) δεν θα είναι παρά ένα πικ νικ σε σύγκριση με όσα θα μπορούσαν να συμβούν» αυτή την φορά, τόνισε

militaire.gr