Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017

Στη χειρότερή τους φάση οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Τραμπ και Ερντογάν στα μαχαίρια για την Ιερουσαλήμ

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Η πρόβλεψη σοβαρών αναλυτών και διπλωματών στην Ουάσιγκτον είναι ότι οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, την ερχόμενη χρονιά, «θα πιάσουν πάτο». Και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει κάνει τις επιλογές του και έχει απομακρυνθεί από τους Αμερικανούς όσο δεν μπορούσαν να φανταστούν ποτέ.

Η Τουρκία του Ερντογάν, διατηρεί καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία, το Ιράν και το Κατάρ παρά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. Και είναι μία πραγματικότητα, που αρνούνται να αποδεχθούν οι Αμερικανοί. «Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Τραμπ, βρίσκονται σε κατάσταση άρνησης», μου είπε βετεράνος διπλωμάτης, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δεν εκτιμά τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, στρατηγός ΜακΜάστερ έχει καταθέσει εδώ καιρό εγγράφως τις απόψεις του για την επικινδυνότητα της Τουρκίας.
Για να καταλάβει κανείς πως νοιώθουν στο Λευκό Οίκο και γενικά στην Ουάσιγκτον για την Τουρκία και τον εθνικιστή ηγέτη της, αρκεί να ακούσει τα λόγια του Στιβ Μπάνον, που παραμένει και σήμερα φίλος του Προέδρου Τραμπ, αν και αποχώρησε από τη στενή ομάδα των συνεργατών του: «Η Τουρκία», είπε, «είναι πιο επικίνδυνη από το Ιράν».
  • Το κλίμα είναι πολύ βαρύ για τον Ταγίπ Ερντογάν, και γίνεται χειρότερο μετά την ανακοίνωση ότι η Τουρκία και η Τυνησία επιχειρούν να ανατρέψουν το βέτο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αύριο θα γίνει η «διπλωματική μάχη των μαχών» στον ΟΗΕ, αφού η Αμερική απειλεί ανοικτά όσους ψηφίσουν εναντίον της, ενώ και η Τουρκία και άλλες χώρες εκβιάζουν για να πιάσουν το μαγικό νούμερο των 2/3 των μελών, ώστε -όπως είπε ο Ερντογάν- να ακυρωθεί το βέτο των ΗΠΑ. Στην περίπτωση αυτή οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες.
Παρά τους πολλούς δικαστικούς αγώνες που έχει να αντιμετωπίσει, και τον κίνδυνο της παραίτησης να είναι ορατός ακόμα, ο Πρόεδρος Τραμπ νοιώθει ισχυρός και άτρωτος, όπως διαρρέουν οι συνεργάτες του. Αύριο Πέμπτη θα μετρήσει τους φίλους του στη Διεθνή Κοινότητα και έχει σημασία να δούμε στη συνέχεια τι θα κάνει για να τους ανταμείψει. Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, ο κ. Τραμπ έχει αντιληφθεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι πιο οπορτουνιστής από τον ίδιο. Αυτό σημαίνει ότι θα τον αντιμετωπίσει ανάλογα.
Μου προκάλεσε εντύπωση ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι Τούρκοι δημοσιογράφοι στην Αμερική -αρκετοί είναι Γκιουλενιστές βέβαια- έχουν υποστηρίξει ότι τα νέα είναι πιο άσχημα για την Τουρκία μετά την εκφώνηση της ομιλίας του Προέδρου Τραμπ για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Είναι δύσκολο να βρει κανείς αυτή την εποχή στην Αμερική, εκτός των πληρωμένων κονδυλοφόρων της Τουρκίας, έστω και ένα σοβαρό αναλυτή ή δημοσιογράφο που να πιστεύει ότι η Τουρκία «δεν έχει ήδη φύγει από το (αμερικανικό και νατοϊκό) μαντρί». Ο Ερντογάν δρα και αντιδρά ως να βρίσκεται σε άλλο συνασπισμό και σε άλλο «στρατόπεδο». Οι φίλοι του είναι ηγέτες χωρών εχθρικών προς την Αμερική. Τους Αμερικανούς ενοχλεί πρωτίστως η κάλυψη που προσφέρει στο Ιράν και στο Κατάρ.
  • Αναφορικά με το Ιράν, η Ουάσιγκτον θα επιχειρήσει νέες κυρώσεις.
  • Σε ότι αφορά το Κατάρ, οι Αμερικανοί -αν και διαθέτουν στρατιωτική βάση στο Εμιράτο- σκέφτονται να το κατηγορήσουν ανοικτά ότι βρίσκεται, μαζί με την Τουρκία, πίσω από κάθε εξτρεμιστική οργάνωση της Μέσης Ανατολής.
Είναι σίγουρο ότι εάν συμβούν τα παραπάνω, ο Ταγίπ Ερντογάν θα εκραγεί. Ήδη πιστεύει ότι η πρόσφατη ισλαμική σύναξη στην Κωνσταντινούπολη τον έχει αναδείξει παγκόσμιο ηγέτη των όπου γης μουσουλμάνων…
Πηγή:mignatiou.com