Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2017

Τι είπε ο Αμανατίδης στον Ερντογάν - Διάψευση από την κυβέρνηση

Μινι διπλωματικό επεισόδιο έλαβε χώρα στην είσοδο του σχολείου Τζελάλ Μπαγιάρ που
επισκέπτεται ο Ερντογάν.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε ένα μικρόφωνο να μιλήσει, και τότε ο υφυπουργός εξωτερικών Γ. Αμανατίδης του είπε χαρακτηριστικά «Αλλα έχουμε συμφωνήσει κ . Πρόεδρε»,

Ο Ερντογάν αντέδρασε και στη συνέχεια κατέβηκε σε αίθουσα του σχολείου όπου ανέφερε σε μια μαθήτρια ότι ζήτησε μικρόφωνο και δεν του το έδωσαν, με αποτέλεσμα – σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η κοπέλα να βάλει τα κλάματα.
Ο Τούρκος Πρόεδρος πάντως στη συνέχεια συνομίλησε και με άλλους μαθητές.
Μετά από διαβουλεύσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ.Αμανατίδη, ο Ερντογάν κατάφερε τελικά να εκφωνήσει ομιλία στο προαύλιο του μειονοτικού σχολείου Τζελαλ Μπαγιάρ.
Τον Τούρκο Πρόεδρο προλόγισε, ωστόσο, ο κ. Αμανατίδης.

Διαψεύδει το Μαξίμου
Λίγη ώρα αργότερα κυβερνητικος αξιωματουχος διέψευσε το περιστατικό λέγοντας πως «κανένα διπλωματικό ζήτημα δεν υφίσταται στη Θράκη όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Καθημερινής, όλα πηγαίνουν βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος».
Υπενθυμίζεται πάντως πως στο επίσημο πρόγαρμμα της επίσκεψης Ερντογάν δεν αναφερόταν πουθενά πως θα πραγματοποιούσε ανοιχτή ομιλία στο μειονοτικό σχολείο. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα ανέφερε:
12:10 Αφιξη στην Κομοτηνή. Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan.
13:30-15:00 Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».
16:00 Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep TayyipErdoğan και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

Από το περιβάλλον της κυβέρνησης πάντως υποστηρίζουν πως υπήρχε μία συνεννόηση, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζουν αν ήταν γνωστό πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιούσε ανοιχτή ομιλία στο σχολείο.

 www.crashonline.gr