Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2017

“Αγγίζουν” τον Τραμπ: Ο σύζυγος της Ιβάνκα έδωσε την εντολή στον Φλιν να μιλήσει στους Ρώσους

FILE PHOTO: Jared Kushner, senior White House adviser, departs with his son Theodore Kushner, during the lighting ceremony for the 2017 National Christmas Tree on the Ellipse near the White House, in Washington, DC, USA, 30 November 2017. EPA, Al Drago / POOL


Ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθοδήγησε τον Μάικλ Φλιν, τότε σύμβουλο του μεγιστάνα, να έρθει σε επαφή με Ρώσους αξιωματούχους γύρω στις 22 Δεκεμβρίου σχετικά με ένα ψήφισμα του ΟΗΕ που αφορούσε το Ισραήλ, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, επικαλούμενο δύο πρόσωπα με γνώση της υπόθεσης.

Ο Φλιν, που αργότερα διετέλεσε για σύντομο χρονικό διάστημα σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, δήλωσε ένοχος χθες ότι είπε ψέματα στο FBI σχετικά με τις επαφές που είχε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας και οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι είχε συζητήσει με έναν ανώτερο αξιωματούχο του μεταβατικού επιτελείου του Τραμπ προτού μιλήσει με τον πρεσβευτή.
“Παρεμπόδισε την έρευνα” του FBI με τις ψευδείς δηλώσεις του, σύμφωνα με το κατηγορητήριο
Ο Μάικλ Φλιν, ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορείται ότι με τις ψευδείς δηλώσεις του “παρεμπόδισε” την έρευνα για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές και επιπροσθέτως “ήρθε σε επαφή” με Ρώσους αξιωματούχους στα τέλη του 2016 “κατόπιν αιτήματος ενός υψηλόβαθμου στελέχους” του επιτελείου του Ρεπουμπλικανού πολιτικού.
“Οι παραλείψεις και οι ψευδείς δηλώσεις του Φλιν παρεμπόδισαν και είχαν συνέπειες για τις συνεχιζόμενες έρευνες του FBI” που αφορούσαν μια πιθανή σύμπραξη της Ρωσίας με το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ, αναφέρεται στο κατηγορητήριο που υπογράφει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ.
Ο Φλιν φέρεται επίσης ότι είπε ψέματα στους πράκτορες του FBI για τι συζητήσεις που είχε με διπλωμάτες και ιδίως με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον. Απέκρυψε εξάλλου ότι προσπάθησε να επηρεάσει μια ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που αφορούσε την εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ.
Οι πράξεις του ενδέχεται να αποδυνάμωσαν την πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα που τότε ήταν ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ.
“Στις 22 Δεκεμβρίου 2016, ένας πολύ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του μεταβατικού επιτελείου (του Τραμπ) ζήτησε από τον Φλιν να επικοινωνήσει με αξιωματούχους ξένων κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της ρωσικής, ώστε να πληροφορηθεί τη θέση τους όσον αφορά το ψήφισμα (στο Συμβούλιο Ασφαλείας) και να επηράσει αυτές τις κυβερνήσεις για να καθυστερήσει η ψηφοφορία ή να καταψηφιστεί το ψήφισμα”, συνοψίζει ο εισαγγελέας.
Ο απολυμένος Κόμεϊ ειρωνεύεται τον πρόεδρο Τραμπ με… βιβλικές ρήσεις
Ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, που απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τον Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή την υπόθεση της ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές, ειρωνεύτηκε τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο χρησιμοποιώντας μια βιβλική μεταφορά, μετά τον πολιτικό σεισμό που προκάλεσε ο Μάικλ Φλιν, δηλώνοντας ένοχος για ψευδή κατάθεση στις ομοσπονδιακές αρχές.
“Η δικαιοσύνη σας πρέπει να αναβλύζει όμως ρέει το νερό, να είναι πλούσια σαν χείμαρρος αδιάβατος” έγραψε ο Κόμεϊ στο Instagram αντιγράφοντας έναν στίχο από το Βιβλίο του προφήτη Αμώς. Συνόδευσε τη ρήση με τη φωτογραφία ενός καταρράκτη.
Ο Κόμεϊ απολύθηκε αιφνιδιαστικά στις αρχές Μαΐου, την εποχή που το FBI ερευνούσε την εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ.

AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, mignatiou.com
Ουάσινγκτον, United States