Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017

Θύμωσε ο Ερντογάν και ανοίγει πρεσβεία στην Αν. Ιερουσαλήμ! Και θα …κλάψουν και οι πέτρες στην Ιερουσαλήμ!

File Photo: O Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) (Α) επιθεωρεί τιμητικό άγημα Ευζώνων στην επίσημη υποδοχή του στην Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Κείμενο Ειδικού Συνεργάτη
Η Τουρκία προτίθεται να ανοίξει πρεσβεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, δήλωσε λάβρος ο μεγάλος σουλτάνος, απευθείας απόγονος του Σουλεϊμάν του λεγόμενου “μεγαλοπρεπούς”και της λατρευτής του Χουρέμ, μαζί.
Ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας της οποίας προεδρεύει ο ίδιος, «πεφωτισμένος» νέο-Οθωμανός ηγέτης δηλώνοντας,
αναλαμβάνοντας τον ρόλο του χαλίφη από τους μακαρίτες παλαιούς Οθωμανούς σουλτάνους αποφάσισε να ιδρύσει πρεσβεία στην «κατεχόμενη Παλαιστίνη» για να πλήξει «σκληρά» το Εβραϊκό κράτος που θεωρεί πως δεν έχει πλέον ανάγκη λόγω προσέγγισης με Ρωσία.
Κι αν ο Ερντογάν ανοίξει πρεσβεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ οι Ισραηλινοί είναι βέβαιο ότι θα μεταβούν ομαδικά στο Τείχος των Δακρύων και θα το ποτίσουν δεόντως και ας επικαλείται ο Ερντογάν όσο θερμά θέλει τον Αλλάχ και τον «προφήτη» του.
Ο Ερντογάν αψηφώντας το Ισραήλ θα πρέπει να θεωρεί δεδομένο ότι αψηφά και τις ΗΠΑ διότι η κυβέρνηση Τραμπ ακολουθεί την γνωστή πεπατημένη, αυτή που ανέτρεψε για λίγο η διακυβέρνηση Ομπάμα και δεν είναι άλλη συνταγή από την πολύ στενή συνεργασία με το εβραϊκό κράτος, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει και κοινός εχθρός, το Ιράν.
Η προσέγγιση του Ισραήλ με την Σαουδική Αραβία είναι επίσης κοινό μυστικό, παρά τις κορώνες που, ήταν υποχρεωμένοι να εκφράσουν για το ζήτημα της Ιερουσαλήμ οι Σαούντ.
Η κατάσταση στον Κόλπο και στη Μέση Ανατολή είναι περίπλοκη, αλλά είναι δεδομένο ότι το Ισραήλ είναι ο εκ των πραγμάτων, ο θεματοφύλακας, της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή λόγω της ισχύος του.
Οι Παλαιστίνιοι θέλουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα. Ωστόσο το 1967 οι συνασπισμένες αραβικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να την υπερασπιστούν. Θα μπορέσουν τώρα βαθύτερα από τότε διχασμένες; Και ποιο ρόλο θα παίξουν σε ενδεχόμενη σύγκρουση η Αίγυπτος και η Ιορδανία; Θα είναι όπως τότε αντίπαλοι του Ισραήλ ή θα περιοριστούν σε φραστικές καταδίκες των εξελίξεων; Και η Σαουδική Αραβία θα ασχοληθεί με τους Παλαιστίνιους και την Ιερουσαλήμ, η θα καθαρίσει το πεδίο με τον βασικό της αντίπαλο το Ιράν;
Εκτός αν ο σουλτάνος αναμένει την θανατηφόρα επέμβαση των μαλαισιανών ενόπλων δυνάμεων ή την συγκρότηση της πανμουσουλμανικής στρατιάς των 6.000.000 λογχών, όπως έγραφαν γνωστοί φαιδροί τύποι στον φιλικό του Τύπο.
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναμένονται ιδιαιτέρα ενδιαφέρουσες και θα επηρεάσουν και την Ελλάδα και την Κύπρο.
Πηγή:mignatiou.com