Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017

Η Ελλάδα για πρώτη φορά ολοκλήρωσε υποχρεώσεις στην ώρα τους

Η Ελλάδα, η οποία για πρώτη φορά έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στην ώρα τους, έχει μπει σε θετική τροχιά και έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι και να ελπίζουμε σε επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.
Αυτά επισήμανε σήμερα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο των δανειστών, Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό οι ελληνικές Αρχές να υλοποιήσουν τα προαπαιτούμενα πριν από τις 24 Ιανουαρίου που είναι το επόμενο Eurogroup.

Παραλλήλως επισήμανε ότι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι η εμπιστοσύνη «και συγκεκριμένα οι πολίτες και οι επενδυτές να δουν ότι υπάρχει προοπτική επιτυχούς ολοκλήρωση του προγράμματος».
«Είναι σημαντικό Η Ελλάδα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, γιατί οι εταίροι έχουν δεσμευτεί να λάβουν μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους, μόνο εφόσον ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Δεν έχουν γίνει ακόμη συζητήσεις για το ποιες θα είναι οι βέλτιστες διευθετήσεις. Όλα θα συζητηθούν το επόμενο έτος. Είναι πολύ σημαντικό, όταν κλείσει η αξιολόγηση, να έχουμε τρεις – τέσσερις μήνες περιθώριο για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος σε επιμέρους ζητήματα, ο κ. Κοστέλο τόνισε ότι:
  •  Έχει συμφωνηθεί το ύψος του πλεονάσματος για το 2017 και τα κονδύλια του προϋπολογισμού για το 2018, ενώ τα Ευρωπαϊκά όργανα θεωρούν ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και θα υπάρξει περιθώριο ενίσχυσης των κοινωνικών δαπανών.
  • Αντλούμε ικανοποίηση από τις πρόσφατες εξελίξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές. Χαιρετίζουμε αυτά που κάνει ο ΟΔΔΗΧ που είναι πολύ σημαντικά για τη ρευστότητα.
  • Το μεγαλύτερο κομμάτι της νομοθεσίας για τις τράπεζες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχει θεσπιστεί με τις προηγούμενες αξιολογήσεις. Τώρα, θέλουμε να δούμε δράσεις για την υλοποίησή τους. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πρέπει να συνεχιστούν σε όλη την Ελλάδα.
  • Υπήρξαν σημαντικές συμφωνίες για τη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα, τη ΔΕΗ, το Κτηματολόγιο, την αδειοδότηση επενδύσεων, την άρση εμποδίων στον ανταγωνισμό και τις ιδιωτικοποιήσεις.
  • Έχει γίνει σημαντική πρόοδος, αλλά πολλά βαθιά ριζωμένα προβλήματα θα παραμείνουν και μετά τον Αύγουστο. Δεν θα έχουν υλοποιηθεί όλα μέχρι τότε. Δεν θα έχουμε το επιχειρηματικό κλίμα και το επενδυτικό περιβάλλον που έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γιατί η Ελλάδα έχει σημειώσει μεν πρόοδο, αλλά η αφετηρία ήταν πολύ χαμηλή.
  • Η καλύτερη επίδοση της φορολογικής διοίκησης στην είσπραξη και επιβολή του νόμου θα βοηθήσει στη μείωση των φόρων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ