Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2017

“Ελληνική φιλοξενία” στο δείπνο: Αυτά που μας ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν, είπε ο Παυλόπουλος

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (Δ) ανταλλάσει χειραψία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) (Α) στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος , στο Προεδρικό Μέγαρο, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017. Ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται στην Ελλάδα για διήμερη επίσκεψη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ


Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν, αρκεί να έχουμε την θέληση, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του Εμινέ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο.


Ο Πρόεδρος ευχήθηκε η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα, που πραγματοποιείται 65 ολόκληρα χρόνια μετά από την προηγούμενη, να αποκτήσει τις ιστορικές διαστάσεις που αρμόζουν στο μέλλον και στην προοπτική των Λαών μας, γιατί -όπως σημείωσε- έχουμε όχι μόνο την βούληση αλλά και το ιστορικό παρελθόν, το οποίο μπορεί να μας διδάξει.
Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι είναι στο χέρι μας να αποτελέσει αυτή η επίσκεψη αφετηρία μιας νέας εποχής, όπως η εποχή την οποία δημιούργησαν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, με τον Κεμάλ Ατατούρκ και τον Ισμέτ Ινονού. «Ήταν και τότε δύσκολα τα πράγματα. Ήταν λίγο μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης και τα γεγονότα, που τότε μας πλήγωσαν πολύ. Όμως αυτοί οι μεγάλοι ηγέτες είχαν την δύναμη, την διορατικότητα και συγχρόνως τη βούληση να προχωρήσουν και να χτίσουν μια νέα εποχή φιλίας και κυρίως εμπιστοσύνης. Εμείς οι Έλληνες πάντα προσδοκούμε να ξαναφτιάξουμε αυτή την εποχή» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι πάνω σε αυτά, που φαινομενικά μας διχάζουν μπορούμε να χτίσουμε τις γέφυρες του μέλλοντος, συμπληρώνοντας παράλληλα, πως δεν πρέπει ό,τι μας δίχασε να προσδιορίσει το μέλλον μας και προσθέτοντας ότι οι Λαοί μας σε αυτή την δύσκολη εποχή έχουν περάσει πολλά, ιδίως από έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή για τον οποίο δεν είμαστε υπεύθυνοι, αλλά τις συνέπειές του, τις ζούμε καθημερινά.
«Μέσα σε αυτό το κλίμα εμείς οι Έλληνες, θέλουμε να προχωρήσετε και εσείς στην μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση» επισήμανε ο Πρόεδρος προσθέτοντας «γιατί δεν είναι μόνον ότι θα γίνουν καλύτερες οι σχέσεις μας, που ούτως ή άλλως είμαι βέβαιος ότι θα τις φτιάξουμε ξανά, αλλά γιατί εκεί, είναι το μέλλον του Τουρκικού Κράτους και ιδίως, του Τουρκικού Λαού. Ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός ταιριάζει στον Τουρκικό Λαό» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι η Τουρκία μέσα στην Ευρώπη μπορεί να βρει τον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας που μπορεί να αποκτήσει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς μέσα στην παγκοσμιοποίηση και τους κινδύνους που συνεπάγεται, όλη αυτή η παγκόσμια οικονομική κρίση. Κάλεσε και την Τουρκική πλευρά να επιδείξει την βούληση που χρειάζεται για την ένταξή της στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και κατέληξε με μια ευχή προς τον Τουρκικό Λαό να έχει το μέλλον που του αναλογεί και που του ταιριάζει, τόσο στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφερόμενος στην ελληνική πλευρά, ο κ.Παυλόπουλος επανέλαβε: «Εμείς οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι να συμπράξουμε μαζί σας προς αυτή την κατεύθυνση επειδή πιστεύουμε πραγματικά στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και είμαστε έτοιμοι να την βοηθήσουμε».
Ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ταγίπ Ερντογάν κατά την αντιφώνησή του ανέφερε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια διαφορετική ανοικοδόμηση του μέλλοντος με βάση την ενότητα και την αλληλεγγύη, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την ευρύτερη περιοχή.
Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών σε πολλά πεδία, αναφέροντας την Οικονομία, τον Τουρισμό, την Ενέργεια, στάθηκε ιδιαίτερα στις τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα και τάχθηκε υπέρ της οικοδόμησης ενός καλύτερου μέλλοντος στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να λάβουμε τα σωστά μηνύματα από το παρελθόν.
Στο πλαίσιο της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας χαρακτήρισε πολύτιμη την στήριξη της Ελλάδας και ευχαρίστησε γι’αυτό, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών στον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Στο δείπνο προς τιμήν του Τούρκου Προέδρου κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του Εμινέ, παρευρέθηκαν ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και η σύντροφός του κ. Μπέττυ Μπαζιάνα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με την σύζυγό του, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης με την σύζυγό του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, η ελληνική και τουρκική αντιπροσωπεία που παρακάθισε στις συνομιλίες, αρκετά μέλη του Ελληνικού Υπουργικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος, καθώς και επιφανείς επιχειρηματίες από Ελλάδα και Τουρκία.
Το μενού του δείπνου
Το επίσημο δείπνο περιλαμβάνει γαρίδες με εσπεριδοειδή, χόρτα με σελινόριζα ,φιλέτο σφυρίδα γαρνιρισμένο με λαχανικά ατμού, φρούτα εποχής και καφέ.
Στο δείπνο είχε προβλεφθεί μουσικό διάλειμμα από την παιδική ορχήστρα του ωδείου Κόνταλυ με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζηδάκη.
Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ακριβές κείμενο της προσφώνησης έχει ως εξής:
Kύριε Πρόεδρε,
Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι σήμερα στην φιλόξενη Αθήνα, εσάς και την κυρία Ερντογάν, σ’αυτή την επίσκεψη που γίνεται 65 ολόκληρα χρόνια από την προηγούμενη. Μια επίσκεψη, η οποία μπορεί και πρέπει ν’αποκτήσει τις ιστορικές διαστάσεις, που αρμόζουν στο μέλλον και την προοπτική των Λαών μας. Και όταν λέγω ιστορική κυριολεκτώ. Όχι μόνο γιατί έχουμε την βούληση – είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε την βούληση – αλλά έχουμε και το ιστορικό παρελθόν το οποίο μπορεί να μας διδάξει.
Είναι στο χέρι μας να μείνει ιστορική επίσκεψη ως αφετηρία μιας νέας εποχής, όπως η εποχή την οποία δημιούργησαν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, με τον Κεμάλ Ατατούρκ και τον Ισμέτ Ινονού. Ήταν και τότε δύσκολα τα πράγματα. Ήταν λίγο μετά την υπογραφή Συνθήκη της Λωζάννης και τα γεγονότα, που τότε μας πλήγωσαν πολύ. Όμως αυτοί οι μεγάλοι Ηγέτες είχαν την δύναμη, την διορατικότητα και ταυτοχρόνως τη βούληση, να προχωρήσουν και να κτίσουν μια νέα εποχή φιλίας και, κυρίως, εμπιστοσύνης. Εμείς οι Έλληνες, κύριε Πρόεδρε, πάντα προσδοκούμε να ξαναφτιάξουμε αυτή την εποχή. Να ξαναγυρίσουμε σ’αυτό το κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας, γιατί είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που φαινομενικά μας χωρίζουν. Αρκεί να έχουμε την θέληση.
Και επειδή μίλησα για ιστορικά δεδομένα, θα πω κάτι που εσείς το γνωρίζετε καλά, αλλά οι συμπατριώτες μου μπορεί να μην το γνωρίζουν. Ναι, πραγματικά σκέφτομαι εκείνη την εποχή που η εμπιστοσύνη ήταν τέτοια ανάμεσα στους Λαούς μας και στις ηγεσίες τους, ώστε το 1934, μέσα στο κλίμα που δημιούργησαν ο Βενιζέλος, ο Ατατούρκ, ο Ισμέτ Ινονού, είχαμε φτάσει σε τέτοιο σημείο εμπιστοσύνης, ώστε επειδή η Ελλάδα δεν είχε διπλωματική αντιπροσώπευση στο Ιράν, τότε την διπλωματική εκπροσώπηση των Ελλήνων στην Τεχεράνη την ανέλαβε η Τουρκία. Με έναν μεγάλο διπλωμάτη της εποχής που όσοι έχουν την ιστορική μνήμη τον θυμούνται πάντα: Ήταν ο Ενίς Μπέη.
Αυτή την εποχή, κύριε Πρόεδρε, μπορούμε και πρέπει να εγκαινιάσουμε από σήμερα, πάνω στις δυσκολίες και αυτά που φαινομενικά μας διχάζουν, μια νέα εποχή. Μπορούμε να χτίσουμε τις γέφυρες του μέλλοντος, εκείνες που ταιριάζουν στους Λαούς μας. Γιατί οι Λαοί μας, και ιδίως σ’αυτή την δύσκολη εποχή, έχουν περάσει πολλά, κυρίως από έναν πόλεμο στην Μέση Ανατολή για τον οποίο δεν είμαστε υπεύθυνοι, αλλά τις συνέπειές του τις ζούμε καθημερινά.
Μέσα σ’αυτό το κλίμα εμείς οι Έλληνες, θέλουμε να προχωρήσετε κι εσείς στην μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν χρειάζεται να θυμίσω τους όρους, αλλά εκείνο που προέχει είναι η βούληση του να προχωρήσουμε σ’αυτό τον δρόμο. Γιατί δεν είναι μόνον ότι θα γίνουν καλύτερες οι σχέσεις μας, που ούτως ή άλλως είμαι βέβαιος ότι θα τις φτιάξουμε ξανά, αλλά γιατί εκεί είναι το μέλλον του Τουρκικού Λαού. Ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός ταιριάζει στον Τουρκικό Λαό. Θα βρει μέσα στην Ευρώπη τον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας που μπορεί να κατακτήσει σ’αυτούς τους δύσκολους καιρούς, μέσα στην παγκοσμιοποίηση και τους κινδύνους που συνεπάγεται όλη αυτή η παγκόσμια οικονομική κρίση, της οποίας τις συνέπειες καθένας – υπό διαφορετικές εκδοχές βεβαίως – σήμερα ζει. Εμείς οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι να συμπράξουμε μαζί σας προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε από τους Ευρωπαϊκούς Λαούς, από τα κράτη-μέλη της ΕΕ που πραγματικά πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και είμαστε έτοιμοι να την βοηθήσουμε.
Αυτό το κλίμα, κύριε Πρόεδρε, θέλω να σηματοδοτήσουμε σήμερα από εδώ. Αυτό το νόημα πρέπει να δώσουμε στις συναντήσεις μας από τώρα και στο μέλλον. Το ξαναλέω για μια ακόμη φορά αφού το είπατε και εσείς: Δεν πρέπει ό,τι μας δίχασε να προσδιορίσει το μέλλον μας. Συναισθανόμενοι την ευθύνη απέναντι στους Λαούς μας πρέπει να στηριχθούμε πάνω σ’εκείνο που μας ενώνει. Για ακόμη μια φορά το λέγω: Αυτά που ενώνουν τα συμφέροντα των δύο Λαών μας σ’αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι πολύ περισσότερα απ’αυτά που μπορεί να μας διχάσουν, πολλές φορές από παρεξηγήσεις μάλιστα.
Με αυτές τις σκέψεις, κύριε Πρόεδρε, σας καλωσορίζω εσάς και την κυρία Ερντογάν ακόμη μια φορά. Εύχομαι υγεία, ευτυχία, εύχομαι καλή δύναμη στην άσκηση των καθηκόντων σας, υπό δύσκολες συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε και που εσείς έχετε αποδείξει ότι διαθέτετε και την δύναμη και την φρόνηση να αντιμετωπίζετε. Ο Ελληνικός Λαός εύχεται στον φίλο Τουρκικό Λαό να έχει το μέλλον που του αναλογεί και που του ταιριάζει, τόσο στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πάλι, κύριε Πρόεδρε, κυρία Ερντογάν, καλωσορίσατε.-

mignatiou.com