Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017

H ονομασία της ΠΓΔΜ στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας

Εξακολουθεί να διχάζει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση το θέμα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, να επαναλαμβάνει πως οι ΑΝ.ΕΛΛ. «τάσσονται εναντίον της ονομασίας της γειτονικής χώρας που θα περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία"» και παράλληλα να εκφράσει την αισιοδοξία του για «αξιοπρεπή λύση που δεν θα θίγει την Ελλάδα». Κόντρα Τζανακόπουλου-Μπακογιάννη πυροδοτούν οι εξελίξεις.

«Εάν υπάρχει πλειοψηφία θα περάσει»

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει αξιοπρεπής λύση για το όνομα της ΠΓΔΜ, τονίζοντας πως μπορεί να μην χρειαστεί ψηφοφορία στη Βουλή ή η σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη (27/12) για τα πεπραγμένα του υπουργείου την τριετία 2015-2017, ο Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι ο όρος «Ματσεντόνια» είναι ελληνικός ενώ ο όρος «Βαρντάσκα» όχι.
Video of Συνέντευξη Τύπου ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου
Εάν υπάρχει πλειοψηφία είτε σε επίπεδο Βουλής είτε σε επίπεδο Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα περάσει, εάν δεν υπάρχει πλειοψηφία δεν θα περάσει, παρατήρησε.
Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι δεν διαφωνεί με τον κ. Κοτζιά και απέφυγε να πει περισσότερα για το θέμα της ονομασίας, για να μη δημιουργήσει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις.
Φρόντισε ωστόσο να τονίσει πως «η κυβέρνηση είναι μία και ενιαία», αποκρούοντας τα βέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Σχολιάζοντας τη στάση της Ντόρας Μπακογιάννη υπενθύμισε τη θέση του πατέρα της ότι «το θέμα θα έχει ξεχαστεί σε μερικά χρόνια», ανέφερε ότι μπορεί η πρόταση για ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» να μην περάσει στη ΝΔ και διερωτήθηκε εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συρθεί από τους νεομητσοτακικούς ή από τις θέσεις του κ. Σαμαρά που έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Κόντρα Τζανακόπουλου-Μπακογιάννη

Δημήτρης Τζανακόπουλος EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Με το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας να προκαλεί τριγμούς σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για διαφορετικούς λόγους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να απαντήσει στην Ντόρα Μπακογιάννη που διαπίστωσε πως η κυβέρνηση «προσέρχεται σε διαπραγμάτευση για ένα εθνικό θέμα με δύο διαφορετικές θέσεις».
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έσπευσε να τονίσει πως «η κ. Μπακογιάννη θα έπρεπε να γνωρίζει και ως πρώην υπουργός Εξωτερικών ότι η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με tweets» και αναφερόμενος στην ουσία του ζητήματος -όπως είπε- ενημέρωσε ότι «η κυβέρνηση έχει και τη βούληση, αλλά και την ικανότητα να λύσει ένα πρόβλημα που κληροδότησε στη χώρα η δική της παράταξη». 
Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας έθεσε το ερώτημα: «αν η θέση της σημερινής Ν.Δ. είναι αυτή του Κων. Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά για την εξεύρεση λύσης».
Η Ντ. Μπακογίαννη, μιλώντας στο ΘEMA 104,6 υπογράμμισε πως «εάν πάει η κυβέρνηση σε διαπραγμάτευση χωρίς να έχει εθνική θέση, είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει» και πως «είναι τεράστια η ευθύνη εάν πάει διχασμένη στη διαπραγμάτευση γι΄αυτό το εθνικό θέμα».
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «η ΝΔ δε θα ψηφίσει οποιαδήποτε λύση φέρει μεμονωμένα ένα κόμμα» αλλά «θα εξετάσει το σύνολο της διαπραγμάτευσης και το αποτέλεσμα που θα φέρει συνολικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. στη Βουλή».
Λίγο μετά την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, η Ντ. Μπακογιάννη επανήλθε και μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Twitter, ρώτησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «μπορείτε να απαντήσετε ποιά είναι η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης για το Σκοπιανό;».

Στη Θεσσαλονίκη ο Ζάεφ

Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη θα περάσει την πρωτοχρονιά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, κατόπιν πρόσκλησης του δημάρχου της πόλης Γιάννη Μπουτάρη, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας.
«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Ζάεφ θα είναι ιδιωτική, όχι επίσημη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιάκοφσκι.