Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2017

Τα “τρολς” του Ερντογάν! Ο “στρατός” του σουλτάνου σε twitter και facebook

Στην φωτογραφία είναι τα “τρολς” του Τούρκου προέδρου Ταγίπα Ερντογάν. Ο υπό διωγμό Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ αποκαλύπτει την ομάδα συνεργατών του Ερντογάν που έχουν αναλάβει να διαχειρίζονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά το twitter. Στα πολύ δύσκολα βέβαια, όπως έχει αποδειχτεί, η διαχείριση είναι πολύ απλή: μπλοκάρουν τα πάντα.

Αποστολή των “τρολς” του Ερντογάν είναι να δυσφημούν και να συκοφαντούν όποιον τολμά να ασκεί κριτική στον Ερντογάν. Όποιος το τολμά είναι “γκιουλενιστής”, “Χριστιανός” ή “Εβραίος”. Όλα αυτά για τους οπαδούς του Ερντογάν είναι “κόκκινο πανί”.
Η ομάδα των “τρολς” αποτελείται από τους Σουλεϊμάν Σοϊλού,υπουργό Εσωτερικών, τον Μπεσίρ Αταλάϊ, τον Μουσταφά Βαράνκ και τον εκπρόσωπο του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν. Από κοντά βέβαια για να δίνουν κατευθύνσεις ο υιός Ερντογάν Μπιλάλ, ο γαμπρός του Μπεράτ Αλμπαϊράκ και η κόρη του.
Ο Σοϊλού,γράφει ο Μποζκούρτ sto turkishminute.com είναι  ένας δεξιός πολιτικός με σταθερά αντιδυτικές απόψεις. Ο Αταλάϊ  σκληρός υποστηρικτής του καθεστώτος είναι αυτός που δημιουργεί το περιοχέμνο των μηνυμάτων στο twitter.Ο Βαράνκ,αξιωματικός ,είναι ο σύνδεσμος με τον στρατό.
Ο Μποζκούρτ αποκαλύπτει μια σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών της ομάδας και των συγγενών του Ερντογάν μέσω των οποίων γίνονταν συνεννοήσεις για “εκστρατείες” στο twitter. Το τι ακούγεται σ΄ αυτές είναι ασύλληπτο. Οι “θεωρίες συνωμοσίας” που κατά καιρούς επικαλείται ο Ερντογάν είναι “σενάρια” που αυτή η ομάδα σκαρφίζεται. Παράδειγμα η ΝΑΤΟϊκή συνωμοσία κατά της Τουρκίας, όταν η Άγκυρα έλεγε πως θα αγοράσει αντιαεροπορικά συστήματα από την Κίνα.
Εκτός από τον πυρήνα των “τρολς” υπάρχει και δεύτερη ομάδα. Δημοσιογράφοι και επικοινωνιολόγοι που έχουν εμπειρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επικεφαλής αυτής της ομάδας είναι ο Μοχάμεντ Μπουράκ Γκιουλτεκίν ,28 ετών που είναι συντονιστής για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του AKP από το 2013. Διαχειρίζεται τους επίσημους λογαριασμούς Twitter και Facebook του Ερντογάν. Συχνά χρησιμοποιεί ψεύτικους λογαριασμούς και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε φόρουμ συζητήσεων , δημοσιεύει σχόλια σε ειδησεογραφικά κείμενα και συχνά είναι ο παπαγάλος του Ερντογάν.
Ο Γκιουλτεκίν αναφέρεται  στον Ζαφέρ Κουμπουκτσού,Zafer, 31χρόνων,σύμβουλος του Ερντογάν,τον ρόλο του οποίου είχε αποκαλύψει η εφημερίδα Taraf.
Φυσικά “αποστολές” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκτελεί και η ΜΙΤ.
Όλος αυτός ο “στρατός των τρολς” είναι σύμφωνα με τον Μποζκούρτ κίνδυνος για τη δημοκρατία στη Τουρκία. Όση έχει απομείνει δηλαδή. Αυτή η ομάδα όπως γράφει,τροφοδοτεί την τουρκική κοινωνία με ξενοφοβία,συκοφαντίες και ψεύτικες ιστορίες.
militaire.gr