Κυριακή, 7 Ιανουαρίου 2018

Μήπως τελικά υπέστησαν ζημιές 10 αεροσκάφη των Ρώσων στη Συρία;Μπορεί να διαψεύστηκε η αναφορά της ρωσικής εφημερίδας Kommersant αναφορικά με τη φερόμενη ως απώλεια εφτά αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Χμέιμιμ κοντά στη Λατάκια, νέα στοιχεία που έρχονται όμως στο φως της δημοσιότητας εγείρουν αμφιβολίες για το αν και κατά πόσον η διάψευση ήταν αποτέλεσμα της – θεμιτής σε κάθε περίπτωση – απόπειρα επικοινωνιακής διαχείρισης μια αρνητικής είδησης.

Η Kommersant, επικαλούμενη δύο πηγές στρατιωτικές-διπλωματικές έκανε λόγο για τέσσερα κατεστραμμένα βομβαρδιστικά Su-24, δύο εκ των υπερσύγχρονων (σ.σ. των κορυφαίων στο ρωσικό οπλοστάσιο) μαχητικών πολλαπλών ρόλων Su-35S, αλλά και ένα μεταφορικό αεροσκάφος An-72.
Παράλληλα, τραυματίστηκαν 10 στελέχη της ρωσικής στρατιωτικής αποστολής στη Συρία, με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να παραδέχεται δύο θανάτους, ενώ καταστράφηκε και μια αποθήκη πυρομαχικών. Όλα αυτά κατά τη διάρκεια επίθεσης με όλμους, πιθανότατα από κάποια ομάδα ανταρτών που στρέφεται εναντίον του Άσαντ.
Ωστόσο, όπως μεταφέρει το… «ο πόλεμος είναι βαρετός» (War is Boring) δεν έχουν προκύψει φωτογραφικές αποδείξεις που επιβεβαιώνουν τις καταστροφές που υπέστησαν ρωσικά αεροσκάφη, ενώ καμία οργάνωση δεν έχει διεκδικήσει την «πατρότητα» της επίθεσης, το οποίο πιθανότατα θα συνοδευόταν και από φωτογραφικές αποδείξεις.
Την ίδια όμως μέρα που η Μόσχα εξέδιδε την ανακοίνωση, ο Ρώσος στρατιωτικός συντάκτης, Ρομάν Σαπόνκοφ, δημοσίευσε στο «ρωσικό Facebook», το «VKontakte» φωτογραφία που έδειχναν ζημιά σε οριζόντιους σταθεροποιητές στο ουραίο τμήμα βομβαρδιστικού Su-24.
Η εκδοχή του Ρώσου δημοσιογράφου είναι αρκούντως πειστική εκ πρώτης όψεως, αν και δεν αποδεικνύεται ότι η φωτογραφία είναι από τη συριακή βάση… αν δεν ήταν πάντως δεν θα ήταν ελεύθερος ακόμα: Η επίθεση έγινε, η Ρωσία ΔΕΝ έχασε εφτά αεροσκάφη, όμως υπέστησαν ζημιές 10 αεροπορικά μέσα, οι οποίες όμως είναι κατά τα φαινόμενα επισκευάσιμες.
Αργότερα δήλωσε ότι του ζητήθηκε από πέντε διαφορετικές πηγές, να μη δημοσιεύσει τα στοιχεία, ενώ υπέστη επιθέσεις αναφορικά με την αξιοπιστία του, από «μπλόγκερς» που ελέγχονται από τα Κρεμλίνο…
Σύμφωνα με το δικό του ρεπορτάζ, ζημιές υπέστησαν έξι Su-24, ένα Su-35S, ένα μεταφορικό An-72, ένα αεροσκάφος επιτήρησης An-30 και ένα μεταφορικό ελικόπτερο Mi-8. Εξ αυτών δύο Su-24s και ένα Su-35S επέστρεψαν σε κατάσταση πτητικής – επιχειρησιακής ετοιμότητας.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του «War is Boring», δορυφορικές φωτογραφίες από τη βάση Χμέιμιμ στη Συρία, αποδεικνύουν ότι οι Ρώσοι «παρκάρουν» τα αεροσκάφη τους το ένα δίπλα στο άλλο και ίσως δεν γίνεται διαφορετικά.

Αυτό όμως τα καθιστά ευάλωτα σε έναν αντίπαλο που διαθέτει – πιθανόν από… έξωθεν βοήθεια, όπως αναφέρει με σαφήνεια ο δημοσιογράφος – τεχνικά μέσα ακριβούς στόχευσης, οπότε μερικές βολές όλμων μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά.
Σε κάθε περίπτωση, το πλήγμα από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες (σ.σ. κατά πάσα πιθανότητα), αποτελεί αποτυχία των μέτρων ασφαλείας Σύρων και Ρώσων στην περίμετρο της αεροπορικής βάσης, αφού οι αντάρτες διείσδυσαν σε μια περιοχή απόλυτα ελεγχόμενη από τα κυβερνητικά στρατεύματα του Άσαντ.
Σε κάθε περίπτωση, οι Ρώσοι οφείλουν να σκεφθούν σοβαρά να αναθεωρήσουν την τακτική της μη αποδέσμευσης τέτοιου είδους πληροφοριών, ή τουλάχιστον να μην αντιδρούν με τόσο «νευρικό» τρόπο, όταν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έρχονται στη δημοσιότητα.
Ο Σαπόνκοφ συμπεριφέρθηκε απόλυτα πατριωτικά, στηρίζοντας τη χώρα του και μιλώντας για «βρώμικα παιχνίδια» ξένων. Που είναι και το πιθανότερο αν δεν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας! Δεν του αξίζει η προσπάθεια προσωπικής απαξίωσης που του επεφύλαξε ο «στρατός των τρολ» του Κρεμλίνου.
 http://www.defence-point.gr