Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018

Στην Τουρκία είναι αμάρτημα να ΄σαι γυναίκα!


Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Η θέση της γυναίκας στην Τουρκία καθημερινά χειροτερεύει. Πρόσφατα η κραταιά Γενική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων γνωμάτευσε ότι τα κορίτσια μπορεί να παντρεύονται από τα εννιά τους χρόνια. Σε κάθε πολιτισμένη χώρα αυτό θα εκλαμβάνονταν ως προτροπή στην  παιδοφιλία και θα επιβάλλονταν ποινές στους άνδρες που θα τολμούσαν να νυμφευτούν  ανήλικα παιδιά.

Δυστυχώς οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως πηγή αμαρτημάτων. Το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο επιβάλλει πρόστιμα στους Τηλεοπτικούς Σταθμούς που προβάλουν κοπέλες να χορεύουν με σορτς. Ακόμα και το βιντεοκλίπ της Χαντισέ θεωρήθηκε προκλητικό και επιβλήθηκαν ποινές στους σταθμούς που το πρόβαλαν.
Η εχθρική, υποτιμητική αυτή στάση των Αρχών έναντι των γυναικών έχει σαν αποτέλεσμα την ιλιγγιώδη αύξηση των δολοφονιών τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία  το 2002 δολοφονήθηκαν 66 γυναίκες . Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε  το 2017 και ανήλθε στις 409. Από την αρχή της διακυβέρνησης του ΑΚΡ  (2002-2017) δολοφονήθηκαν συνολικά 6.143!! Το ένα πέμπτο περίπου από αυτές δολοφονήθηκε για τον τρόπο που ντύνεται, δηλαδή για την εξωτερική της εμφάνιση που διαφέρει από τον παραδοσιακό μουσουλμανικό της μπούργκα και της μαντήλας.
Η καλλιέργεια του μίσους και της εχθρότητας γίνεται με συστηματικό τρόπο. Με αποφάσεις και δηλώσεις αρμοδίων της Γενικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών υποθέσεων , όπως είναι:-Οι γυναίκες είναι άμυαλες, είναι γρουσούζες, εάν δεν υπήρχε η Εύα οι γυναίκες δεν θα απατούσαν τους άνδρες τους, οι έγκυες  δεν πρέπει να βγαίνουν έξω στους δρόμους, οι γυναίκες  δεν πρέπει να τρώνε μπανάνες (πιθανότατα και παγωτό χωνάκι)  στο δρόμο….. Βέβαια, υπάρχουν και κάποιες απόψεις επικίνδυνες . Για παράδειγμα επιτρέπεται ο βιασμός γυναίκας που πιστεύει στον Αλεβισμό.  Μπορεί κάποιος να κάνει έρωτα με νεκρή γυναίκα….
Οι δείκτες αναλφαβητισμού, φυσικής, σεξουαλικής βίας σε βάρος των γυναικών είναι τραγικοί. Η ανισότητα των δυο φύλων βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα.
Η θέση της γυναίκας στην δημοκρατική, κοσμική Τουρκία είναι χειρότερη από αυτήν στο θεοκρατικό Ιράν.
Σίγουρα η εκδίκηση των γυναικών στις επικείμενες εκλογές του 2019 θα είναι  ηχηρή.

militaire.gr