Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2018

Η Τουρκία επεκτείνει τις στρατιωτικές βάσεις της σε Μέση Ανατολή και Αφρική


Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Ο Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Σουδάν απέκτησε τον επίζηλο τίτλο του  επίτιμου διδάκτορα Νομικής του Πανεπιστημίου Χαρτούμ. Η είδηση προκάλεσε βέβαια θυμηδία, γιατί ο σουλτάνος ως γνωστόν είναι ο άνθρωπος που σέβεται και τηρεί πιστά τους νόμους!! Υπενθυμίζουμε ότι τον ίδιο τίτλο του απένειμαν και στην Ουγκάντα πριν από μερικά χρόνια. ..

Η είδηση που κρύβεται πίσω από την επίσκεψη είναι η απόκτηση πιθανότατα μιας νέας στρατιωτικής βάσης στο στρατηγικής σημασίας νησάκι Σεβακίν (Σουακίν). Πρόκειται για ένα πολύ μικρό νησί στην Ερυθρά Θάλασσα που η  σημασία του είναι γνωστή από την εποχή του Ραμσή Γ’  , ο οποίος κατασκεύασε το λιμάνι που παρείχε στρατηγικά οφέλη  εδώ και 3 χιλιάδες χρόνια.

Όταν οι Άγγλοι κατέλαβαν την Αίγυπτο (1882) τερμάτισαν την οθωμανική κυριαρχία στο νησί.   Με το άρθρο 17  της Συνθήκης της Λοζάννης  η περιοχή παραχωρήθηκε στην Αίγυπτο. Τελικά, το Σουακίν εντάχθηκε στο Σουδάν το 1956, μετά την ανεξαρτησία του από τους Άγγλους.

Ο σουλτάνος κατά την επίσκεψη του στο Σουδάν ζήτησε να επισκεφτεί το νησί για να θαυμάσει τα δυο ιστορικά τεμένη που αναστηλώνει η Τουρκία. Συγκεκριμένα το ΤΙΚΑ (Turkish Corporation and Coordination Agency) που ιδρύθηκε το 1992 και υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό ανακαινίζει τα τεμένη Χανεφί και Σαφί.

Αυτός ο κρατικός φορέας , όπως φαίνεται παίζει σημαντικό ρόλο στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής της  Άγκυρας. Ιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής  Ένωσης , με σκοπό να αγκαλιάσει όλους τους “ομοεθνείς” Τούρκους- Μουσουλμάνους  και να τους προσφέρει βοήθεια στους τομείς υγείας, παιδείας, εμπορίου, πολιτισμού κ.α. Οι δραστηριότητες του είναι τεράστιες.  Εκπονεί έργα σε τρεις ηπείρους και σε 37 χώρες. Επίσης, λειτουργία 22 γραφεία συντονισμού των προγραμμάτων του σε 22 χώρες.  Ο ρόλος και η συμβολή του πρέπει να αποδίδει σήμερα τεράστιους καρπούς, άγνωστους φυσικά για εμάς. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ο σημερινός αρχηγός της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν διετέλεσε πρόεδρος του ΤΙΚΑ.

Ο σουλτάνος  “συγκινήθηκε” από τα ερείπια της σχεδόν εγκαταλελειμμένης περιοχής και ζήτησε από τον Πρόεδρο του Σουδάν Ομάρ Μπασίρ να του παραχωρήσει το νησί για να αναλάβει την ανακαίνιση του και να το μετατρέψει σε τουριστικό παράδεισο !!!  Επικαλέστηκε και τα θρησκευτικά αισθήματα του σουδανού Προέδρου υποσχόμενος να οργανώνει προσκυνηματικά ταξίδια  Τούρκων  πολιτών στα ιερά μνημεία του Ισλάμ , μέσω του Σουακίν μια και βρίσκεται απέναντι από την Μέκκα.

Ο Μπασίρ “συγκινήθηκε” επίσης από την φιλεύσπλαχνη προσφορά και δέχθηκε αμέσως την πρόταση.
Ο υπουργός εξωτερικών , όμως του Σουδάν Ιμπραχήμ Γκαντούρ με δηλώσεις του στο Πρακτορείο Ρώυτερς αποκάλυψε ότι στο Σουακίν  θα κατασκευαστεί λιμάνι που θα επισκευάζει εμπορικά και πολεμικά πλοία.  ¨Αυτή είναι μια από τις συμφωνίες , είπε, που υπογράφηκαν ανάμεσα στις δυο χώρες , οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε οποιαδήποτε στρατιωτική συνεργασία.¨ Με λίγα λόγια η Τουρκία αποκτά μια νέα στρατιωτική βάση μετά το Κατάρ και τη Σομαλία.

Εντελώς τυχαία, μετά την επίτευξη αυτής της συμφωνίας οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι άρουν την απαγόρευση χορήγησης βίζας στους Τούρκους πολίτες που είχαν επιβάλει εδώ και λίγο καιρό. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η Τουρκία αποδέχθηκε και τους τρείς όρους που έθεσε η αμερικανική πλευρά , ενώ η τουρκική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία της εκχώρησης των εγγυήσεων  που ζητήθηκαν. Οι εγγυήσεις που ζήτησαν οι Αμερικανοί είναι:-Δεν ασκείται καμία δίωξη σε εργαζόμενους των διπλωματικών αντιπροσωπειών της που εργάζονται στην Τουρκία πλην των δυο που ήδη κρατούνται.- Η Άγκυρα δεν θα συλλαμβάνει και δεν θα ανακρίνει Τούρκους πολίτες που εργάζονται στις αντιπροσωπείες των ΗΠΑ. – Η Άγκυρα θα ενημερώνει εκ των προτέρων την Ουάσιγκτον οσάκις προκύπτει θέμα σύλληψης εργαζομένων στις υπηρεσίες των ΗΠΑ στην Τουρκία.

Η ασυλία δεν αφορά μόνο τους Αμερικανούς πολίτες, αλλά και τους Τούρκους.  Εδώ τίθεται το ερώτημα, τι θα συμβεί αν οι Τούρκοι εργαζόμενοι στις διπλωματικές αντιπροσωπείες των ΗΠΑ έρθουν σε επαφή με τους άνδρες  του ΡΚΚ,  μέλη  ειδήσεις του Κουρδικού Κόμματος και τους υποστηρικτές του Χότζα;

Αυτές είναι οι δυο σημαντικές ειδήσεις του εορταστικού δεκαπενθημέρου που πέρασαν στα ψιλά γράμματα, αλλά έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Ειδικά το θέμα των δραστηριοτήτων του ΤΙΚΑ πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή και σοβαρότητα.

Εμείς ξοδεύουμε πακτωλούς εκατομμυρίων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που αποτελούν πηγή διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Δεν θα μπορούσαμε άραγε να έχουμε μια δική μας ΤΙΚΑ, για τους ομοεθνείς μας στα πέρατα του κόσμου, να αναλαμβάνουμε την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στη Μέση Ανατολή, αλλά και να  αγκαλιάζουμε τους “Κρυπτοχριστιανούς” , στην περιοχή μας;

Πηγή:militaire.gr