Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018

Η σύνοδος του Σότσι ζητά να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας

UN Special Envoy for Syria Staffan de Mistura (C) speaks during the Syrian National Dialogue Congress in the Black sea resort of Sochi, Russia, 30 January 2018. More than 1,500 delegates arrived to Sochi to take part in the Syrian National Dialogue Congress which is expected to make progress in settling the Syrian crisis.  EPA/YURI KOCHETKOV


Οι συμμμετέχοντες στην ειρηνευτική σύνοδο του Σότσι, στη Ρωσία, απηύθυναν έκκληση να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, υπογραμμίζοντας ότι ο συριακός λαός είναι αυτός που θα πρέπει να αποφασίσει για το είδος της διακυβέρνησής του, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η Ρωσία, στενός σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οργάνωσε το αποκαλούμενο Συριακό Κογκρέσο Εθνικού Διακόγου στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για την έναρξη διαλόγου με αντικείμενο την κατάρτιση ενός νέου συντάγματος για τη Συρία.
Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν επί των “βασικών αρχών” που θεωρούνται ουσιαστικής σημασίας προκειμένου να σωθεί η Συρία μετά από σχεδόν επτά χρόνια εμφυλίου πολέμου και υιοθέτησαν μια “δημοκρατική” οδό για τη χώρα, μέσω εκλογών.
Σύμφωνα με συμμετέχοντες στο Συριακό Κογκρέσο Εθνικού Διαλόγου, η συνάντηση αυτή οδήγησε στη σύσταση μιας επιτροπής, αποτελούμενης από 150 μέλη, που θα αναλάβει να συζητήσει τις αναθεωρήσεις στο υπάρχον σύνταγμα της Συρίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters