Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018

Έξω φρενών ο Ερντογάν: Λέει ότι παραποιήθηκε το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Τραμπ

A handout photo made available by the Turkish Presidential Press Office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaking during the 44th Mukhtars Meeting in Ankara, Turkey, 24 January 2018. EPA, TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE HANDOUT, EDITORIAL USE ONLY


Νέα κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών προέκυψε χθες το βράδυ, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Τούρκοι προχώρησαν σε διάβημα με τη δικαιολογία ότι η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν αποδίδει με ακρίβεια το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο προέδρων, δήλωσε τουρκική πηγή. Βέβαια η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τον κ. Ερντογάν να τερματιστεί η εισβολή στην Συρία και να σταματήσει η αντιαμερικανική ρητορική, που εκπορεύεται από το Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας.
“Ο πρόεδρος Τραμπ δεν εξέφρασε “ανησυχίες για τις κλιμάκωση της βίας” αναφορικά με την πολεμική επιχείρηση που διεξάγεται στο Αφρίν,” τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, σχολιάζοντας ένα σημείο της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου, για την αναφερόμενη τηλεφωνική επικοινωνία.
“Η συζήτηση των δύο ηγετών για την επιχείρηση ‘Κλάδος Ελαίας’ περιορίστηκε στην ανταλλαγή απόψεων,” ανέφερε.
Σύμφωνα μe τις τουρκικές πηγές ο Τραμπ δεν χρησιμοποίησε την έκφραση «καταστροφική και ψευδής ρητορική που προέρχεται από την Τουρκία», αλλά εξέφρασε την ενόχληση του για επικρίσεις που απευθύνονται στη χώρα του.
Οι πηγές υποστήριξαν ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία δεν αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Τράμπ εξέφρασε την αμερικανική ανησυχία για την “παρατεταμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία”.
Οι πηγές παραδέχθηκαν ότι ο Αμερικανός ηγέτης υπογράμμισε τη σημασία της αποφυγής συγκρούσεων μεταξύ των τουρκικών και των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.
Η τουρκική πλευρά επανέλαβε επίσης ότι οι “τρομοκράτες” του YPG / PYD, όπως χαρακτηρίζει τους Κούρδους αντάρτες της Συρίας, πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή Manbij και ότι ο ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) μπορεί να προστατεύσει την περιοχή από πιθανή τρομοκρατική δράση του Ισλαμικού Κράτους εάν χρειαστεί.
Σύμφωνα με τις πηγές, ο κ. Ερντογάν δήλωσε επίσης στον κ. Τραμπ ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους αντάρτες του YPG πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό. Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος απάντησε ότι οι Η.Π.Α. δεν προμηθεύουν σήμερα και δεν θα προμηθεύσουν στο μέλλον άλλα όπλα στο YPG.
ΕΔΩ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Πληροφορίες από MIGNATIOU COM, ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Κωνσταντινούπολη