Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018

Φάκελος FYROM: Μάχες εντυπώσεων για μια χαμένη υπόθεση - Η "Macedonia" δεν θα έχει ελληνική αποκλειστικότητα !!

Φάκελος FYROM: Μάχες εντυπώσεων για μια χαμένη υπόθεση - Η
Μια ρεαλιστικά αριθμητική προσέγγιση για το Μακεδονικό
Την ώρα που ο Αλβανός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι, επισκέπτεται την Αθήνα για επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα της ονομασίας της FYROM, το οποίο έχει πρακτικά κλείσει εδώ και πολλά χρόνια, το θερμόμετρο στο εσωτερικό της χώρας έχει "κτυπήσει κόκκινο", κυρίως για εσωτερική πολιτική χρήση κι ακόμη περισσότερο για την εσωκομματική και τη διακομματική διατάραξη ισορροπιών…"Λάδι στη φωτιά" ρίχνει και το σημερινό δημοσίευμα της αλβανικής ιστοσελίδας www.infoshqip.com, επικαλούμενη "αξιόπιστες ελληνικές πηγές και αναφέρει ότι "το όνομα «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» και εν συντομία «Νέα Μακεδονία» φέρονται να έχουν συμφωνήσει οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της πΓΔΜ". Η συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών προβλέπει λύσεις και σε ζητήματα εκκλησιαστικά, γλώσσας και ταυτότητας.

Οι αριθμοί διεκδικούν την δική τους επιβολή

Ενόσω, λοιπόν, θα ανεβαίνει η πολιτική χρήση του Μακεδονικού στην Ελλάδα ο σιδηρούς νόμος των αριθμών θα προκύπτει όλο και πιο ισχυρός. Με κάποιες απλές αριθμητικές πράξεις Δημοτικού: από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 (ή είναι 154 μετά την πλευρική μετακίνηση της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, εκ της Ενώσεως Κεντρώων), αν αφαιρέσει κανείς τους 9, των ολοένα φθίνοντων Ανεξαρτήτων Ελλήνων, πέφτει στους 144 ή 145. Πλην, όμως, το ΚΚΕ, ήρεμα αλλά σταθερά, κατέθεσε την θέση του ότι "κανένα πρόβλημα με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, αρκεί να τηρούνται και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις": προσθέστε λοιπόν 15 έδρες  μονομπλόκ! Αισίως επιστρέφουμε στις 159-160.
Αποτέλεσμα εικόνας για βοουλη

Βέβαια , στον άγριο κόσμο της Βουλής, υπάρχουν και οι τοπικές καταγωγές. Από τον ίδιο τον κυβερνώντα ΣΥΡΙΖΑ, πόσοι βουλευτές θα λύγιζαν με κάλπες στον ορίζοντα μπροστά στην ευαίσθητη ΒορειοΕλλαδίτικη ψήφο; Ταυτόχρονα το ΠΟΤΑΜΙ φαίνεται να υπερψηφίζει όνομα που θα περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία". Έτσι το θέμα δεν είναι πλέον αριθμητικό αλλά δυναμικής. Εάν φανεί ότι μαζεύεται πλειοψηφία, οι αποσκιρτήσεις είναι δυσκολότερες…
Αυτήν την αριθμολογία ανέπτυξαν, προφανώς, και στον Πάνο Καμμενο και είχαμε την λίγο-πολύ κωλοτούμπα του.

Η αντίστοιχη αριμθητική ισορροπία στα Σκόπια

Προσοχή, όμως, διότι υπάρχει και η απέναντι πλευρά, δηλαδή η πΓΔ της Μακεδονίας (αναγνωρισμένη ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από 134 ή 135 χώρες στον ΟΗΕ, και μη-δεκτή με την συνταγματική της ονομασία στον Οργανισμό, λόγω βέτο της Γαλλίας, ενός από τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας).
Αποτέλεσμα εικόνας για βουλη σκοπίων

Οι βουλευτικές εκλογές του 2016 και η δυναμική των περσινών τοπικών επέτρεψαν τον σχηματισμό Κυβέρνησης υπό τον Zoran Zaev και τους Σοσιαλδημοκράτες τους SDSM (με 49 έδρες, σε άνοδο κατά 15 έδρες), μαζί με την Αλβανική Δημοκρατική ένωση (10 έδρες, πτώση 9 εδρών) και την Συμμαχία των Αλβανών (3 έδρες). Απέναντι, το Δεξιό/Κεντροδεξιά VMRO –DPMNE του ήδη απελθόντος σκληροπυρηνικού Nikola Gruevski, που όμως με 51 έδρες (έχοντας υποχωρήσει βέβαια κατά 10 έδρες) δεν παύει να είναι το πρώτο. Α, ναι, 120 το σύνολο εδρών στην Βουλή των Σκοπίων!
Οπότε εντελώς οριακή η πλειοψηφία που θα χρειαστεί, εκεί, να ανατρέψει δυο και πλέον δεκαετίες έντονου εθνικισμού περί την ονομασία – με συνταγματική αναθεώρηση αναγκαία, με συμβολικές κινήσεις με δημοψήφισμα σε βάθος κ.ο.κ. Ο δε Πρόεδρος της πΓΔΜ Giorgi Ivanov (έχει επανεκλεγεί το 2014, προερχόμενος από το VMRO-DPMNE) προ μηνών είχε ρητορεύσει στο βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ διακηρύσσοντας την «Μακεδονικότητά» του. Α, ναι, και ο μικρότερος εταίρος της Κυβέρνησης Zaev ήδη έχει αποσκιρτήσει, οπότε η ισορροπία κλυδωνίζεται...

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις

Η κυβέρνηση πριν ανοίξει δημοσίως τη συζήτηση για την ονομασία των Σκοπίων, πραγματοποίησε σειρά κρυφών δημοσκοπήσεων διαφορετικού τύπου, τόσο στη βόρεια Ελλάδα, όσο και αστάθμητων κ.α. σε σχέση με την ονομασία και τα πιθανά ονόματα για τη γειτονική χώρα.
Μία από αυτές δείχνει "ντέρµπι", με το 47% να τάσσεται εναντίον µιας λύσης του προβλήµατος της ονοµασίας που θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία», το 46% υπέρ και ένα 7% εµφανίζεται είτε να µη γνωρίζει είτε να µην ενδιαφέρεται για το θέµα.
Αποτέλεσμα εικόνας για μεγαρο μαξίμου

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα κρίνεται από πρόσωπα κοντά στην κυβέρνηση ως πολύ ενθαρρυντική για το Μέγαρο Μαξίµου και το υπουργείο Εξωτερικών, όπου εκτιµούν ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος στο κοινωνικό πεδίο για να προωθηθεί συµβιβασµός σε ένα τόσο παλιό και ευαίσθητο εθνικό θέµα. Σηµαίνει αυτό ότι θα πρέπει να θεωρούµε σίγουρο ότι µέχρι το καλοκαίρι θα έρθει συµφωνία στη Βουλή; Η απάντηση είναι αρνητική.
Ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν τα Σκόπια, στην κυβέρνηση παρά τα όσα λένε, δεν έχουν πρόθεση να ρισκάρουν στη Βουλή. Αν φανεί ότι οι ΑΝ.ΕΛ. καταψηφίζουν και όλη η αντιπολίτευση είτε καταψηφίζει είτε απέχει, δεν θα προχωρήσουν. Παρόλο που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει θέµα δεδηλωµένης, εφόσον δεν πρόκειται για ψήφο εµπιστοσύνης, γνωρίζουν ότι θα δηµιουργηθούν τόσο ισχυρές πολιτικές εντυπώσεις, ώστε µετά δεν θα µπορούν να σταθούν.

Μάχες εντυπώσεων "για ένα πουκάμισο αδειανό"...

Μετά απο 25 χρόνια, το μόνο που μένει πια είναι η επίσημη "διευθέτησή" του ονόματος, η οποία δεν θα έχει την παραμικρή συνέπεια στην υφιστάμενη κατάσταση.
Η κάθε χώρα έχει 4 ονόματα, δύο διεθνή (long και short) και δυο εσωτερικά (επίσης long και short). Εκείνα που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα είναι φυσικά τα διεθνή.
Στη διεθνή πρακτική, λοιπόν, σε όλες τις αναφορές (πλην ίσως στους διεθνείς οργανισμούς τύπου ΟΗΕ) η χώρα αποκαλείται με το βραχύ της όνομα: "θα πάω ταξείδι στη Ρωσία (και όχι στη Ρωσική Ομοσπονδία), I lived in Greece (και όχι in the Hellenic Republic)" κ.λπ.
Έτσι μιλάμε, γράφουμε στα συμβόλαια και αναφέρουν οι χάρτες. Κατά συνέπεια, όποιο σύνθετο όνομα και να δοθεί στη FYROM( New, Upper, whatever Macedonia), ή ΦΥΡΟΜ για να ικανοποιείται και ο κ. Καμμένος, η χώρα θα συνεχίσει να γράφεται και να αναφέρεται διεθνώς όπως και σήμερα, δηλαδή με το σκέτο "Macedonia".
Τα υπόλοιπα είναι κουβέντες των πολιτικών και των συμβούλων πολιτικής επικοινωνίας για το πώς θα το σερβίρουν στην κοινή γνώμη.

Τάσος Τσιπλάκος Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultans

www.bankingnews.gr