Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018

Η απαρίθμηση των χαρακτηριστικών του Tουρκικού πυραύλου SOM-B1Eφημερίδα «Γενί Σαφάκ»  
 Μετάφραση: Χαρ. Καραγκιοζούδης
Δεν τελειώνει η απαρίθμηση των χαρακτηριστικών του
Συνεχίζονται οι εργασίες ανάπτυξης του πυραύλου SOM, ο οποίος έχει παρουσιαστεί σε διάφορες διεθνείς αμυντικές εκθέσεις και έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο. Σ’ αυτά τα πλαίσια, πραγματοποιήθηκε η πρώτη παράδοση 7 τεμαχίων πυραύλων SOM-B1, ενός μεγάλου πακέτου παραγγελίας.

Τα συστήματα αυτά που στο παρελθόν παίρνονταν από το εξωτερικό, τώρα πλέον αναπτύσσονται μέσα στη χώρα από εγχώρια παραγωγή, με έναν μοναδικό τρόπο. Οι εργασίες που γίνονται για την κάλυψη των αναγκών των ΤΕΔ αυξάνονται καθημερινά. Στόχος του τομέα αυτού είναι με την εμπειρία που αποκτάται στην εγχώρια παραγωγή, να συμβάλει στην εξαγωγή.
Πρώτη παράδοση των SOM-B1
Κάθε εβδομάδα ερευνούμε για σας, ένα προϊόν της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας. Αυτή την εβδομάδα θα εξετάσουμε το πυρομαχικό μέσου βεληνεκούς SOM-B1
Από τον λογαριασμό στο Twitter των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας, ανακοινώθηκε ότι πραγματοποιήθηκε η πρώτη παράδοση 7 τεμαχίων πυραύλων SOM-B1, ενός μεγάλου πακέτου παραγγελίας. Ο πύραυλος SOM-B1 κατασκευάστηκε από την Roketsan (Βιομηχανία Ρουκετών)
Δεν τελειώνει η απαρίθμηση των χαρακτηριστικών του
Δεν τελειώνουν τα χαρακτηριστικά του πυραύλου SOM, που αναπτύχθηκε από την TÜBİTAK και κατασκευάστηκε από την Roketsan. Ο πύραυλος SOM έχει κατασκευαστεί κυρίως για να χρησιμοποιείται εναντίον  στόχων ξηράς και θαλάσσης και είναι ο πρώτος και ο μόνος πύραυλος που κατασκευάστηκε στην Τουρκία με τα χαρακτηριστικά της πλοήγησης.
Ο πύραυλος SOM, ο οποίος έχει παρουσιαστεί σε διάφορες διεθνείς αμυντικές εκθέσεις και έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο, εξασφαλίζει με μεγάλη ακρίβεια την προσβολή του στόχου, χωρίς ωστόσο τα μαχητικά μας αφη να εισέρχονται στο δραστικό βεληνεκές του συστήματος της εχθρικής αεράμυνας του εχθρού.
Είναι σχεδόν αδύνατο να πιαστεί (εντοπιστεί) από τα ραντάρ.
Και λόγω της χαμηλής πτήσης του αλλά και λόγω του ειδικού χρώματος, ο πύραυλος SOM είναι σχεδόν αδύνατον να εντοπιστεί από τα ραντάρ. Η Τουρκία η οποία υπερηφανεύεται για τους εγχώριους πυραύλους πλοήγησης, συνεχίζει τις εργασίες για την αύξηση του βεληνεκούς.
Η διαφορά του SOM -B1
Ο πύραυλος της οικογένειας SOM, ο οποίος έχει σχεδιαστεί κυρίως για στόχους ξηράς και θαλάσσης, είναι διαθέσιμος στις διαρθρώσεις SOM-A, SOM-B1, SOM-B2, SOM-J.
Η κύρια διαφορά του πυραύλου SOM -B
1 από τους πυραύλους SOM, είναι στο ότι περιλαμβάνει σύστημα πλοήγησης αναφοράς εικόνας και αυτόματο σύστημα ανίχνευσης στόχων. Οι πύραυλοι SOM -B1 που υπάρχουν στη δομή των ΤΕΔ, μπορούν να ριχτούν από αφη F-4 και F-16 και έχουν εμβέλεια 250 χιλιομέτρων και πλέον.
Λειτουργικά χαρακτηριστικά
Ø Μεγάλη εμβέλεια (250 + km)
Ø Χαμηλή ορατότητα
Ø Υψηλή ευαισθησία σε KKS/ANS/YRNS/OHA
Ø Υποδομή Τερματικού Υψηλής Ευαισθησίας με Απεικόνιση Υπέρυθρων και Ενσωμάτωση Δεδομένων
Ø Αντοχή σε αντίμετρα αντιμετώπισης/ανάμειξης
Ø Συμβατότητα κίνησης βάσει δικτύου
Ø Συμμετοχή σε στόχους ευκαιρίας
Ø Κατά τη διάρκεια της πτήσης, επιλογή προγραμματισμένων εργασιών
Ø Αναγνώριση στόχων κατά τη διάρκεια της πτήσης
Ø Επιλογή παραμέτρων προσβολής
Ø Συμβατότητα διασύνδεσης εξοπλισμού όπλων
Ø Εναρμόνιση με το UAI του ΝΑΤΟ (Κατά τη διαδικασία ανάπτυξης)
Η Τουρκία έχει καταφέρει άλλη μια πρωτι