Μεγάλη φιέστα και ασύστολη προπαγάνδα από τουρκικής πλευράς  διεξάγουν οι Τούρκοι με μπροστάρη το γαμπρό του Ερντογάν,  Μεράτ Αλ Μπαϊράκ, για την κάθοδο του πλωτού γεωτρύπανου Deap Sea Metro II που προς το παρόν ευρίσκεται στο παλαιό βυζαντινό λιμάνι της Νικομήδειας.

Ο ίδιος δήλωσε με αλαζονεία : «Ιδού, είναι το καμάρι μας, το πρώτο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα, με το καινούργιο όνομα και τη σημαία της Ημισελήνου, θα το στείλουμε στη Μεσόγειο λέγοντας «Vira Bismillah», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Τούρκος αξιωματούχος, προσθέτοντας «Με την ευχή του έθνους, ελπίζω να έχουμε καλά αποτελέσματα και με τη βοήθεια του θεού να δούμε καλά μηνύματα για τη χώρα μας».


Συνεχίζοντας ο «γαμπρός» του Τούρκου προέδρου τόνισε : «το πλοίο μας, είναι 6ης  γενιάς,  τελευταίας τεχνολογίας  και από τα πιο εξελιγμένα πλοία γεώτρησης.
Μετά από μια γρήγορη προπαρασκευαστική διαδικασία, με την αποβάθρα ελλιμενισμού ελπίζουμε ότι το πλοίο θα ξεκινήσει να πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση στη Μεσόγειο τους ερχόμενους μήνες.
Εύχομαι καλή επιτυχία σε φίλους σε αυτό το σημείο, λέγοντας ότι είναι εύκολο να ολοκληρώσουμε το έργο μας το συντομότερο δυνατό και για αυτό κάναμε διαβουλεύσεις για να κινηθούμε  στη Μεσόγειο».
Όταν οι παμπόνηροι νέο-οθωμανοί ομιλούν για Μεσόγειο εννοούν το Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ , στην οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα , ( παρά την παραπλανητική δήλωση για τους επόμενους μήνες) , θα κατέβουν για να διεκδικήσουν αυτό που μόνο αυτοί θεωρούν ότι τους ανήκει.
 Σύμφωνα με κυπριακό δημοσίευμα  η φράση «Vira Bismillah» που χρησιμοποίησε ο Αλ Μπαϊράκ  υπονοεί το ελληνικό «βίρα τις άγκυρες».
 Το Bismillah όμως στα αραβικά σημαίνει «Στο όνομα του Θεού» και είναι η αρχική φράση στο Κοράνι. Το Bismillah έχει, επίσης, χρησιμοποιηθεί ως ιαχή πολέμου.
Υπενθυμίζεται ότι η γεώτρηση της ENI στον στόχο Καλυψώ του Οικοπέδου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ από το τρυπάνι του Saipem 12 000, άρχισε στις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με κύματα 5-6 Μποφόρ και ανέμους 30-50 χιλιομέτρων την ώρα, η γεωτρητική διαδικασία ξεκίνησε χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς οποιαδήποτε παρενόχληση από τουρκικά πλοία.
https://twitter.com/BeratAlbayrak?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.sigmalive.com%2Fnews%2Fenergia%2F479207
Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό οι Τούρκοι σε αιφνιδιαστική χρονική στιγμή  θα βγάλουν από τα στενά το πλωτό γεωτρύπανο το οποίο πριν φτάσει στην κυπριακό ΑΟΖ θα πλαισιωθεί από τον τουρκικό πολεμικό στολίσκο και τουλάχιστον δύο υποβρύχια , για να «αγκυροβολήσει» για έρευνες στο σημείο που έχει σχεδιαστεί για να προκαλέσει την Λευκωσία.
Να μην υπάρχουν αυταπάτες από κανέναν ότι οι Τούρκοι δεν θα προχωρήσουν σε αυτήν την απονενοημένη για πολλούς κίνηση , διότι το έχουν αποφασίσει εδώ και καιρό , ενεργώντας με εντολές του Ερντογάν ο οποίος θέλει να φανεί στα «μάτια» των 82, 5 εκατομμυρίων Τούρκων ως ένας νέος Σουλτάνος Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής  …ο οποίος καταλαμβάνει ότι θεωρεί ως τουρκικό.  
Το ίδιο ενδεχομένως να πράξει , κάτω όμως από «ειδικές συνθήκες» και στο Αιγαίο,  με τα νησιά που υποτίθεται ότι  «κατέχει» η Ελλάδα παράνομα .  
Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να έχουν εκπονηθεί από ελληνικής πλευράς όλα τα σενάρια «αποτρεπτικής απάντησης» …μέχρι και αυτού που θα σημαίνει πολεμική εμπλοκή με την Τουρκία, καθαρά και ξάστερα .