Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2018

Οι προκλήσεις Ερντογάν σε Αιγαίο και Κύπρο . Ευρύτερες σκέψεις. ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ 6/ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ/18-2-2018

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος
Διεθνολόγος-Στρατηγικός Αναλυτής.

Η επιθετική ρητορική του Τούρκου προέδρου , σε συνδυασμό με τις προκλητικές αεροναυτικές και άλλες κινήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο ως και στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να μας προβληματίσουν ακόμα περισσότερο , γιατί πολύ εύκολα η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από τον οποιοδήποτε έλεγχο και να έχουμε δραματικές επιπτώσεις για την εθνική μας ασφάλεια.Εξακολουθούμε δυστυχώς επί χρόνια να βλέπουμε τα πράγματα επιφανειακά ως και μέσω χιλιοειπωμένων "κλισέ', όπως πχ ότι η Τουρκία κάνει εξαγωγή των εσωτερικών της ζητημάτων, ή έχει ερασιτεχνική στελέχωση στην Πολεμική της Αεροπορία , αφού ένας υπολογίσιμος αριθμός μάχιμων στελεχών της εκτέθηκε με την απόπειρα του πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 κλπ, οπότε άλλα αποστρατεύτηκαν ή φυλακίστηκαν από το καθεστώς Ερντογάν..Μόνο που τα πράγματα δεν είναι απλά αφού οι Τούρκοι έχουνε αποκτήσει συνεχή πολεμική εμπειρία, συνεχώς και αξιολογούν LESSONS LEARNED , ενώ αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες αρκετά μακριά από τα φυσικά τους σύνορα, γεγονός που τους παρέχει διευρυμένη αντίληψη των περιφερειακών και άλλων εξελίξεων.Άρα ας μην κοιτάμε το δένδρο, αγνοώντας το αρκετά πλούσιο "δάσος".Την ίδια στιγμή διατηρούν υπολογίσιμες σχετικά δυνάμεις σε αποστολές σε Αφγανιστάν -Κόσοβο, εκπαιδεύουν πολλά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων διαφόρων κρατών(16 συνολικά) έχουνε αναλάβει τη συνολική εκπαίδευση του στρατού της Σομαλίας,διατηρούν βάση στο Κατάρ, ενώ είναι σε φάση προπαρασκευής για την σύσταση μικρής βάσης στο Σουδάν(μέσα στην Ερυθρά Θάλασσα),ενώ μέσω διαδοχικών εισβολών σε Συριακό και Ιρακινό έδαφος έχουνε προσβάσεις και ρόλο στο μέλλον της όποιας ανακατανομής εδαφών στην Μεσοποταμία.Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Παρακάτω περιληπτικά εστιάζομαι και επισημαίνω ορισμένα σημεία που θα πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη, όχι με την διάσταση της ηττοπάθειας,αλλά με μια πολύ ευρύτερη ματιά για να μην βρεθούν Αθήνα και Λευκωσία προ εκπλήξεων,
Πρώτο Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στον τομέα των ναυτικών δυνάμεων, δηλαδή κάνει προβολή ναυτικής ισχύος σε εγγύς αλλά και πιο απόμακρες περιοχές. Έχω πει και γράψει ότι τυχόν "θερμό " επεισόδιο θα είναι ως επί το πλείστον στο θαλάσσιο χώρο. Συνεπώς ενώ προς Μεσοποταμία υιοθετούν αεροχερσαίες επιλογές, προετοιμάζουν συντονισμένα ναυτικά επεισόδια σε περιοχές βραχονησίδων-μικρονησίδων, αλλά και στα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι πιο πολλές μελέτες των τελευταίων χρόνων των Ακαδημιών Πόλεμου επικεντρώνονται στο θαλάσσιο χώρο, ενώ ακόμα και στα ΜΜΕ τους εμφανίζονται όλο και πιο πολλοί ναύαρχοι και αξιωματικοί του Πολεμικού της Ναυτικού για αναλύσεις και σχόλια.Μπορεί να χρησιμοποιεί επί του παρόντος έναντι Δωδεκανησιακού συμπλέγματος τις ευέλικτες μονάδες της Ακτοφυλακής αλλά έχει σχέδια για ευρύτερες εμπλοκές με μεγαλύτερα σκάφη επιφανείας ως και υποβρυχιακού στόλου.Επίσης θα πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς και τις Τουρκικές κινήσεις σε Σκόπια και Τίρανα.Δεν είναι στρατιωτικά μέτωπα,αλλά είναι ύπουλα και ενισχυτικά των Τουρκικών επιδιώξεων .
Δεύτερο Δεν δώσαμε προ ημερών την πρέπουσα βαρύτητα στα όσα ανέφερε από τα νότια της επαρχίας Χατάι ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Χουλούσι Άκαρ. Επεσήμανε ότι η Άγκυρα μπορεί ταυτόχρονα να διεξάγει κάθε μορφής επιχειρήσεις σε πολλά μέτωπα , από την παρουσία στην Μπασίκα του Ιράκ, μέχρι την Αλ Μπάαμπ,από εκεί μέχρι το Αφρίν και προς Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.Αυτό θα έπρεπε να σημάνει "συναγερμό" σε Αθήνα και Λευκωσία, και να απενεργοποιήσει ή περιθωριοποίησει όλου αυτούς που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία κάνει εξαγωγή εσωτερικών κρίσεων, δεν διαθέτει επαρκείς δυνάμεις ή δεν αντέχει παρατεταμένες πολυδιάστατες επιχειρήσεις. Τουναντίον η πραγματικότητα άλλα δείχνει...Την ίδια στιγμή ι Τούρκοι έχουνε αναβαθμίσει πολύ τις ψυχολογικές επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις επιρροής και την κυβερνοασφάλεια.(λόγω χώρου δεν επεκτείνομαι εδώ με επιμέρους παραδείγματα).Παράλληλα μέσω της λυκοφιλίας ή μη με την Μόσχα οι Τούρκοι λαμβάνουν πολλά "στοιχεία" και μελέτες περί υβριδικού πολέμου,από μία χώρα που έχει εξειδικεύσει πολύ τέτοιου είδους πόλεμο με τις παράνομες εισβολές της σε Γεωργία και Ουκρανία.Άρα χρειάζεται ευρύτερη μελέτη των Τουρκικών κινήσεων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων.
Τρίτο Η Κύπρος υστερεί πολύ στο τομέα της προστασίας υπεράκτιων εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, προστασίας εξέδρας γεωτρήσεων ή και κοιτασμάτων πλούσιων σε φυσικούς πόρους εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Δεν μπορεί με τις υπάρχουσες δυνατότητες να απαντήσει σε προκλητικές και θρασύτατες κινήσεις της Άγκυρας,όπως έγινε με την πολύ πρόσφατη παρεμπόδιση μεταφοράς του γεωτρύπανου από την περιοχή "Καλυψώ" στο οικόπεδο 6,στην περιοχή "Σουπιά" στο οικόπεδο 3.Την ίδια στιγμή ήταν εμφανής η αδυναμία να ανταποκριθεί και 'πέταξε το μπαλάκι" στην Ρώμη και στην Ιταλική εταιρεία ΕΝΙ. Συνεπώς η Άγκυρα εμφανίστηκε ως ικανή να προκαλεί σοβαρά προβλήματα. Σκεφθείτε τι μπορεί να κάνει όταν κατέβει στην Κυπριακή ΑΟΖ το πρόσφατα αποκτηθέν γεωτρύπανο από την Νορβηγία.Η Λευκωσία δεν μπορεί να σταματήσει παράνομες ερευνητικές γεωτρήσεις μέσα στην δική της ΑΟΖ. Ποιος θα αναλάβει την ευθήνη να εκδιώξει τους Τούρκους από εκεί μέσα ;Επίσης η Λευκωσία δεν έχει παρουσιάσει τις συντεταγμένες της ΑΟΖ στον θαλάσσιο χώρο βόρεια των κατεχόμενων εδαφών.Οι Τούρκοι έχουνε 11 Ειδικά Σχέδια διαδοχικών κλιμακώσεων. Πως θα αντιδράσει η Αθήνα και η Λευκωσία ; Επιπλέον θεωρώ ως αρκετά Ποντιοπιλατική την στάση του ΓΓ/ΟΗΕ και των ΗΠΑ στην πρόσφατη απαράδεκτη ενέργεια της Τουρκίας να μην επιτρέψει την παραπάνω μετακίνηση του γεωτρύπανου, αφού οι σχετικές δηλώσεις ήσαν πό διφορούμενες μέχρι υποτονικές.
Τέταρτο Το πρόσφατο επεισόδιο ανοικτά της Αγίας Νάπας έδειξε ξεκάθαρα , πόσο ανεδαφικές, αδύναμες, ανούσιες ως και δημοσιοσχεσίτικες είναι οι διάφορες τριγωνικές συγκλίσεις της χώρας μας, με την Κύπρο, το Ισραήλ ,την Αίγυπτο ή τον Λίβανο.Ρεαλιστικά αξιολογώντας τα πράγματα κανένας δεν περιμένει να πάνε να υπερασπιστούν την εξέδρα των γεωτρήσεων η Ιαλία,η Γερμανία ή το Αιγυπτιακό Ναυτικό.Ούτε βέβαια η Ισραηλινή Αεροπορία και οι Ισραηλινοί κομάντος. Καλές είναι στην θεωρία οι ασκήσεις "Μέδουσα"ή "Γεδεών-Ονησιφόρος", αλλά όταν τα πράγματα σφίγγουν η Λευκωσία είναι μόνη.Δυστυχώς.Ούτε είδα Ελληνικές φρεγάτες και υποβρύχια να καταπλεύσουν στην Κυπριακή ΑΟΖ να παρεμποδίσουν τον προκλητικό γείτονα. Και φυσικά με ένα μικρό πλοίο που παρέλαβε η Κύπρος από το Ισραήλ δεν βελτιώνεται η κατάσταση.. Η Κύπρος θα πρέπει να αποκτήσει στολίσκο ταχέων σκαφών για την προστασία των ενεργειακών της πόρων. Πρέπει να δαπανήσει κεφάλαια, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα. Γιατί κάποιοι με τις τριγωνικές νομίζουν ότι "βαδίζουν στην Εδέμ", ενώ στην πραγματικότητα είναι μέσα σε πολιτικές , ενεργειακές και στρατιωτικές συμπληγάδες , με αβέβαιο μέλλον .Η Κύπρος θα πρέπει να ασχοληθεί πολύ με το μείζον θέμα της ενεργειακής ασφάλειας.
Πέμπτο Η Τουρκία εμμένει Ιμι-οκεντρικά. Αλλά αυτό μπορεί να είναι και παραπλανητικό αφού αναμφίβολα έχει σχεδιάσει σχετικές ενέργειες για καθένα από τα 18 συμπλέγματα τα οποία αμφισβητεί κι στοχοποιήσει. Συνεπώς μετά τα Ιμια το 1996 η Ελλάδα έχει κάνει μια υπολογίσιμη διασπορά δυνάμεων από την Λαδοξέρα/Ζουράφα στο Θρακικό πέλαγος μέχρι το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.Η διασπορά δυνάμεων έχει συμφυείς και πολύπλευρες αδυναμίες.Άρα με δεδομένο το δημογραφικό πρόβλημα στην χώρα μας η κατάσταση δεν επιλύεται με λίγους άνδρες σε κάθε μικρονήσιδα (Αυτά είναι απαρχαιωμένα πράγματα). Ως εκ του΄του θα πρέπει αφού δεν αυξάνεται η στρατιωτική θητεία να αυξηθεί το προσωπικό.Άρα χρειάζεται η πρόσληψη επιπρόσθετου αριθμού ανδρών(εκ των υπαρχόντων) που θα εκπαιδευτούν κατάλληλα και μέσω εκπέδευσης σε οπλικά συστήματα θα ενισχύσουν την περαιτέρω άμυνα των μικρών νησιωτικών χώρων.και φυσικά θα αντιμετωπιστεί ως ένα βαθμό και το μείζον πρόβλημα της ανεργίας.Το ηθικό των στελεχικών των Ενόπλων μα Δυνάμεων είναι ψηλό,αλλά υπάρχουν τεράστια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν .Επίσης η υποτονική και φοβική πολιτική της κυβέρνησης δεν συνάδει σε βελτίωση της κατάστασης.Η πατρίδα μας εμφανίζεται και λόγω της πολύχρονης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης με προβλήματα. Η θρασύτητα του Ερντογάν αναμφίβολα σχετίζεται και με αυτά.
Βάσει τω ανωτέρω η χώρα μας αλλά και η Κύπρος θα πρέπει άμεσα να προσεγγίσουν και αναλύσουν την Τουρκική πολυδιάστατη απειλή και διπλωματία με σύγχρονες αντιλήψεις πολεμολογίας, προστασίας στρατηγικού πλαισίου εγκαταστάσεων, καθώς και μέσω εξελιγμένων διπλωματικών κινήσεων. Οι γνωστές μέχρι τώρα αναλύσεις των Τουρκικών επιδιώξεων έχουνε περάσει ανεπιστρεπτί. Οι πόλεμοι του παρόντος και του μέλλοντος είναι διαφορετικοί.Απαιτείται νέο πνεύμα και εκσυγχρονισμένες στρατηγικές κινήσεις που θ αιφνιδιάσουν το νέο-Οθωμανικό κατεστημένο της Άγκυρας.Αν δεν προχωρήσουμε γρήγορα θα έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα.
*Το συγκεκριμένο άρθρο μου, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση , κάτι που διεφάνη από την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μου 3 πρέσβεων που υπηρετούν σε θέσεις-κλειδιά, Αρχηγών Επιτελείων και 3 αντιστρατήγων εν ενεργεία.