Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018

Αιφνιδιαστικός και ευρύς ανασχηματισμός της στρατιωτικής ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας

Αιφνιδιαστικός και ευρύς ανασχηματισμός της στρατιωτικής ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας

Σε ευρύ ανασχηματισμό της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας προχώρησε ο βασιλιάς Salman της Σαουδικής Αραβίας αποπέμποντας τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού και διορίζοντας νέους επικεφαλής, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, σε θέσεις ευθύνης.Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, με μια σειρά διαταγμάτων ο 82χρονος Σαουδάραβας βασιλιάς ενέκρινε το «σχέδιο ανάπτυξης του υπουργείου Άμυνας, βάσει της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας», το οποίο υπέβαλε ο γιος του, ο 32χρονος πρίγκιπας διάδοχος M.B. Samlman, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Μεταξύ των αλλαγών που ανακοινώθηκαν ήταν η αποπομπή του επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και η προαγωγή άλλων ανώτερων αξιωματικών σε νέες θέσεις.
 Όλες αυτές οι αποφάσεις ελήφθησαν «έπειτα από σύσταση» του πρίγκιπα διαδόχου, ο οποίος είναι και υπουργός Άμυνας, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα.
Επισήμως δεν δόθηκε καμία εξήγηση για τις αλλαγές αυτές στον στρατό, την ώρα που το Ριάντ επεμβαίνει στρατιωτικά στην Υεμένη εδώ και τρία χρόνια στηρίζοντας την κυβέρνηση έναντι των σιιτών ανταρτών Χούτι.
«Στη Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε εξέλιξη μια στρατιωτική μεταμόρφωση», εκτιμά ο T. karasik, αναλυτής του Gulf States Analytics.
Ήδη στις αρχές Νοεμβρίου αποπέμφθηκαν αιφνιδιαστικά ο επικεφαλής της Εθνοφρουράς και του Πολεμικού Ναυτικού στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της διαφθοράς.
Ο βασιλιάς Salman προχώρησε παράλληλα στον διορισμό πολιτών σε θέσεις κλειδιά, όπως αυτή του υφυπουργού, αναπληρωτών κυβερνητών επαρχιών και συμβούλων στη βασιλική αυλή.
Οι διορισμοί αυτοί αφορούν νέους σε ηλικία ανθρώπους.
Περίπου το 70% του πληθυσμού της Σαουδικής Αραβίας είναι κάτω των 30 ετών και ο πρίγκιπας διάδοχος προσπαθεί να προωθήσει ανθρώπους της γενιάς του.
Ο M.B. Salman προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία του αφού προήχθη σε πρίγκιπα διάδοχο τον Ιούνιο του 2017.


www.bankingnews.gr