Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018

Οι Τούρκοι “κύκλωσαν” τα Ίμια: Τι δείχνουν τα στίγματα των σκαφών του τουρκικού Λιμενικού

File Photo: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος (Δ), ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα της Κ/Φ "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ", πραγματοποίησαν ρίψη στεφάνου στον τόπο θυσίας των τριών ηρώων Ελλήνων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, Παναγιώτη Βλαχάκου, Χριστόδουλου Καραθανάση, Έκτορα Γιαλοψού, στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR


Του Νίκου Μελέτη
Περικυκλωμένα από σκάφη του τουρκικού Λιμενικού βρίσκονται τα Ίμια, και η αποτύπωση των κινήσεων των τουρκικών σκαφών αποκαλύπτουν ότι ο αποκλεισμός των βραχονησίδων όταν επιχείρησε ο υπουργός άμυνας Π. Καμμένος να προσεγγίσει με σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να ρίξει στεφάνι στην μνήμη των τριών νεκρών του 1996, δεν ήταν συγκυριακός.
Με το βλέμμα στραμμένο φυσικά στην κρίση την οποία προκαλεί η Τουρκία στην Κυπριακη ΑΟΖ, δεν πρέπει να υποβαθμίζεται η προσπάθεια για δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο.

Η Τουρκία έχει επιβάλει το καθεστώς αμφισβήτησης των δυο βραχονησίδων και το επιβεβαιώνει καθημερινά εμπράκτως. Δεν είναι μόνο το επεισόδιο με τον κ. Καμμένο, αλλά είναι συνεχείς οι καταγγελίες των ψαράδων της Καλύμνου που αδυνατούν να προσεγγίσουν στην περιοχή, καθώς παρενοχλούνται από τα σκάφη του τουρκικού Λιμενικού και υποχρεώνονται τελικά να απομακρυνθούν από την περιοχή που αποτελεί ελληνικό έδαφος και από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Είναι ενδεικτική της έκτασης του προβλήματος και της προσπάθειας της Τουρκίας για εμπέδωση της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή, η καταγραφή (μέσω των στοιχείων της εφαρμογής Marine Traffic) της εικόνας που παρουσίαζε το μεσημέρι της Δευτέρας η περιοχή γύρω από τα Ίμια, οπού τρία σκάφη του τουρκικού λιμενικού ουσιαστικά κινούνταν διαρκώς γύρω από τις βραχονησίδες, δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο πλαίσιο, ενώ προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τα τουρκικά σκάφη κινούνταν παράνομα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων ακόμη και δυτικά των Ιμίων. Τα τουρκικά σκάφη επίσης με τις κινήσεις τους αποκόπτουν τις δυο ελληνικές βραχονησίδες τόσο από την Καλολιμνο όσο και από την Ψέριμο.
Στην πρώτη εικόνα εμφανίζονται τα τρία σκάφη TCSG 101, TCSG 61, TCSG UMUT σε διάταξη γύρω από τα Ίμια.
IMIA-TOURKOI-TURKEY01-AIGAIO01
Στην δεύτερη εικόνα εμφανίζεται το ίχνος του πλου του σκάφους του Λιμενικού με στοιχεία TCSG UMUT το τελευταίο εικοσιτετράωρο.
IMIA-TOURKOI-TURKEY01-AIGAIO02
Στην τρίτη εικόνα αποτυπώνεται το ίχνος του σκάφους TCSG 61 και στην τέταρτη εικόνα το ίχνος του τρίτου σκάφους TCSG 101.
IMIA-TOURKOI-TURKEY01-AIGAIO03
IMIA-TOURKOI-TURKEY01-AIGAIO04
Αυτή πλέον είναι η καθημερινή εικόνα γύρω από τα Ίμια, που σιωπηρά η Τουρκία επιβάλλει καθεστώς «γκρίζας ζώνης».
mignatiou.com