Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2018

Αιμορραγεί η Τουρκία στον πόλεμο της Συρίας: Μεγάλες οι απώλειες στρατιωτών

File photo: Relatives of Fatih Mehmethan, a Turkish soldier who was killed in a cross-border clashes with Kurdish Popular Protection Units (YPG) forces at Afrin, mourn over his coffin during a funeral ceremony in Istanbul, Turkey. The Turkish army is on an operation 'named 'Operation Olive Branch' in Syria's northern regions against the Kurdish Popular Protection Units (YPG) forces which control the city of Afrin. EPA, ERDEM SAHIN


Την χειρότερη ημέρα της στον πόλεμο της Συρίας, από τότε που άρχισε την επιχείρηση που αποκαλεί, «Κλάδος Ελιάς, είχε χθες η Τουρκία, με οκτώ Τούρκους στρατιώτες να χάνουν τη ζωή τους.
Πέντε από αυτούς έχασαν της ζωή τους όταν το τεθωρακισμένο τους, δέχθηκε επίθεση στην περιοχή της Αφρίν. Αυτό προκάλεσε την οργή του τούρκου Πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος δήλωσε ότι οι αντάρτες «θα πληρώσουν διπλά», και λίγο αργότερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις των Κούρδων βορειοανατολικά της πόλης Αφρίν.

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις των Κούρδων του YPG, που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιτέθηκαν στο τεθωρακισμένο στην περιοχή Σίχ Χαρούζ, βορειοδυτικά της πόλης Αφρίν. Τρείς στρατιώτες είχαν σκοτωθεί νωρίτερα, σε επιθέσεις από δυνάμεις του YPG.
Οι επίσημες πληροφορίες αναφέρουν οι απώλειες των Τούρκων, ανέρχονται σε είκοσι στρατιώτες από τότε που άρχισε η επιχείρηση, αλλά ανεπίσημες αναφορές κάνουν λόγο για μεγαλύτερες απώλειες.  Ο τούρκος Πρωθυπουργός, συνέχισε χθες να επιμένει ότι η επιχείρηση της Τουρκίας, έχει ως στόχο την εξαφάνιση της «ζώνης τρομοκρατών» στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. «Πρόκειται για μια επιχείρηση που έχει ως στόχο να απελευθερώσει του Άραβες, και τους Κούρδους και Τουρκμένους αδελφούς μας που στενάζουν κάτω από καταπίεση», ανέφερε μιλώντας σε εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματος.
Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, σε χθεσινές δηλώσεις του ανέφερε ότι οι τουρκικές  δυνάμεις θα κατευθυνθούν προς την πόλη της Αφρίν και ότι δεν υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμη. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι από την αρχή της επιχείρησης έχουν σκοτωθεί 900 Κούρδοι μαχητές, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητες πηγές.
Οι Κούρδοι, αναφέρουν ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί λόγω της τουρκικής επιχείρησης, στην οποία εμπλέκονται και 10.000 Σύροι αντάρτες. Κουρδικές πηγές ανάφεραν χθες ότι 150 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 350 έχουν τραυματιστεί από τότε που ξεκίνησε η τουρκική εισβολή. Οι Κούρδοι κάλεσαν διεθνείς παρατηρητές να έρθουν στην περιοχή για να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι την κατάσταση.
Παρά το γεγονός ότι οι Κούρδοι, και ειδικά το YPG, είναι στενοί σύμμαχοι της Δύσης και ειδικά των ΗΠΑ στη Συρία, και φέρουν σημαντικό μερίδιο στην κατατρόπωση του ISIS στο συριακό έδαφος, η διεθνής κοινότητα, και πιο συγκεκριμένα oi ΗΠΑ και h Γαλλία, περιορίζονται στο να ζητούν από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, αρνούμενοι να παρέμβουν ανοικτά υπέρ των συμμάχων τους των Κούρδων. Την ίδια στιγμή σε πολλές πόλεις της Ευρώπης πραγματοποιούνται διαδηλώσεις υποστήριξης των Κούρδων.
Είναι γεγονός ότι παρά τις επίσημες τουρκικές ανακοινώσεις, η τουρκική εισβολή στη Συρία και η προσπάθεια εκκαθάρισης των Κούρδων, με τη δικαιολογία της εξάλειψης τρομοκρατών, δεν στέκει τόσο καλά για την Άγκυρα, και έχει αρχίσει να προκαλεί σοβαρή αιμορραγία, σε απώλειες στρατιωτών και υλικού. Οι Κούρδοι αποδεικνύονται δύσκολος αντίπαλος για την κυβέρνηση Ερντογάν και τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος ήλπιζε σε μια άνετη επέλαση και σύντομη ολοκλήρωση της επιχείρησης. Τώρα βρίσκεται να έχει κολλήσει επικίνδυνα και με βαρύ κόστος.
REUTERS, MIGNATIOU.COM,