Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2018

Η κρίσιμη απόφαση του Ερντογάν για τον εξοπλισμό της Τουρκίας και η Ελλάδα

Το φιλόδοξο πρόγραμμα της Τουρκίας για την κατασκευή του εθνικού μαχητικού αεροσκάφους της  αναμένει την  έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας, επικεφαλής της οποίας είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Τις επόμενες εβδομάδες ,λένε οι πληροφορίες θα υπάρξει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση στον Ερντογάν για το πρόγραμμα του μαχητικού, που ονομάστηκε TF-X. Κι αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολεί και την Ελλάδα…
“Η ενημέρωση προς τον πρόεδρο θα είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για το πρόγραμμα,μέσα στο 2018″, δήλωσε ένας αξιωματούχος. «Με την έγκριση του προέδρου, το TF-X θα εισέλθει σε ρυθμό υλοποίησης”.
Προεδρικός σύμβουλος δήλωσε ότι ο Ερντογάν σκοπεύει να ανακοινώσει την απόφασή του να  δοθεί  ώθηση στο TF-X. “Ο πρόεδρος υποστηρίζει έντονα τις δυνατότητες της  αμυντικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος μαχητικού αεροσκάφους”, δήλωσε ο σύμβουλος.
Η προγραμματισμένη συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής της αμυντικής βιομηχανίας θα είναι η πρώτη συνάντηση υπό την προεδρία του Ερντογάν. Η επιτροπή, μαζί με τις κορυφαίες εταιρείες άμυνας της Τουρκίας, τέθηκε υπό  τον Ερντογάν με απόφαση που ελήφθη  τον Δεκέμβριο. Πριν , ο πρωθυπουργός Binali Yildirim ήταν πρόεδρος της επιτροπής.
Η συνεδρίαση της επιτροπής θα γίνει  σε μια εποχή που ο Ερντογάν είναι όλο και πιο καχύποπτος για τους δεσμούς της  αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Χθες ανακοίνωσε με μια δόση υπερβολής ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αγοράσει ξανά οπλικά συστήματα από το εξωτερικό!
Η απόφαση για την σταδιακή “απεμπλοκή” της Τουρκίας από τα οπλικά συστήματα ξένων χωρών είναι μια απόφαση υψηλού ρίσκου μεν αλλά δεν πρέπει να θεωρείτε εκ των προτέρων αποτυχημένη. Η επιτυχία έστω και σε συγκεκριμένους τομείς θα αποτελέσει μέγα πρόβλημα για την Ελλάδα. Το παράδειγμα των UAVs για τα οποία μόλις προχθές ο Ερντογάν είπε πως φιλοδοξεί να κάνει την Τουρκία κυρίαρχη θα ΄πρεπε να μας προβληματίζει.
Ο Ερντογάν έχει επαινέσει τα τουρκικά οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούνται στη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη γειτονική Συρία. Τα συστήματα αυτά περιλαμβάνουν  μη επανδρωμένα αεροσκάφη (συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων ), ρουκέτες και το T129 ATAK, ένα Τουρκικής κατασκευής επιθετικό ελικόπτερο.
Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας έχουν ενταθεί με την επέμβαση  της Τουρκίας στη Συρία και οι  στρατιωτικοί και πολιτικοί δεσμοί της Τουρκίας με τη Ρωσία αποτελούν αιτία ανησυχίας μεταξύ των συμμάχων της στη Δύση και στο ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία ανακοίνωσε επίσης στις 29 Δεκεμβρίου μια οριστική συμφωνία με τη Ρωσία για την απόκτηση των ρωσικής κατασκευής S-400 . Η κυβέρνηση της Άγκυρας θα πληρώσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια για το σύστημα. Η Τουρκία θα είναι το πρώτο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που θα αναπτύξει το σύστημα S-400 στο έδαφός του.
Το επόμενο κρίσιμο στάδιο μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής θα είναι η απόφαση της Τουρκίας να επιλέξει έναν κινητήρα για το TF-X. Ένας αξιωματούχος  που είναι εξοικειωμένος με το πρόγραμμα TF-X δήλωσε ότι η απόφαση για τον προμηθευτή του κινητήρα   θα μπορούσε να ληφθεί  κατά τη συνεδρίαση που θα γίνει .
“Οι συνομιλίες με πολλούς δυνητικούς προμηθευτές  έχουν ωριμάσει αρκετά “, ανέφερε. “Η ιδέα είναι να στηριχτούμε σε  ξένες τεχνολογίες για να κατασκευάσουμε, μακροπρόθεσμα, έναν εγχώριο κινητήρα που θα τροφοδοτεί το TF-X. … Νομίζω ότι είμαστε κοντά σε μια τέτοια εξέλιξη. ”

Τον Οκτώβριο του 2016 η Rolls-Royce συμφώνησε με  την Τουρκία για μια κοινή εταιρική σχέση παραγωγής . Η πρόταση της βρετανικής εταιρείας περιελάμβανε μια μονάδα παραγωγής στην Τουρκία για την κατασκευή κινητήρων για τα TF-X, ελικόπτερων, αρμάτων μάχης και βλημάτων.
Ένα χρόνο πριν, τον Οκτώβριο του 2015, υπογράφηκε μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Rolls-Royce για μεταφορά τεχνογνωσίας . Σύμφωνα με το σχέδιο, η Rolls-Royce θα δημιουργήσει ένα προηγμένο κέντρο παραγωγής και τεχνολογίας στην Τουρκία – την όγδοη μονάδα της εταιρείας παγκοσμίως.
Εν τω μεταξύ, η Tusas Industries,  μια  ελεγχόμενη από τη κυβέρνηση εταιρεία κατασκευής κινητήρων, εργάζεται αυτή τη στιγμή για να δημιουργήσει  έναν οδικό χάρτη 20 ετών για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την κατασκευή κινητήρα του TF-X . Η Tusas Industries είναι μια θυγατρική εταιρεία της Turkish Aerospace Industries.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι από την Τουρκία συναντήθηκαν τον περασμένο μήνα με μια βρετανική αντιπροσωπεία  για να συζητήσουν τ το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την κατασκευή του TF-X.

Τώρα κάντε τη σύγκριση όλων αυτών που συμβαίνουν στην Τουρκία μ΄ όσα ΔΕΝ συμβαίνουν στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και βγάλτε συμπέρασμα…
militaire.gr