Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018

Σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια με τουρκική ακταιωρό!!

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στα Ίμια, όταν σκάφος του Λιμενικού Σώματος εμβολίστηκε από τουρκική ακταιωρό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η τουρκική ακταιωρός χτύπησε με την πλώρη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Από την σύγκρουση δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός, ενώ το  σκάφος του λιμενικού μεταφέρθηκε στη Λέρο για επισκευή.
Στις 17 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί και άλλο συμβάν με τουρκική ακταιωρό, όταν ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού, που βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων. Τότε, κατά την διέλευση του «Νικηφόρου», η τουρκική ακταιωρός προχώρησε σε επικίνδυνο ελιγμό, ο οποίος οδήγησε σε επαφή με το πλοίο του πολεμικού ναυτικού.
Το περιστατικό στα Ίμια έρχεται σε συνέχεια των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Κύπρο. Πρόσφατες είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής των συμβούλων του Ερντογάν, Γιγκίτ Μπουλούτ, ότι θα σπάσει τα πόδια όποιων αποπειραθούν να ανέβουν στα Ίμια.  Πρόκειται για τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος αξιωματούχος, αμέσως μετά την απόδοση τιμών για την επέτειο των Ιμίων από τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο.
Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου αρχηγού στρατού, πριν από λίγες ημέρες, ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να ανοίξουν ταυτόχρονα μέτωπο και στη Συρία και στο Αιγαίο.
Την Παρασκευή τουρκικά πολεμικά παρενόχλησαν και το πλοίο γεωτρύπανο της ΕΝΙ, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Η Άγκυρα, καθώς η κατάσταση στην Συρία δεν έχει τα αναμενόμενα για αυτήν αποτελέσματα και ο «Κλάδος Ελαίας» στο Αφρίν κινδυνεύει να σπάσει, κλιμακώνει τις πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση, τόσο στα θέματα εσωτερικής πολιτικής, όσο και στα ανοιχτά, κατά την ίδια, ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή.

Τζανακόπουλος: Παρακολουθούμε στενά, αλλά δεν ρίχνουμε λάδι στην φωτιά  

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κάνοντας ένα πρώτο σχόλιο με αφορμή το επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων.
Σε συνέντευξή του στον ρ/σ Alpha 989 ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «έχουμε δει το τελευταίο διάστημα μια εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα που μας προβληματίζει πάρα πολύ σοβαρά» και σχολίασε ότι «υπάρχει γενικά μια ένταση στην Τουρκία και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα για τον κ. Ερντογάν και την κυβέρνησή του και μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τουρκία, και η γειτονική χώρα δεν συμβάλλει, με τη συμπεριφορά της, για να ξεπεραστούν οι αναταράξεις, το αντίθετο».
Σε ερώτηση, αν ανησυχεί η κυβέρνηση για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, τόνισε ότι «παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης».
slpress.gr