Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018

Είμαστε μόνοι μας, αλλά η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να αμυνθούν πολιτικά και στρατιωτικά

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου σε γεύμα εργασίας στην Ιερουσαλήμ, ΓΤΠ, Χρ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Σίγουρα η κατάσταση με την Τουρκία δεν είναι η καλύτερη και προβλέπεται ότι θα χειροτερέψει. Είναι γενική η πεποίθηση ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει κυριολεκτικά αφηνιάσει και στα μάτια των ξένων διπλωματών και πολιτικών ο Πρόεδρος της Τουρκίας είναι τόσο απρόβλεπτος και επικίνδυνος όσο κανείς άλλος ηγέτης στον κόσμο.

Το ερώτημα είναι γιατί οι ξένες κυβερνήσεις του επιτρέπουν να εισβάλλει σε χώρες, να συντηρεί κατοχές, να καθυβρίζει αρχηγούς κρατών και να συμπεριφέρεται σαν νταής. Ιδιαίτερα, σε αυτή τη νέα εποχή, που διανύουμε, και στην οποία η Τουρκία δεν είναι πλέον τόσο σημαντική, όσο ήταν την εποχή του ψυχρού πολέμου. Ο Ταγίπ Ερντογάν, δυστυχώς για τους υπόλοιπους, συντηρεί ακόμα αυτό τον μύθο, ότι δήθεν η Τουρκία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αμερικανικής στρατηγικής στην περιοχή μας. Δεν είναι και όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν αυτή την πραγματικότητα.
Τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, πέραν της συνεχιζόμενης εισβολής στη Συρία, την οποία οι Αμερικανοί και οι Νατοϊκοί δυστυχώς τη δικαιολόγησαν ως «νόμιμη άμυνα», ο Ερντογάν προκάλεσε βάναυσα την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα. Δεν συγκινήθηκε κανένας, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία οι δύο χώρες είναι κράτη-μέλη. Αν κάποιοι θεωρούν παρέμβαση τη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μας δουλεύουν και μας κοροϊδεύουν. Ουδείς του δίνει σημασία στην ίδια την ΕΕ, πόσο μάλλον ο Ερντογάν, ο οποίος έχει μιλήσει και με άσχημο τρόπο για τον κ. Γιούνκερ.
Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι είμαστε μόνοι μας. Την ίδια στιγμή μπορούμε να αμυνθούμε και πολιτικά, αλλά και στρατιωτικά. Βεβαίως, ουδείς εύχεται να συμβεί πολεμικό επεισόδιο. Ούτε κατά διάνοια. Όμως τα κράτη δεν γίνεται να πορεύονται με τον φόβο, διότι θα καταλήξουν να μην υπάρχουν. Ταυτόχρονα, αυτές οι δοκιμασίες δεν πρέπει να οδηγούν τους ηγέτες σε αποφάσεις που θα είναι χειρότερες και από τον πόλεμο. Ο Ερντογάν και η ισλαμο-εθνικιστική του παρέα έχουν σίγουρα σχέδιο, διότι είναι πιο σοβαροί από εμάς, και στοχεύουν να πάρουν ότι επιδιώκουν στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων.
  • Ειλικρινά το λέω… Εάν η συνθηκολόγησή μας με την κατοχική δύναμη, σε μία λύση υποφερτή, θα εξαφάνιζε τον μόνιμο φόβο της Τουρκίας, θα ήμουν ο πρώτος που θα υποστήριζε μία τέτοια διευθέτηση. Όμως, δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έχουν ακούσει με τα ίδια τους τα αυτιά τους σχεδιασμούς της Τουρκίας για την Κύπρο και το Αιγαίο. 
  •  Συνέχεια εδώ:http://mignatiou.com/2018/02/imaste-moni-mas-alla-i-ellada-ke-i-kipros-boroun-na-aminthoun-politika-ke-stratiotika/