Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018

Ο Ερντογάν γελοιοποιεί Τραμπ και Πούτιν, τι του ξημερώνει όμως;Εάν ισχύουν όσα μεταδίδουν τουρκικά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και η σοβαρή – υποτίθεται – εφημερίδα «Χουριέτ», τότε η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο έχει ξεφύγει εντελώς από οποιοδήποτε πλαίσιο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Βασικό χαρακτηριστικό δεν είναι άλλο από τον ανεξέλεγκτο χαρακτήρα του Ερντογάν, ο οποίος φέρεται να… απείλησε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν!

Η απειλή αφορούσε το τι θα πάθουν τα τουρκικά στρατεύματα από τα συριακά, εάν τολμήσουν να αναπτυχθούν στο καντόνι του Αφρίν για να ενισχύσουν τους Κούρδους στην άμυνα της περιοχής από την τουρκική εισβολή. Οι τουρκικές δυνάμεις προελαύνουν καταλαμβάνοντας διάφορα χωριά, ενώ ο Ερντογάν ανακοινώνει ότι θα επιχειρηθεί η περικύκλωση του Αφρίν.
Άρα, δεν ενδιαφέρει και δεν φτάνει στον Ερντογάν η αποκατάσταση του ελέγχου της περιοχής από τη συριακή κυβέρνηση, αλλά τον ενδιαφέρει απλά να μακελέψει τους Κούρδους ανενόχλητος. Δεν έχει κανένα πρόβλημα με τα… επουσιώδη τυπικά, το ότι δηλαδή εισέβαλε σε μια χώρα.
Όσον αφορά την απειλή στον Βλαντιμίρ Πούτιν, θα πρέπει αρχικά να ειπωθούν δύο απλά πράγματα. Το πρώτο είναι ότι τοπικά, οι Ρώσοι σε όρους στρατιωτικής ισχύος δεν έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν την Τουρκία εάν έχει πάρει την απόφαση να εξοντώσει τους Κούρδους, ακόμα και αν θα χρειαστεί να αντιπαρατεθεί με τις συριακές δυνάμεις.
Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι με την τακτική υποχώρηση η Ρωσία αφήνει τους Τούρκους να βαδίσουν προς μετωπική σύγκρουση με τους Αμερικανούς, εάν δηλαδή τα τουρκικά στρατεύματα κινηθούν προς την Μανπίτζ. Εκεί υποτίθεται ότι με βάση όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, θα υπάρξει συντονισμός και δεν θα συμμετέχουν στη διοίκηση της περιοχής οι Κούρδοι.
Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να έχουν φοβηθεί ότι εάν επιμείνουν και αντιπαρατεθούν με τον Ερντογάν, θα τον σπρώξουν στην εναλλακτική του, δηλαδή να ενισχύσει το κίνητρό του να συνεργαστεί περισσότερο με τους Αμερικανούς. Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα η συμπεριφορά του Ερντογάν να οδηγήσει σε συντονισμό των ενεργειών Ρώσων και Αμερικανών, το οποίο θα ήταν και το χείριστο σενάριο για τους Τούρκους.
Βέβαια, όσα μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία δεν είναι αξιόπιστο, δεδομένης της τρομοκρατίας που ασκεί τι καθεστώς Ερντογάν, οπότε δεν αποκλείεται οι αναφορές τους να είναι αυτά που θα ήθελε να περάσει ως εικόνα ο Τούρκος ηγέτης.
Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτά είναι προσβλητικά και πλήττουν την εικόνα του Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος ξέρει να περιμένει και να ανταποδίδει σκληρά. Επίσης, ακόμα και αναφορές των Τούρκων αξιωματούχων, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθούν τελικά συριακά στρατεύματα προς τις κουρδικές περιοχές.
Το βέβαιο είναι ότι σε εξέλιξη βρίσκεται ένα παρασκηνιακό «παιχνίδι» συνεννοήσεων που συμπεριλαμβάνει απειλές σε συνδυασμό με ανταλλάγματα και θα πρέπει να τηρήσουμε στάση αναμονής να «κάτσει η μίλια» προτού εξάγουμε έγκυρα συμπεράσματα για το τι ισχύει και τι όχι.
Στις ειδήσεις της τελευταίας ώρας, οι Τούρκοι ανακοινώνουν την «εξουδετέρωση» 1715 «τρομοκρατών», ενώ τις δικές τους απώλειες τις προσδιορίζουν σε 32 στρατιώτες και 70 συνεργαζόμενους Σύρους αντάρτες.

 http://www.defence-point.gr/news/o-erntogan-geliopii-trab-ke-poutin-ti-tou-ximeroni-omos