Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018

Ελληνας μεγαλογιατρός με πολιτική ιδιότητα στο στόχαστρο του FBI!

Oι Αμερικανοί διαθέτουν υλικό βίντεο (και ήχου) καθώς και καταθέσεις-φωτιά
ΣΟΚ και δέος προκαλεί η αποκάλυψη ότι στην κορυφή της λίστας με τα υπό έρευνα πρόσωπα για την υπόθεση της Novartis βρίσκεται Έλληνας μεγαλογιατρός με πλούσια συνδικαλιστική δραστηριότητα καθώς και διακριτό πολιτικό ρόλο τον οποίο πιθανόν θα αναβαθμίσει στο προσεχές μέλλον!!!

Την αποκάλυψη κάνει στο ρεπορτάζ του στο Capital.gr  o Παναγιώτης Στάθης. Το συγκεκριμένο πρόσωπο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι από τα πρώτα που καταγγέλθηκαν από τους προστατευόμενους μάρτυρες στις ΗΠΑ, τον Αύγουστο του 2016, μαζί με άλλους γιατρούς και πολιτικούς, και συνεχίζει να τελεί υπό έρευνα καθώς η θέση του θεωρείται κομβική από πολλές απόψεις λόγω της ιατρικής αλλά και πολιτικής επιρροής του. Η τελευταία (δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής) εδράζεται και στη σχέση που φέρεται να έχει με έναν από τους πρώην υπουργούς που καταγγέλλονται.
Πάντως την ίδια στιγμή προκαλεί ανησυχία και πολλά ερωτήματα το γεγονός ότι εξαιτίας της πλήρους διαρροής της δικογραφίας, πιθανότατα, αποκαλύφθηκε το όνομα της προστατευόμενης μάρτυρος, η οποία είδε το όνομά της να κυκλοφορεί φόρα – παρτίδα σε μερικά ΜΜΕ.  Το γεγονός ότι – εκ του νομού- υπάρχει η υποχρέωση να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή εφόσον αφορά καταγγελίες σε βάρος πολιτικών προσώπων, προφανώς δεν συνιστά δικαιολογία για την αποκάλυψη της ταυτότητάς της μέσα από επισημάνσεις ενημερωτικών εκθέσεων του FBI, τα οποία ήρθαν στη δημοσιότητα όπως και όλα τα άλλα έγγραφα της δικογραφίας. Αυτή άλλωστε είναι η τρίτη έρευνα που δημοσιοποιούνται ονόματα προστατευομένων μαρτύρων, μετά την υπόθεση 17Ν και το φάκελο Χρυσή Αυγή.
Το γεγονός της διαρροής αλλά και η δημοσιοποίηση του φακέλου έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ καθώς εκεί τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά. Το FBI έχει επενδύσει χρόνο και χρήμα στην έρευνα η οποία ατύπως ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια και επισήμως τον Αύγουστο του 2016. Για αυτό και αναχώρησε για τις ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης, το δικηγορικό γραφείο του οποίου εκπροσωπεί νομικά τους 3 προστατευόμενους μάρτυρες στις ΗΠΑ (καμία σχέση με αυτούς στην Ελλάδα). Οι μάρτυρες αυτοί, πρώην ανώτερα στελέχη της εταιρίας έχουν μηνύσει την Novartis για παράνομες πληρωμές και πρακτικές με γιατρούς, αξιωματούχους της διοίκησης και πολιτικά πρόσωπα.
Η έρευνα των Αμερικάνων έχει στόχευση την απόδειξη των παράνομων πρακτικών της εταιρίας στην αφορά φαρμάκου, προκειμένου να δομήσει μια εξαιρετικά υψηλή αποζημίωση. Οι ΗΠΑ έχουν αρμοδιότητα να ερευνούν το θέμα γιατί η εταιρία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, ενώ είναι προφανές πως ενδιαφέρονται και για τον ανταγωνισμό σε σχέση με τις αμερικάνικες εταιρίες φαρμάκων. Οι τρεις κατάθεσαν υλικό βίντεο (και ήχου) το οποίο είχε καταγραφεί δύο χρόνια (πριν από το 2014), και από αυτό προκύπτει ένα μπαράζ δωροδοκιών και παράνομων πρακτικών της εταιρίας. Το υλικό αυτό (προφανώς αποτελεί καταγραφή από κινητά τηλέφωνα) αγγίζει τις έξι ώρες. Επίσης κατά πάγια πρακτική των Αμερικανών οι καταθέσεις των τριών (οι δυο πρώτοι εμφανίστηκαν επισήμως τον Αύγουστο του 2016 και έχουν καταθέσει δυο φορές,  ενώ ο τρίτος τον Οκτώβριο του 2017 και έχει καταθέσει μία φορά) μαγνητοσκοπούνται με κάμερες.
Οι προστατευόμενοι μάρτυρες, εφόσον αποδείξουν όσα λένε και καταγγέλλουν, απολαμβάνουν ασυλία. Αν επιδικαστεί πρόστιμο στην εταιρία τότε εισπράττουν υψηλά “μπόνους” τα οποία, κατά την ίδια πηγή, μπορούν να φτάσουν και το 15% του προστίμου.