Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018

Έκτακτη σύνοδος της Ολομέλειας της Βουλής για την Novartis

Έκτακτη σύσκεψη της Ολομέλειας της Βουλής έχει προγραμματιστεί για τις 3:00 μμ, προκειμένου να ανακοινωθεί επίσημα, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό, η διαβίβαση της δικογραφίας για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis Hellas. Θα προηγηθεί συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Η δικογραφία που διαβιβάζεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, προκειμένου να διερευνηθούν κοινοβουλευτικά τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας, αφορά δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς, κατά την περίοδο 2006 μέχρι αρχές 2015.

Δωροδοκίες 50 εκατ. ευρώ στην δικογραφία της Novartis

Τα 50 εκατ. ευρώ φαίνεται να φτάνουν οι παράνομες αμοιβές που  περιλαμβάνει η δικογραφία που εστάλη στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η δικογραφία για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα περιλαμβάνει 20 καταθέσεις μεταξύ των οποίων και τριών προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες συνολικά αναφέρονται σε ποσά δωροδοκίας που διακινήθηκαν το διάστημα από το 2006 έως τις αρχές του 2015, τα οποία φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, περίπου 40 εκατ. ευρώ φαίνεται να διακινήθηκαν πριν το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα μόνο για υπόθεση εμβολίων.
Παραλλήλως πληροφορίες από την εισαγγελία αναφέρουν ότι συνολικά στην υπόθεση «δωροδοκία» εμπλέκονται 30 πρόσωπα, κρατικοί αξιωματούχοι, όπως πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην σύμβουλοι και συνεργάτες υπουργών, πρώην διοικητές δημοσίων οργανισμών και πρώην μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων.
Η έρευνα των εισαγγελέων συνεχίζεται σε ότι αφορά την κατηγορία της νομιμοποίησης, στην οποία εμπλέκονται πολύ περισσότερα πρόσωπα όπως γιατροί, μεσάζοντες και παρένθετα πρόσωπα.
Τέλος, κατά τις εκτιμήσεις της έρευνας η συνολική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές φαρμακευτικών εταιρειών από το 2000 και μετά, υπολογίζεται σε 23 δισ. ευρώ. Ειδικά για την Novartis η ζημιά προσδιορίζεται στα 3 δισ. ευρώ.

Πολιτική καταιγίδα Novartis

Την ίδια ώρα, καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο, καθώς στην υπόθεση Novartis φέρονται να εμπλέκονται δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί, να έχει πάρει τον δρόμο για την Βουλή.
Ήδη λίγες ώρες μετά την διαρροή των ονομάτων οι περισσότεροι από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στο «σκάνδαλο» αρνήθηκαν οποιαδήποτε συμμετοχή, κάνοντας λόγω για προσπάθεια σπίλωσης, ακόμη και για πολιτική δίωξη.
Με λακωνική ανακοίνωσή της η εταιρία αναφέρει ότι «συνεργάζεται με τις Αρχές και λαμβάνει σοβαρά κάθε ισχυρισμό για πιθανά παραπτώματα». Σοβαρά λαμβάνουν την υπόθεση και στην κυβέρνηση, με τον υπουργό Δικαιοσύνης να επαναλαμβάνει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σκάνδαλο μεγαλύτερο από αυτό της Siemens.
Την ίδια ώρα έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση με αφορμή τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ΝΔ είναι σε πανικό «και το δείχνει», κάνοντας παραλλήλως λόγο για ένα «σκάνδαλο» διεθνών διαστάσεων στο οποίο η Ελλάδα είναι «χώρα αναφοράς».

Εστιάζει στην διαδικασία η ΝΔ. Λέτε ανέκδοτα απαντα το Μαξίμου

Η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποπειράθηκε παρέμβαση στην ανακριτική διαδικασία, εστιάζοντας στην επίσκεψη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο, αλλά και την ενημέρωση του πρωθυπουργού από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, πριν ο φάκελος πάει στην Βουλή, όπως επιτάσσει, κατά την ίδια, το Σύνταγμα.
«Κωμικό» χαρακτηρίζουν το επιχείρημα της ΝΔ κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι και μόνο η αναφορά για παρέμβαση «αποτελεί ευθεία προσβολή» στους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς που δουλεύουν κοπιωδώς επί μήνες. «Έωλο» είναι για την κυβέρνηση και το επιχείρημα ότι δεν υφίσταται σκάνδαλο επειδή η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μείωσε την φαρμακευτική δαπάνη. Και αυτό γιατί, όπως λένε κυβερνητικές πηγές «το ερώτημα δεν είναι αν μείωσαν την δαπάνη, αλλά αν έκαναν υπερτιμολογήσεις υπέρ Novartis με ανταλλάγματα». Χαρακτηρίζουν τέλος «ανέκδοτο» την προσπάθεια Σαμαρά να υποβαθμίσει το θέμα με αναφορές σε «ανώνυμους» μάρτυρες, καλώντας την ΝΔ «να συμβάλει στη Βουλή» για την διαλεύκανση της υπόθεσης ή «τουλάχιστον να μην επιδεικνύει τέτοιο πανικό».
Σημειώνεται ότι ο κ. Σαμαράς είναι ο ένας εκ των δύο πρωθυπουργών που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ ο δεύτερος, είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος. Για τον κ. Πικραμένο πάντως, ο οποίος είπε ότι δεν έχει «ουδεμία σχέση», λίγες ώρες μετά την διαρροή του ονόματός του, έγινε γνωστό από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ότι το όνομά του περιελήφθη στη δικογραφία, χωρίς ειδικότερα στοιχεία για αυτόν, απλά στη λογική της «αμελητί» διαβίβασης.

Τι απαντούν οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι 

Δεν ήταν αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας κατά την θητεία του η πολιτική φαρμάκου και η τιμολόγησή του ανέφερε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ για «φτηνό πολιτικό αντιπερισπασμό» μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι δεν θα μείνει αναπάντητος.
«Θύμα πολιτικής στοχοποίησης και bullying, δηλώνει ο Γιάννης Στουρνάρας, ενώ αρνείται οποιαδήποτε σχέση με φαρμακευτικές εταιρίες ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται επίσης οι πρώην υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης (καταθέτει σήμερα στην Εξεταστική για την Υγεία), Μάριος Σαλμάς, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, το όνομα του οποίου επιχειρήθηκε να συνδεθεί με την υπόθεση, με ανακοίνωσή του αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Αργά το βράδυ της Δευτέρας Κοντονής και Παπαγγελόπουλος ενημέρωσαν τον Αλέξη Τσίπρα και αμέσως μετά ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι «με εντολή του πρωθυπουργού ο φάκελος που αφορά πολιτικά πρόσωπα για το σκάνδαλο Novartis, διαβιβάζεται αύριο (σήμερα) Τρίτη και όχι την Τετάρτη στην Βουλή».
Η δικογραφία θα είναι στα χέρια του προέδρου της Βουλής το αργότερο έως το μεσημέρι της Τρίτης, θα ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα και με βάση την ενημέρωση και την ενδελεχή μελέτη ενός ογκώδους φακέλου θα λάβουν και τις τελικές θέσεις τους σε σχέση με τις περαιτέρω κοινοβουλευτικές και δικαστικές εξελίξεις, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Ο κ. Κοντονής έκανε λόγο για «τεράστιο σκάνδαλο», αναφέροντας ότι «σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και ύφεσης», υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες που με «παράνομο και προκλητικό τρόπο λειτουργούσαν στην κατεύθυνση της υπερκοστολόγησης των φαρμάκων», εκτοξεύοντας την «φαρμακευτική δαπάνη σε ποσοστά διπλάσια της ΕΕ».
Στην ερώτηση αν σκοπεύει η κυβέρνηση να πάει σε προκαταρκτική, ο υπουργός είπε πως «η εντολή του πρωθυπουργού είναι να κινηθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο και τον κανονισμό της Βουλής», ενώ αποκάλυψε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί ο πρόεδρος της Novartis, στον οποίο δεν επιτρέπεται η έξοδος από τη χώρα.
Ο αναπληρωτής υπουργός  Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος μετείχε επίσης στην σύσκεψη ανέφερε ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» και στην ερώτηση αν τα αδικήματα έχουν παραγραφεί είπε πως στον νόμο περί ευθύνης υπουργών υπάγονται μόνο τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού και όχι επ’ ευκαιρίας αυτής.
Για το ίδιο θέμα ο κ. Κοντονής σχολίασε: 

slpress.gr