Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2018

Η Ρωσία ενισχύει την άμυνά της στην Συρία μετά την κατάρριψη του μαχητικού Su-25

FILE PHOTO. A Russian Sukhoi SU-25 strike fighter is directed to a parking position shortly after landing at an airbase. EPA/MAXIM ROMANOV A Russian Sukhoi SU-25 strike fighter


Η Ρωσία ενισχύει την αμυντική ικανότητα των στρατιωτικών της βάσεων στην Συρία και παρακολουθεί την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ζώνη αποκλιμάκωσης στην επαρχία Ιντλίμπ, καθώς η Τουρκία δεν έχει ακόμη δημιουργήσει παρατηρητήρια στην περιοχή, μεταδίδουν ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κανασένκοφ δήλωσε ότι κύρια πηγή αποσταθεροποίησης στην Συρία, και όχι μόνο στην περιοχή Ινλτίμπ, είναι η οργάνωση «Μέτωπο Αλ Νούσρα», το οποίο «προσπαθεί να τορπιλίσει την ειρηνευτική διαδικασία στις ζώνες αποκλιμάκωσης, εκτοπίζοντας τα ένοπλα τμήματα της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι οι «τρομοκράτες» του «Μετώπου Αλ Νούσρα», το οποίο μάχεται υπό την σημαία της συμμαχίας «Ταχρίρ-αλ Σαμ», διαθέτουν φορητά αντιαεροπορικά όπλα τα οποία οι «τρομοκράτες» μπορούν να χρησιμοποιήσουν και εκτός της Συρίας.
Το «Μέτωπο Αλ Νούσρα» εξακολουθεί να ελέγχει κάποιες περιοχές στην επαρχία Ιντλίμπ. Από την περιοχή αυτή, την προηγούμενη εβδομάδα, οι μαχητές της εν λόγω οργάνωσης που είχε σχέσεις με τον κλάδο της Αλ Κάιντα στη Συρία, κάνοντας χρήση φορητού αντιαεροπορικού πυραύλου, κατέρριψαν με πύραυλο το ρωσικό μαχητικό Su-25, ο πιλότος του οποίου αφού εγκατέλειψε το αεροσκάφος σκοτώθηκε στο έδαφος σε άνιση μάχη που έδωσε με τους τζιχαντιστές.
Στη συνέχεια, η ρωσική αεροπορία κατάφερε πλήγματα κατά των τζιχαντιστών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 μαχητές του «Μετώπου Αλ Νουσρα» το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η προέλευση των φορητών αντιαεροπορικών συστημάτων.
Στο μεταξύ όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον πρόεδρο της επιτροπής Άμυνας της ρωσικής Δούμας Βλαντίμιρ Σαμάνοφ, η Ρωσία διεξάγει συνομιλίες με την Τουρκία, ώστε η ρωσική στρατιωτική διοίκηση στην Συρία να αποκτήσει πρόσβαση στην περιοχή που καταρρίφθηκε το ρωσικό μαχητικό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ Reuters, Ria Novosti
mignatiou.com