Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018

Σενάρια πολέμου στο Αιγαίο - Η Τουρκία θεωρεί τα Ίμια έδαφός της - Επικοινωνία Τσίπρα - Yildirim και παρέμβαση ΗΠΑ

Σενάρια πολέμου στο Αιγαίο - Η Τουρκία θεωρεί τα Ίμια έδαφός της - Επικοινωνία Τσίπρα - Yildirim και παρέμβαση ΗΠΑ

 Σε μια άκρως επικίνδυνη κλιμάκωση προέβει η Τουρκία η οποία σήμερα για πρώτη φόρα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα Ίμια ανήκουν στη γείτονα χώρα και όχι στην Ελλάδα.

Η ένταση κλιμακώνεται από χθες (12/2) επικίνδυνα στο Αιγαίο καθώς μετά τον εμβολισμό του σκάφους του λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Erdogan και τις παραβιάσεις του ελληνικού FIR από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, έρχεται η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ να "ρίξει λάδι στη φωτιά".

Λόγω της πρωτοφανούς κλιμάκωσης της έντασης υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο ομόλογό του Yildirim.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του τούρκoυ πρωθυπουργού Yildirim.
Αναφερόμενος στο χθεσινό περιστατικό, ο Yildirim ισχυρίστηκε πως δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου τύπου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας "επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο".
Υπογράμμισε, επίσης, "την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης".
Στη διάρκεια της συνομιλίας συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Αποκλιμάκωση συμφώνησαν Τσίπρας - Yildirim - Κριτική από τη ΝΔ στην κυβέρνηση
Ψυχραιμία και νηφαλιότητα συστήνει η ελληνική κυβέρνηση που παρακολουθεί με αυξημένη προσοχή τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή των Ιμίων και επιδιώκει την αποκλιμάκωση της έντασης σε όλα τα πεδία στο στρατιωτικό και διπλωματικό, ενώ η ΝΔ ζητά σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και ασκεί κριτική στην κυβέρνηση.
Το απόγευμα της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου 2018 ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του, Binali Yildirim, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή των Ιμίων μετά τον εμβολισμό του πλοίου του λιμενικού.
Την πρωτοβουλία πήρε ο τούρκος πρωθυπουργός και στην συνομιλία των δύο, συμφωνήθηκε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου:
"Ο πρωθυπουργός επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.
Τέλος, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Οι πληροφορίες όμως περί διαλλακτικότητας του τούρκου πρωθυπουργού δεν συνάδουν με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που αναφέρει ρητά ότι οι εν λόγω βραχονησίδες ανήκουν στην Τουρκία.
Το τουρκικό υπουργείο αντιστρέφει την κατάσταση και εμφανίζει την Ελλάδα να κάνει επικίνδυνες κινήσεις στην περιοχή και καλεί την χώρα μας να σταματήσει.
Μάλιστα απαντώντας στις κινήσεις του ελληνικού υπουργείου, το οποίο προέβη σε έντονο διάβημα και σε αντίστοιχη ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα παραπλανά το κοινό και διαστρεβλώνει τα γεγονότα.
Η γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση σε όλα τα πεδία, κυρίως στο στρατιωτικό και το διπλωματικό, αλλά να μην υπάρξει και πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας.
Φυσικά ο πρωθυπουργός όπως και οι δύο αρμόδιοι υπουργοί Αμύνης και Εξωτερικών παρακολουθούν και έχουν δώσει τις σχετικές εντολές.
Αποφυγή ατυχήματος και κατέβασμα των τόνων δίχως να υπάρξει καμία υποχώρηση από τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Ήδη παράλληλα με το διάβημα προς την Τουρκία ενημερώθηκαν οι ΕΕ και οι διεθνείς οργανισμοί για τις κινήσεις της τουρκίας που ενέχουν κινδύνους για την σταθερότητα στην περιοχή, ενώ θεωρείται θετική η πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες.
Στο ίδιο πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα στον τομεάρχη τη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο ο οποίος ζήτησε με επιστολή του την σύγκληση κεκλεισμένων των θυρών της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, προκειμένου να εξετασθεί η κλιμακούμενη προκλητικότητα της τουρκίας και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί.
Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα συγκάλεσε και σύσκεψη των αρμοδίων παραγόντων στα γραφεία του κόμματος.
Η κυβέρνηση πάντως δεν σκοπεύει να ανταποκριθεί στο αίτημα και να συγκαλέσει την Επιτροπή.
Πηγές της Πειραιώς, ελεγαν ότι «οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στους χειρισμούς της στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και αμύνης είναι δεδομένες, και τις αντιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες, αλλά δεν είναι σήμερα η κατάλληλη ώρα να αναδειχθούν από τη ΝΔ.
Αναλύοντας τις ενέργειες της γείτονος στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου οι περισσότεροι από τους μετέχοντες δεν έκρυψαν την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης των προκλήσεων από πλευράς της Τουρκίας.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης στο επικείμενο ταξίδι στο Μόναχο στο πλαίσιο του “Munich Security Conference” (θεωρείται το ετήσιο Νταβός στα γεωπολιτικά θέματα) θα αναδείξει σε σειρά επαφών που θα έχει, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα με πλήρη καταγραφή των τελευταίων περιστατικών στο Αιγαίο, υπενθυμίζοντας για μια ακόμη φορά τις πάγιες εθνικές θέσεις.
Ενδεικτική είναι και η αντιπαράθεση μεταξύ του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Γιώργου Κουμουτσάκου.
"Ο κ. Κουμουτσάκος δεν χρειάζεται να εικάζει τίποτα, ειδικά σε εθνικά ζητήματα.
Αντίθετα χρειάζεται να επιδεικνύει ψυχραιμία, σοβαρότητα και νηφαλιότητα", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να λάβει την δηκτική απάντηση από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:
«Ο κ.Τζανακόπουλος σε ποιόν απευθύνει τις συστάσεις για ψυχραιμία, σοβαρότητα και νηφαλιότητα;
Υποπτεύομαι στον μονίμως ενδεδυμένο με στολή παραλλαγής Υπουργό Άμυνας.
Κάνω λάθος;».

Παρέμβαση ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ κάλεσαν Ελλάδα και την Τουρκία να αποκλιμακώσουν την ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε πως Αθήνα και Άγκυρα έχουν προ πολλού δημιουργήσει διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας για την επίλυση των διαφορών τους στο Αιγαίο.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσέθεσε ότι, επί της αρχής, η Ουάσιγκτον στηρίζουν τα κυρίαρχα δικαιώματα όλων των χωρών στην περιοχή.

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία έχει χάσει το μέτρο - Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία
Αιχμηρή απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς στον Τούρκο ομόλογό του και στους ισχυρισμούς του σχετικά με τα Ίμια ότι «είναι υπό τουρκική κυριαρχία».
«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου" τόνισε ο κ. Γεννηματάς επισημαίνοντας ότι η γειτονική χώρα "εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».


Οι προκλητικές δηλώσεις Erdogan
Απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου εκτόξευσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, R. T. Erdogan, μετά τη νέα πρόκληση της Τουρκίας στα Ίμια και αφού είχε προηγηθεί το επεισόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο.
«Προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όρια σε Κύπρο και Αιγαίο να μην κάνουν λάθος υπολογισμούς», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, απευθυνόμενος σε στελέχη του κόμματός του στην Άγκυρα.
Οι απειλές Erdogan έρχονται λίγες ώρες μετά το νέο σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε τα μεσάνυχτα στα Ίμια, καθώς τουρκική ακταιωρός εμβόλισε δεμένος σκάφος του ελληνικού λιμενικού σώματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός, αλλά υπήρξαν ζημιές στο ελληνικό σκάφος.
Το σκάφος του λιμενικού μεταφέρθηκε στη Λέρο για επισκευή, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν.
Το περιστατικό έγινε ένα τέταρτο πριν από τα μεσάνυχτα.
Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, η τουρκική ναυτική παρουσία στα Ίμια παραμένει αυξημένη ενώ από την ελληνικά πλευρά δεν υπάρχουν πολεμικά πλοία στην περιοχή, παρά μόνο σκάφη του Λιμενικού.
Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή μέρα τουρκικά ελικόπτερα και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου έκαναν παραβιάσεις ανατολικά της Ρόδου, όπου διεξαγόταν αεροναυτική άσκηση.

Συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο

H τουρκική προκλήτικότητα συνεχίζεται αμείωτη και από αέρος την εντεινόμενη προκλητικότητα οι Τούρκοι, οι οποίοι μετά τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό και τις «πύρινες δηλώσεις» Erdogan για το Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ, προχώρησαν σε μπαράζ δεκάδων παραβιάσεων του FIR Αθηνών.
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, σήμερα 18 τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 52 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στην περιοχή του Βορειοανατολικού, Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου και σε 18 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.
Από τα 18 αεροσκάφη τα δύο ήταν οπλισμένα F-16 σε σχηματισμό, ενώ τα υπόλοιπα 16 μεμονωμένα (6 CN-235 και 10 ελικόπτερα).
Οι 33 από τις 52 παραβιάσεις έγιναν από τα "κατασκοπευτικά" ενώ οι 18 από το ζεύγος των F-16.
Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Έντονο διάβημα του ΥΠΕΞ στην Τουρκία για τα Ίμια - Επικίνδυνο συμβάν, έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του προέβη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Δημήτριος Παρασκευόπουλος σχετικά με το χθεσινό περιστατικό στα Ίμια.
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.
Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται, καταλήγει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει ήδη ενημερώσει συμμάχους και εταίρους σχετικά με το συμβάν, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ενώ προέβη επίσης στις ενδεδειγμένες παραστάσεις στην ΕΕ (η οποία ήδη έδρασε) και το ΝΑΤΟ.Τζανακόπουλος: Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαίωματα

Η ελληνική κυβέρνηση θα υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα με αφορμή το επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων με τουρκική ακταιωρό που εμβόλισε πλοίο του Λιμενικού.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Έχουμε δει το τελευταίο διάστημα μια εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα που μας προβληματίζει πάρα πολύ σοβαρά» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Τζανακόπουλος.
«Υπάρχει γενικά μια ένταση στην Τουρκία και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα για τον κ. Ερντογάν και την κυβέρνησή του και μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τουρκία, και η γειτονική χώρα δεν συμβάλλει, με τη συμπεριφορά της, για να ξεπεραστούν οι αναταράξεις, το αντίθετο.
Εμείς πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και την κατάσταση» τόνισε ο κ.Τζανακόπουλος.
Ερωτηθείς αν ανησυχεί η κυβέρνηση για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης».Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις 17 Ιανουαρίου 2018,  Ελλάδα και Τουρκία είχαν ακόμη ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγίο, όταν μία τουρκική ακταιωρός έξυσε σχεδόν κυριολεκτικά την κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού Νικηφόρος.
Όπως είχε ανακοινώσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, δεν σημειώθηκαν ζημιές στην κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ η τουρκική ακταιωρός αποχώρησε άμεσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα μετά το συμβάν.
Έντονη ανησυχία στα κόμματα

Έκτακτη σύσκεψη στη ΝΔ για τις προκλήσεις Erdogan - Ζητά συνεδρίαση της Επ. Εξωτερικών - Άμυνας
Έκτακτη σύσκεψη με τους τομεάρχες Εξωτερικών και Άμυνας της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο και Βασίλη Κικίλια έχει προγραμματίσει ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, με θέμα την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.
Η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, με την παρουσία του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη.
Νωρίτερα ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, τόνισε ότι «οι απαράδεκτες απειλές Erdogan και η ακραία πρόκληση του εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό μέσα στα χωρικά μας ύδατα, στην περιοχή των Ιμίων, συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση», αναφέρει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Αποτελούν νέους κρίκους στην αλυσίδα των προκλήσεων που ακολούθησαν την επίσκεψη Erdogan στη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.
«Καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση των γειτόνων μας, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως στο Αιγαίο δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες"» πρόσθεσε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κουμουτσάκος: Επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο - Η κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τους συμμάχους μας
«Οι απαράδεκτες απειλές Erdogan και η ακραία πρόκληση του εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό μέσα στα χωρικά μας ύδατα, στην περιοχή των Ιμίων, συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση», αναφέρει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Αποτελούν νέους κρίκους στην αλυσίδα των προκλήσεων που ακολούθησαν την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.
«Καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση των γειτόνων μας, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως στο Αιγαίο δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες"» πρόσθεσε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ποτάμι: Επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο
Η πρόσφατη τουρκική επιθετικότητα στον θαλάσσιο χώρο των Ιμίων συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση, υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι. «Οι εξαιρετικά επικίνδυνες κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και Ακτοφυλακής δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνο την ασφάλεια πληρωμάτων και σκαφών, αλλά και την ειρήνη στην εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου» προσθέτει.
Το Ποτάμι εξαίρει την ψύχραιμη στάση και τη σοβαρότητα με την οποία οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χειρίζονται ακραίες συμπεριφορές της γειτονικής χώρας, οι οποίες, όπως τονίζει, για ακόμα μία φορά αποδεικνύει έμπρακτα ότι αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες αστάθειας και ανασφάλειας στην περιοχή, όχι μόνο του Αιγαίου, αλλά και της ανατολικής Μεσογείου.
«Για πολλοστή φορά καλούμε την Άγκυρα να δείξει σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει τις εθνικιστικές πρακτικές, που τίποτε δεν αποκλείει να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες εξελίξεις για την περιοχή και όχι μόνο», καταλήγει το Ποτάμι.

ΠΑΣΟΚ: Ο Erdogan υπερέβη σήμερα κάθε όριο – Οι προκλητικές απειλές του είναι απαράδεκτες

Την θέση ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan υπερέβη σήμερα κάθε όριο διατυπώνει το ΠΑΣΟΚ αναφερόμενο στις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Ο κ. Ερντογάν υπερέβη σήμερα κάθε όριο.
Οι προκλητικές απειλές του είναι απαράδεκτες.
Είτε του αρέσει, είτε όχι οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο είναι σε ισχύ.
Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει με αποφασιστικότητα να του υποδείξει τα όρια της καλής γειτονίας.
Η Κυβέρνηση οφείλει να κινητοποιηθεί σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τώρα.
Όχι σιωπηρά τετελεσμένα και στα Ελληνοτουρκικά» υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ.
Σημειώνεται ότι ο Erdogan μιλώντας στους βουλευτές του κόμματος του είπε ότι «οι μαγκιές είναι μέχρι να δουν τον στρατό, τα καράβια και τα αεροπλάνα μας».
«Προειδοποιούμε αυτούς που κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς σε Κύπρο και Αιγαίο να μην κάνουν λανθασμένες κινήσεις.
Ό,τι είναι για μας το Αφρίν, είναι και το Αιγαίο και η Κύπρος.
Θα εξευτελιστούν.
Η Τουρκία θα διαφυλάξει όλα τα δικαιώματά της που πηγάζουν από τις διεθνείς συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο» τόνισε ο Erdogan.

ΚΚΕ: Οι προκλήσεις Erdogan διαψεύδουν του κλίμα εφησυχασμού που καλλιέργησε η κυβέρνηση

«Τόσο το επεισόδιο στα Ίμια, όσο και οι δηλώσεις Ερντογάν, συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, διαψεύδοντας το κλίμα εφησυχασμού που καλλιέργησε η κυβέρνηση κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα και αποδεικνύοντας ότι η συμμετοχή γειτονικών χωρών στο ΝΑΤΟ, όπως υποστηρίζεται και για την περίπτωση της FYROM, σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε σταθερότητα και ασφάλεια για τους λαούς». Αυτό τονίζει σχόλιο του ΚΚΕ για το επεισόδιο στα Ίμια.

Ένωση Κεντρώων: Τα Ίμια ήταν, είναι και θα παραμείνουν ελληνικά - Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι

«Τα Ίμια ήταν, είναι και θα παραμείνουν ελληνικά.
Οι Έλληνες πρέπει ενωμένοι, με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και σθένος, να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων σχολιάζοντας ότι «το περιστατικό διεμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια αποτελεί θρασύδειλη πράξη και μάλιστα μέσα σε ελληνικά ύδατα».
«Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο» υποστηρίζει η Ένωση Κεντρώων σχολιάζοντας πως «η Τουρκία συμπεριφέρεται ως χώρα ταραξίας και αποτελεί κίνδυνο για την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».
Στην ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων σημειώνεται επίσης ότι «όλη την τελευταία περίοδο οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, του πρωθυπουργού, του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, του αρχηγού της αντιπολίτευσης είναι ανιστόρητες, επιθετικές και αδιάντροπες».Συνέχιση της έντασης επιδιώκει η Τουρκία

Να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα το θερμόμετρο της έντασης στα Ίμια μετά την εμβόλιση του ΠΑΘ "ΓΑΥΔΟΣ" από την TCSG UMUT, επιχείρησε η Άγκυρα.
Για αρκετή ώρα μετά το επεισόδιο τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα S-70 πραγματοποίησαν μπαράζ παράνομων εισόδων στο FIR Αθηνών χρησιμοποιώντας αεροδιάδρομο ανατολικά της Ρόδου που πραγματοποίησαν διαδοχικές πτήσεις κατόπτευσης της ευρύτερης περιοχής των Ιμίων.
Υπενθυμίζεται ότι διατηρήθηκε καθόλη της διάρκειας της η παρουσία στην περιοχή πλοίων της τουρκικής ακτοφυλακής.
Επιπλέον στοχεύοντας στην ίδια περιοχή αλλά και ευρύτερα στο νοτιανατολικό Αιγαίο, ένα τουρκικό μαχητικό, ακόμη δυο τουρκικά CN-235 και τέσσερα ελικόπτερα S-70 παραβίασαν τα διεθνή νόμιμα συνολικά επτά φορές.
Τα ανωτέρω α/φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία από την Κομισιόν

Νέο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε σήμερα (13/2/2018) η Κομισιόν προειδοποιώντας την να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή επισημαίνει ότι παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Αιγαίο.
«Η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί αμετάκλητα στις σχέσεις καλής γειτονίας και να αποφύγει κάθε είδος πηγής προστριβής, απειλών ή δράση εναντίον Κρατών Μελών της ΕΕ, που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών.
Η ΕΕ τονίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των Κρατών Μελών στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους», επανέλαβε σήμερα ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο ίδιος ενημέρωσε ότι η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Federica Mogherini συνάντησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στο Κουβέιτ.
Ωστόσο, δεν έγινε γνωστό τι ακριβώς ειπώθηκε στη συνάντηση αυτή.
Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε και χθες η Κομισιόν, σε συνέχεια του περιστατικού που συνέβη το Σάββατο (10/2/2018) στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και ότι θα απέχει από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών.
Η ΕΕ, επίσης, τονίζει την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους» δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mina Andreeva, ερωτηθείσα σχετικά.
Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, τουρκικά πολεμικά πλοία εξακολουθούν να παρεμποδίζουν την πορεία του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ, επικαλούμενα λόγους ασφάλειας εξαιτίας των συνεχιζόμενων στρατιωτικών ασκήσεων από τουρκικά σκάφη στην περιοχή της προγραμματισμένης στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ γεώτρησης.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ακόμη, ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία απαγόρευσαν τη διέλευση από το σημείο και σε εμπορικά πλοία, επίσης για λόγους ασφαλείας, όπως ισχυρίστηκαν.
Η τουρκική NAVTEX, την οποία ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε παράνομη, λήγει στις 22 Φεβρουαρίου για τις ασκήσεις.
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «με ψυχραιμία και συγκεκριμένο σχεδιασμό, γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο οι ενέργειες της Λευκωσίας, με στόχο το γεωτρύπανο να συνεχίσει την πορεία του και να φθάσει στο τεμάχιο 3».
Απαντώντας σε παρατήρηση ότι η Τουρκία αντέδρασε πολύ πιο έντονα από άλλες φορές σε σχέση με το τεμάχιο 3, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι όλα τα τεμάχια της Κύπρου αμφισβητούνται από πλευράς Τουρκίας και τόνισε ότι αυτό το οποίο συμβαίνει ήταν αναμενόμενη πιθανή εξέλιξη.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι τουρκικές ενέργειες δεν βοηθούν τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.
Επίσης, δήλωσε ότι ανώτερος αξιωματούχος της ΕΝΙ αναμένεται στη Λευκωσία αύριο για προγραμματισμένη επίσκεψη στο πλαίσιο των τακτικών διαβουλεύσεων με την εταιρεία.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι στο γεωτρύπανο βρίσκεται μόνο τεχνικό προσωπικό της εταιρείας και άλλοι εργαζόμενοι, αλλά κανένας τεχνοκράτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.


www.bankingnews.gr