Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018

Η “τζιχάντ” μετανάστευσε για τα καλά στη Δυτική Αφρική: Το Μάλι θα είναι η νέα Συρία;

File Photo: A Dutch flag flies at halfmast after two Dutch UN peacekeepers were killed in Mali. EPA, BART MAATA Dutch flag flies at halfmast after two Dutch UN peacekeepers were killed in Mali. EPA,Η κατάσταση ασφάλειας στη Δυτική Αφρική και συγκεκριμένα στο Μάλι δεν είναι καθόλου καλή.

Μετά από δύο χρόνια συνομιλιών και το γεγονός ότι από το 2013, που για πρώτη φορά αναπτύχθηκε στο Μάλι ειρηνευτική δύναμη, έχουν σκοτωθεί 162 κυανόκρανοι καθιστώντας την αποστολή στη χώρα την πλέον θανατηφόρα για τον ΟΗΕ, η Ισλαμική τρομοκρατία και η δράση των τζιχαντιστών συνεχώς κλιμακώνεται.

Υπάρχουν φόβοι, ότι το Μάλι ενδεχομένως να είναι η επόμενη Συρία…
Ο Καναδάς παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Δυτική Αφρική και ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο Αύγουστο θα αναπτύξει 6 στρατιωτικά ελικόπτερα και στρατιωτική δύναμη 250 ανδρών στο Μάλι προκειμένου να προστατευθεί η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ που σταθμεύει στο Μάλι.
Τα δύο ελικόπτερα θα είναι μεταφορικά τύπου Chinook ενώ τα υπόλοιπα 4 ελικόπτερα θα είναι επιθετικά τύπου Griffon.
Η απόφαση της κυβέρνησης του Καναδού πρωθυπουργού Justin Trudeau είναι προσεκτική αφού ξεκαθαρίζει πως η Καναδική δύναμη θα αναπτυχθεί στο Μάλι μόλις για 12 μήνες και ο αριθμός των 250 στρατιωτών υπολείπεται αισθητά της δύναμης των 600 ανδρών για τις αποστολές του ΟΗΕ που είχε προεκλογικά το 2015 εξαγγείλει.
Reuters, Hellasjournal.com by Mignatiou.com