Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018

“Δεν έγινε κανένας συμβιβασμός” αποκάλυψε ο Ντόναλντ Τάσκ: Τα “στρογγύλεψε” ο κ. Γιούνκερ

Bulgarian Prime Minister Boyko Borissov , European Council President Donald Tusk, Turkish President Recep Tayyip Erdogan, and European Commission President Jean-Claude Juncker during the summit meeting between the leaders of the European Union and Turkey on at Evksinograd Residence in the town of Varna, Bulgaria on 26 March 2018. EPA, VASSIL DONEV

Την ανησυχία της ΕΕ για ένα «μακρύ κατάλογο» από ζητήματα όπως το κράτος δικαίου στην Τουρκία, η ελευθερία του Τύπου, οι διμερείς σχέσεις της χώρας με ορισμένα κράτη-μέλη και η εισβολή στη Συρία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε λίγο μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο στη Βάρνα, ότι η ΕΕ ανησυχεί για ένα «μακρύ κατάλογο» από ζητήματα όπως το κράτος δικαίου στην Τουρκία, η ελευθερία του Τύπου, οι διμερείς σχέσεις της χώρας με ορισμένα κράτη-μέλη και η εισβολή στη Συρία.
«Η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ», είπε ο Ντ. Τουσκ. «Σήμερα συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσουμε το διάλογο, κάτω από δύσκολες συνθήκες, με αντικειμενικά προβλήματα και συγκρούσεις συμφερόντων», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΕΕ, σημειώνοντας ότι στη σημερινή συνάντηση δεν έγινε κανένας συγκεκριμένος συμβιβασμός, κάτι το οποίο πιθανότατα να γίνει στο μέλλον.
«Ήταν μια Σύνοδος ανάμεικτων συναισθημάτων, αλλά όχι ανάμεικτων μηνυμάτων», σημείωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
«Ήταν μια Σύνοδος ανάμεικτων συναισθημάτων αλλά όχι ανάμεικτων μηνυμάτων», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη συνάντηση της ηγεσίας της ΕΕ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
Θέλουμε να διατηρήσαμε έναν «ειλικρινή» και «ανοιχτό» διάλογο, πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας ότι η χθεσινή ήταν μια «καλή συνάντηση».
Ο Γιούνκερ τόνισε ότι η ΕΕ θέλει η Τουρκία να γίνει πραγματικός στρατηγικός εταίρος της, καθώς όπως είπε υπάρχουν κοινά συμφέροντα και προκλήσεις, όπως η ασφάλεια, η ενέργεια και το μεταναστευτικό, που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη συνεργασία των δύο πλευρών.
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ο Γιούνκερ είπε ότι με τον τούρκο πρόεδρο συμφώνησαν ότι μόνο ενωμένοι θα μπορέσουν να το καταφέρουν.
Για το μεταναστευτικό, ο Γιούνκερ ευχαρίστησε τον τούρκο πρόεδρο για την αλληλεγγύη που έδειξε η Τουρκία απέναντι στην Ευρώπη. Είπε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας οι προσφυγικές ροές μειώθηκαν κατά 75% και αυτό οφείλεται στην Τουρκία που φιλοξενεί στο έδαφός της τρία εκατομμύρια προσφύγων, κυρίως από τη Συρία.
Ο πρόεδρος της επιτροπής υπενθύμισε ότι η ΕΕ βοήθησε τους πρόσφυγες που μένουν στην Τουρκία με ποσό της τάξεως των 3 δις ευρώ για την περίοδο 2016-2017 και πως πριν λίγες ημέρες η Επιτροπή ενέκρινε το επιπλέον οικονομική στήριξη 3 δις ευρώ. Απαντώντας στις επικρίσεις του προέδρου Ερντογάν ότι η ΕΕ δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της και ότι μόνο 1,8 δισεκ. ευρώ έχουν φτάσει στην Τουρκία, ο Γιούνκερ είπε ότι στην ΕΕ υπάρχουν κανόνες και διαδικασίες για την εκταμίευση οικονομικής βοήθειας, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται. Τόνισε, ωστόσο, ότι η ΕΕ τηρεί τις υποσχέσεις της και θα τις εκπληρώσει και σε αυτή την περίπτωση.
Σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ο Γιούνκερ ανέφερε ότι πάντα στήριζε τις προσπάθειες της Τουρκίας και ότι ποτέ δεν τάχθηκε υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε πως η ενταξιακή διαδικασία με την Τουρκία πρέπει να συνεχιστεί, αλλά παράλληλα η Τουρκία είναι σημαντικό να βελτιώσει τις σχέσεις της με τα κράτη-μέλη της ΕΕ και ειδικότερα με την Κύπρο και με την Ελλάδα.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στο ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία και ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να απελευθερωθούν σύντομα, ει δυνατόν πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα.
Τέλος, ο Γιούνκερ εξέφρασε την ανησυχία των ευρωπαίων για την τουρκική εισβολή στη Συρία, τονίζοντας ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, της απεσταλμένης μας Μαρίας Αρώνη
Βάρνα, Bulgaria


 http://hellasjournal.com