Κυριακή, 4 Μαρτίου 2018

Μνήμες Έβρου από έναν Αντιστράτηγο που υπηρέτησε στο Καραγαατς

Ο Λάμπρος Τζούμης Αντιστράτηγος ε.α έχει υπηρετήσει στον Έβρο και γνωρίζει πολύ καλά το Κάραγαατς. Προσπαθεί μ΄ αυτή την εμπειρία να δώσει μια εξήγηση για όσα συνέβησαν με τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών μας και ανακαλεί στη μνήμη του περιστατικά που είχε κληθεί να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του στην περιοχή.
Το κείμενό του:

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι τα δύο στελέχη που συνελήφθησαν στον Έβρο βρίσκονταν εντός τουρκικού εδάφους και με δεδομένο την ώρα που έλαβε χώρα το περιστατικό, καθώς επίσης την ιδιομορφία του εδάφους (πυκνή βλάστηση, δυσκολία κίνησης ,κ.λπ) υπάρχουν δύο ενδεχόμενα, τα οποία ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΩ, αν λάβουμε υπόψη μας τη νοοτροπία των γειτόνων αλλά και την περίοδο που έλαβε χώρα το περιστατικό και αν δεν διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση :
1ον : Η είσοδος να έχει γίνει σε απόσταση λίγων μέτρων για τους λόγους που αναφέρουν στις καταθέσεις τους δηλ. να ακολούθησαν ίχνη πάνω στο χιόνι για ανακάλυψη λαθρομεταναστών και οι Τούρκοι να εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός και τους συνέλαβαν.
2ον : Η είσοδος να έχει γίνει σε μεγαλύτερο βάθος. Στην περίπτωση αυτή δεν θα πρόκειται για παρέκκλιση εκ του δρομολογίου από λάθος, αλλά για προσωπική τους επιλογή (π.χ. λήψη φωτογραφιών που σε καμιά περίπτωση βέβαια δεν έχει σχέση με συνομωσιολογικές θεωρίες περί κατασκοπείας, αλλά με επιπολαιότητες της ηλικίας.) Βέβαια στην περίπτωση αυτή πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται περί μονίμων στελεχών με την εμπειρία και τη σοβαρότητα που συνεπάγεται αυτό.

Η τελευταία εκδοχή μου δίνει την ευκαιρία να φέρω στη μνήμη μου κάποια περιστατικά από την περίοδο 1989-1991 που υπηρετούσα ως Λοχαγός αξιωματικός 3ου Γραφείου του Τάγματος προκαλύψεως, που είχε ως περιοχή ευθύνης το προγεφύρωμα ΚΑΡΑΓΑΑΤΣ. Το αποτρεπτικό εμπόδιο δεν υπήρχε και οι στρατιώτες θητείας που υπηρετούσαν στη Μονάδα, καθόσον δεν υπήρχαν μόνιμα χαμηλόβαθμα στελέχη όπως οι επαγγελματίες οπλίτες, αναλάμβαναν όλα τα καθήκοντα στα φυλάκια προκαλύψεως (Σκοπιές στα προωθημένα παρατηρητήρια, περίπολα, κ.λπ). Η καθημερινή εξοικείωση με τους Τούρκους στρατιώτες είχε φέρει στην επιφάνεια περιστατικά που ενώ κάποιος θα μπορούσε να τα εντάξει στην κατηγορία της μυθοπλασίας ήταν αληθινά, όπως :
Εύρεση φωτογραφικού φιλμ στο οποίο απεικονίζονταν μαζί Τούρκοι και Έλληνες να γιορτάζουν την εργατική πρωτομαγιά.
– Είσοδος ελληνικής περιπόλου εντός τουρκικού εδάφους για να αναρτήσουν το περιοδικό «Θητεία» στην πόρτα φυλακίου που δεν ήταν επανδρωμένο, προκειμένου να το δουν την επομένη μέρα οι Τούρκοι.
– Το σοβαρότερο δε περιστατικό ήταν το εξής : Στα προωθημένα παρατηρητήρια δηλ. σε αυτά επί της ορίου γραμμής και απόσταση λίγων μέτρων από τα αντίστοιχα τουρκικά εκτελούσαν υπηρεσία τρία άτομα (ένας παρατηρητής και δύο σκοποί στη βάση του παρατηρητηρίου). Όταν ερχόταν νέα σειρά οπλιτών εκτελούσαν υπηρεσία δύο «παλαιοί» και ένας «νέος» για ευνόητους λόγους. Υπήρχε λοιπόν ένα άτυπο «καψόνι» μεταξύ των παλαιών που έσπρωχναν το “νέο” οπλίτη εντός του τουρκικού εδάφους και σε συνεννόηση με τους Τούρκους, αυτοί τον συνελάμβαναν και τον κρατούσαν επί ένα 10λεπτο περίπου στο τουρκικό παρατηρητήριο. Το περιστατικό ανακαλύφθηκε τυχαία μετά από αιφνιδιαστική έφοδο και διατάχθηκε ΕΔΕ.

Τα αναφερόμενα περιστατικά σε καμιά περίπτωση δεν σχετίζονται με το πρόσφατο συμβάν αλλά αναφέρθηκαν γιατί αυτό μου ξύπνησε μνήμες από το παρελθόν.

militaire.gr