Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018

Η Αφρίν «έπεσε», ο ανταρτοπόλεμος ξεκινά!!

Στα χέρια των τουρκικών δυνάμεων η πόλη, «θα γίνουμε ο εφιάλτης σας» προειδοποιούν οι κουρδικές δυνάμεις | AP Photo
Στα χέρια των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων συμμάχων τους έπεσε την Κυριακή η πόλη της Αφρίν έπειτα από πολιορκία αρκετών ημερών και μια στρατιωτική επίθεση που ξεκίνησε πριν από περίπου δύο μήνες. Για «νέα φάση» του πολέμου κάνουν λόγο οι Κούρδοι μαχητές της YPG.

Την... είδηση της κατάληψης της Αφρίν «έβγαλε» ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θριαμβολόγησε το μεσημέρι ανακοινώνοντας ότι «οι τρομοκράτες έχουν ήδη τραπεί σε φυγή. Στο κέντρο του Αφρίν δεν κυματίζουν πια τα κουρέλια της τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά τα σύμβολα της ειρήνης και της ασφάλειας».=
Στον αντίποδα οι κουρδικές δυνάμεις κάνουν λόγο για «κατάληψη» της πόλης από τις εχθρικές δυνάμεις και ανακοινώνουν ότι η αντίστασή τους απέναντι στα τουρκικά στρατεύματα περνάει σε «νέα φάση».
Παραμένει, πάντως, άγνωστο τι θα πράξει η Άγκυρα μετά την επίθεση στην Αφρίν, καθώς η Τουρκία θεωρεί ότι οι Κούρδοι μαχητές έχουν άμεση σύνδεση με το PKK. Ο Ερντογάν έχει αρκετές φορές δηλώσει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν και ενδεχομένως να επεκταθούν μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ σε μία προσπάθεια να σταματήσει τη δημιουργία κουρδικού θύλακα, ο οποίος θα συνορεύει με τα τουρκικά εδάφη στα οποία κατοικούν εκατομμύρια Κούρδοι.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει, άλλωστε, απειλήσει να προχωρήσει και προς την Μανμπίτζ, στα ανατολικά του Αφρίν, την οποία ελέγχουν οι Κούρδοι. Το πρόβλημα, όμως είναι ότι στο σημείο υπάρχει και αμερικανική παρουσία με τις ΗΠΑ να στηρίζουν την YPG και να μην βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τουρκική επέλαση σε περιοχή την οποία επιβλέπουν και έχουν δυνάμεις.
Οι τουρκικές δυνάμεις, μαζί με τους Σύρους συμμάχους τους, πάντως, δεν παρέλειψαν να προβούν σε ακρότητες καταστρέφοντας ιστορικά σύμβολα, σημαίες και αγάλματα των Κούρδων.
Την ίδια στιγμή Κούρδοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν την Τουρκία ότι η επίθεση κατά του YPG έχει αποπροσανατολίσει τις δυνάμεις της περιοχής από τον πόλεμο ενάντια του ISIS.
Σήμερα Κούρδοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι έχουν εκκενώσει την Αφρίν από πολίτες, ενώ υπήρξαν μικρές εστίες μαχών σε σημεία της πόλης.
Ο Οτμάν Σεϊκ Ισά, Κούρδος στρατιωτικός, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η μάχη ενάντι στην Τουρκία περνάει σε «νέα φάση» προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, ανταρτοπόλεμο στην περιοχή.
«Οι δυνάμεις μας σε όλα τα μέρη της περιοχής της Αφρίν θα γίνουν ένας συνεχόμενος εφιάλτη. Η αντίσταση θα συνεχιστεί στην Αφρίν μέχρι να είναι ολόκληρη απελευθερωμένη και να επιστρέψει σε εκείνους που ανήκει δικαιωματικά».
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 1.500 Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν από την έναρξη της επίθεση εναντίον του Αφρίν , καθώς και 400 Σύροι αντάρτες σύμμαχοι της Τουρκίας.
Ο τουρκικός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι στις τάξεις του έχουν σκοτωθεί 46 στρατιώτες και 225 έχουν τραυματισθεί .
Με την σχεδόν ολική πολιορκία της πόλης τις τελευταίες ημέρες, ενισχύθηκαν οι αεροπορικές επιδρομές και ο βομβαρδισμός του πυροβολικού.
Η Τουρκία αρνείται ότι ο άμαχος πληθυσμός έγινε στόχος των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων, όμως το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανεβάζει στους 280 τον αριθμό των νεκρών πολιτών από την έναρξη της επίθεσης της Αγκυρας.
Προσπαθώντας να διαφύγουν από την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων, περί τις 250.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη του Αφρίν ακολουθώντας έναν διάδρομο προς νότον που οδηγεί προς τα υπό κουρδικό έλεγχο εδάφη ή προς ζώνες υπό τον έλεγχο της Δαμασκού.

efsyn.gr