Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018

Διπλή ονομασία απαιτούν οι Σκοπιανοί: Στο εσωτερικό θέλουν “Δημοκρατία της Μακεδονίας”!

O υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς (Κ) στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018. Διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς. ΑΠΕ-ΜΠΕ, pool, Παντελής ΣαίταςO υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς (Κ) στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018. Διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς. ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: MIGNATIOU.COM
Η απόσταση μεταξύ των θέσεων της Ελλάδας και των Σκοπίων μεγάλωσε αντί να μειωθεί, μετά την αποστολή της απάντησης της σκοπιανής πλευράς, η οποία βρίσκεται εντελώς στη γραμμή του πρώην πρωθυπουργού Νικολά Γρουέφσκι, και η οποία δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Σκοπιανοί απαιτούν διπλή ονομασία. Για χρήση στο εσωτερικο ζητούν να παραμείνει η ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, και να μην πειραχθεί η “μακεδονική ταυτότητα” των Σκοπιανών.
Τους Έλληνες διπλωμάτες προβληματίζει το γεγονός οτι ειχαν συμφωνήσει ότι μονο η Αθήνα θα στείλει πρόταση και οι Σκοπιανοί έτρεξαν να στείλουν δική τους μαξιμαλιστική πρόταση.
Στο μεταξύ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδει ότι η συνάντηση με τον ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ θα σημάνει την έναρξη του μαραθωνίου των επαφών που θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στα Σκόπια.
Η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ και οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών που θα ακολουθήσουν θα διαρκέσουν ένα δίωρο πριν από την ενημέρωση των Ελλήνων και δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ σε κοινή συνέντευξη Τύπου του Ν. Κοτζιά και του κ. Ντιμιτρόφ αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό.
Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στην Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπου θα έχει συνάντηση τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι και αργότερα στο κυβερνητικό μέγαρο, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ.
Στη 1:00 το μεσημέρι ο κ. Κοτζιάς και η ελληνική αντιπροσωπεία θα παρευρεθούν στη δεξίωση του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου Σκοπίων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Θα ακολουθήσουν, από τις 15:30 και έπειτα, οι συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί στο κοινοβούλιο των Σκοπίων με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι και τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, ενώ λίγο μετά τις 17:00 στα γραφεία του VMRO αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
 http://hellasjournal.com