Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος, το Λονδίνο και η επανάληψη της ιστορίας

Η Μεγάλη Βρετανία σέρνει και πάλι τον χορό του Ψυχρού Πολέμου , κάτι που έκανε και πριν από 70 περίπου χρόνια. Είναι το Λονδίνο που ζητά να δημιουργηθεί πολεμική ατμόσφαιρα στις σχέσεις της Δύσης (ΗΠΑ-Ευρώπης) με την Ρωσία με αφορμή την δολοφονία ενός πρώην Ρώσου στρατιωτικού που έγινε πράκτορας των βρετανών, του Σ. Σκριπάλ και της κόρης του. Κατά μια …διαολική σύμπτωση,  οι βρετανοί είναι αυτοί που εμπλέκονται και στο σκάνδαλο των σχέσεων του Τράμπ με τους Ρώσους. Ήταν το Λονδίνο που ήθελε να στρέψει το 1938 τον Χίτλερ, αποκλειστικά κατά της Σοβιετικής Ένωσης (και έκανε λάθος), ήταν το Λονδίνο που ήθελε τον Ψυχρό Πόλεμο. Πάλι τα ίδια;


Οι βρετανοί είναι αυτοί που έδωσαν στοιχεία  για το δήθεν χημικό οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσεΐν. Δεκαπέντε χρόνια μετά την διάλυση του Ιράκ όμως, η ίδια η βρετανική Βουλή,  δέχθηκε ότι όλα ήταν ένα ψέμα για το χημικό οπλοστάσιο του  Χουσεΐν. Γιατί τώρα να γίνει πιστευτό ότι οι Ρώσοι δολοφόνησαν τον Σκριπάλ με νευροτοξική ουσία;
Και ερχόμαστε τώρα σε μια ακόμα διαολική συγκυρία. Ο Τράμπ κατηγορείται από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία ότι στηρίχτηκε στους Ρώσους  για να κερδίσει τις εκλογές. Ότι οι Ρώσοι υπέκλεπταν για λογαριασμό του Τράμπ στοιχεία Αμερικάνων πολιτών, ηλεκτρονικά, ώστε να επηρεάσει την κρίση τους το εκλογικό επιτελείο του Τράμπ. Και μαθαίνουμε σήμερα ότι το κόλπο ήταν …βρετανικής εμπνεύσεως.
Το face book  παραδέχθηκε ότι η βρετανική εταιρία Cambridge Analytica (CA), ανέκτησε τα δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να επηρεάσει την ψήφο των εκλογέων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 υπέρ του Ντόναλντ Τράμπ.
Ο ιδιοκτήτης και ιδρυτής του face book,  ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, αρχικώς παραδέχθηκε την διαρροή, υποστηρίζοντας ότι αυτή έγινε εν αγνοία της εταιρίας του. Οι βρετανικές αρχές έκαναν έρευνα μάλιστα στην έδρα της Cambridge Analytica (CA), στο Λονδίνο. Αμέσως μετά ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, που βλέπει τη μετοχή του face book να πέφτει, δηλώνει ότι ένας Ρώσος ερευνητής, ο  Αλεξάντρ Κόγκαν,  ανέπτυξε μια εφαρμογή για το Facebook την οποία χρησιμοποίησε η CA για να συγκεντρώσει αυτά τα δεδομένα.
Μόνο που ξέρουμε ότι ο πρώην στενός συνεργάτης του Τράμπ, ο Στίβεν Μπάνον, είχε πάει στην CA και ζήτησε την βοήθεια τους. Ο Στιβ Μπάνον, πρώην επικεφαλής της στρατηγικής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, είχε την ευθύνη υλοποίησης ενός προγράμματος στην εταιρία Cambridge Analytica που είχε ως αντικείμενο τη συγκέντρωση στοιχείων μέσω Facebook.
Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνταν για τη δημιουργία προσωπικών σελίδων (προφίλ) στο αναφερόμενο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The Washington Post” που επικαλείται πρώην εργαζόμενο της εταιρίας και αναμεταδίδει το CNN. Ο Μπάνον ήταν αντιπρόεδρος της αναφερόμενης εταιρίας μέχρι την παραίτησή του, για ν’ αναλάβει την προεδρία της προεκλογικής εκστρατείας του Τράμπ τον Αύγουστο του 2016. Το πρόγραμμα αυτό δοκίμαζε φράσεις που χρησιμοποιούσε η προεκλογική εκστρατεία του Τράμπ προκειμένου να επηρεάσει τους ψηφοφόρους. Στελέχη της εταιρίας είπαν στην Post ότι η εταιρία δαπάνησε περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια για πληροφορίες το 2014. Μεταξύ αυτών και προσωπικές σελίδες (προφίλ) του Facebook, ενώ η δαπάνη αυτή είχε την έγκριση του Μπάνον. «Έπρεπε να έχουμε την έγκριση του Μπάνον για οτιδήποτε την περίοδο εκείνη. Ο Μπάνον ήταν το αφεντικό του Αλεξάντερ Νιξ,» αναφερόμενοι στον εκτελεστικό διευθυντή της Cambridge Analytica που απολύθηκε , μετά τη δημοσιοποίηση αναφορών για την εμπλοκή του σε συζητήσεις για διαφθορά αλλά και “υπονόμευση” ανθρώπων.
Όμως πριν ολ αυτά γίνουν γνωστά λόγω του σκανδάλου της Cambridge Analytica, στην Αμερική κατηγορούσαν τους …Ρώσους ότι είχαν εμπλοκή στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία. Μόνο που η εμπλοκή ήταν …βρετανική. Το κόλπο  της απόκτησης προσωπικών δεδομένων από το face book, στήθηκε από την βρετανική εταιρία και με βρετανική τεχνολογία.
Γιατί να πιστέψουμε λοιπόν το Λονδίνο για όλες τις κατηγορίες κατά της Μόσχας;
Οι ευρωπαίοι όμως και αυτή τη φορά στρέφονται κατά της Ρωσίας. Μόνο ο Τράμπ ξαναδείχνει κάποια διάθεση να ανοίξει διάλογο με τον Πούτιν. Οι ευρωπαίοι δέχθηκαν εν μέρει τα επιχειρήματα του Λονδίνου και στρέφονται κατά της Ρωσίας. Η Τερέζα Μέι ζητά την συμπαράσταση των χωρών όπου ο αντιρωσισμός είναι εθνική πολιτική. Από τις Βαλτικές χώρες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία), την Πολωνία, την Σουηδία και την Δανία.
Οι δηλώσεις  της βρετανικής πολιτικής ηγεσίας δείχνουν ότι η Μ. Βρετανία μετά το Brexit, αναζητά ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Θέλει να στρέψει την Ευρώπη κατά της Ρωσίας .
Ήταν το Λονδίνο που ήθελε να στρέψει τον Χίτλερ αποκλειστικά κατά της Σοβιετικής Ένωσης (και έκανε λάθος), ήταν το Λονδίνο που ήθελε τον Ψυχρό Πόλεμο. Πάλι τα ίδια;


 http://omegapress.gr/