O Ερντογάν δεν ξεχνάει ούτε την Ελλάδα ούτε την Κύπρο. O Τούρκος Πρόεδρος στην δεύτερη κατά σειρά ομιλία του που εκφώνησε στην Άγκυρα ανακοίνωσε ότι στέλνει πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο, εννοώντας την Κυπριακή ΑΟΖ. Ο Ερντογάν είπε ακόμα ότι δεν θα επιτρέψει να επηρεαστούν τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων.

Μιλώντας σε συνέδριο για το Φυσικό Αέριο και το διαμοιρασμό του, ο Τούρκος πρόεδρος αφού αναφέρθηκε στην κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακουγιού, αποκάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν «φίλο» και είπε ότι προχωρούν το έργο παρέα, ξεκινώντας τις εργασίες κατασκευής φέτος.
Στη συνέχεια μίλησε για την Κύπρο και τις εργασίες έρευνας για φυσικό αέριο στην περιοχή. «Ξέρω ότι θα επιδείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα στα αποθέματα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας αλλά και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», είπε αρχικά.
«Θα προχωρήσουμε μαζί. Θα επενδύσουμε σε αυτό μαζί. Η αντιπροσωπεία που θα διαμορφωθεί, η ομάδα που θα διαμορφωθεί, θα κάνει γεωτρήσεις για όλους και, ότι βρεθεί, θα μοιραστεί στη Βόρεια και τη Νότια Κύπρο, ανάλογα με τον πληθυσμό τους», είπε και δήλωσε: «Δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση εδώ».
«Επιταχύνουμε τη σεισμική έρευνα και τις γεωτρήσεις. Έχουμε αποστείλει ένα 36 μέτρων πλοίο, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το πλοίο μας θα είναι σύντομα στη Μεσόγειο για να πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση. Κανένας δεν μπορεί να παραβιάσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», είπε.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία δεν είναι, παρά το όσα κάποιοι πιστεύουν, ανερχόμενη δύναμη, όπως πριν από 15 χρόνια. «Η Τουρκία δεν θα σταματήσει μέχρι να φτάσει στην κορυφή».
Δείτε βίντεο:

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Αγκυρα. «Είμαστε εδώ (Λεμεσό) για   να ανταποκριθούμε σε κρίσεις και να αποτρέψουμε την επιθετικότητα κατόπιν προειδοποίησης», δήλωσε ο κυβερνήτης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Iwo Jima, ενώ το πλοίο του είναι αγκυροβολημένο σε κυπριακά ύδατα , παρά τις δηλώσεις των Τούρκων που « σφυρίζουν αδιάφορα» 
Αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Λεμεσού βρίσκεται από χθες,  το αεροπλανόφορο/αποβατικό πλοίο USS Iwo Jima του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που μεταφέρει επίλεκτες μονάδες της 26ης Θαλάσσιας Εξερευνητικής Μονάδας (MEU) και ένα πλήθος από jump-jets Harrier II, και ελικόπτερα.
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο πλοίο του 6ου αμερικανικού στόλου, ολοκλήρωσε πρόσφατα την ετήσια άσκησή Jupiter-Combra με ισραηλινές δυνάμεις από τη Χάιφα.

Ο Αμερικανός πλοίαρχος  Joseph O’Brien δήλωσε «Εμείς συμμεριζόμαστε τις ίδιες απόψεις για τη διατήρηση της ασφάλειας και της ασφάλειας των ωκεανών και των θαλάσσιων διαδρόμων του κόσμου. Μέσω ενισχυμένων σχέσεων, μπορούμε να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για να διατηρήσουμε μια ασφαλή και ευημερούσα ευρωπαϊκή περιοχή και ένα παγκόσμιο περιβάλλον ασφάλειας».
«Η 26η Θαλάσσια Εξερευνητική Μονάδα (MEU) παραμένει έτοιμη να ανταποκριθεί σε κρίσεις και να αποτρέψει την επιθετικότητα άμεσα κατόπιν προειδοποίησης», δήλωσε ο διοικητής της μονάδας Col. Farrell J. Sullivan.
«Αυτή η επίσκεψη στο λιμάνι μάς δίνει την ευκαιρία να συναντήσουμε τους ανθρώπους και να βιώσουμε την πλούσια Ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου», δήλωσε ο ίδιος.
Η παρουσία του αμερικανικού πλοίου αποτελεί σαφές προειδοποίηση προς τον Ερντογάν ο οποίος μετά την «παρέλαση-εισβολή » στην Αφρίν ονειρεύεται να καταλάβει τα εδάφη της πρώην Οθωμανικής αυτοκρατορίας , χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του κανέναν.
Σίγουρα οι Αμερικανοί φροντίζουν για την διασφάλιση των συμφερόντων των αμερικανικών κολοσσών όπως της EXXON MOBIL , αλλά τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν και την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα …προς τις οποίες ο Τούρκος σουλτάνος έχει στρέψει το βλέμμα του.
Σε συνδυασμό με την παρουσία μοιρών  μαχητικών αεροσκαφών από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Μεγάλη Βρετανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιταλία που έχουν «σκεπάσει» το Αιγαίο στο πλαίσιο της άσκησης «Ηνίοχος 2018» , τα «μέτρα » που λαμβάνουν οι ΗΠΑ είναι ξεκάθαρα κατά της Τουρκίας και των βλέψεων της στην περιοχή.   
Ειδικά οι πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών στο τρίγωνο της περιοχής, Ρόδος, Καστελόριζο, Κρήτη με την ταυτόχρονη παρουσία  αμερικανικού πλοίου με «τα ραντάρ ανοικτά στην Κύπρο» για αυτούς που δεν γνωρίζουν, αποτελεί  δέσμη ειδικών μέτρων ¨καταστολής» της επιθετικότητας της  Άγκυρας και σαφώς » επίδειξη ισχύος» στον Ερντογάν. 

Η αλαζονική στάση του Τούρκου προέδρου, οι συνεχείς κατηγορίες κατά των ΗΠΑ, οι επικείμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Συρία από την Ουάσιγκτον και η κάθοδο ρωσικών μονάδων επιφανείας στην Α.Μεσόγειο  έχουν  « ανάψει» την περιοχή και έχουν αναβαθμίσει της θέση της Ελλάδος και της Κύπρου , ότι κα να λένε πολλοί.
Το πιο σημαντικό είναι ότι οι ΗΠΑ διαβλέπουν έναν νέο «Σαντάμ» στην περιοχή, για  τον οποίο πρέπει να βρουν τρόπο να τον εξουδετερώσουν αργά ή  γρήγορα με μια νέα επιχείρηση «καταιγίδα της Ερήμου» και αυτό πλέον διαφαίνεται από μίλια μακριά.

pentapostagma.gr